kedd, április 06, 2010

"MegRPG-zett" Hmmwv fotója

Felbukkant egy fotó az megtámadott magyar Hmmwv, amely bekapott egy RPG-t.

Csak az emlékezet kedvéért a jármű egy három autóból állo konvojnak volt a (középső?) tagja. Andrab völgyben CIMIC projektet ellenőriztek, majd hazafelé tartva két vagy három RPG-t lőttek ki az oszlopra a völgyben. Ez ritka és váratlan dolgo, mert Andrab tádzsik többségű, nincsenek tálibok vagy hizbisek a völgyben. Az első rakéta elszállt a jármű előtt a másik eltalálta a fotón látható járműt, ahogy a fotó is mutatja pont az ablaknál. Bár a Hmmwv nem RPG álló az rajta levő Frag-5 kit-nek köszönhetően, nem történt "nagyobb baj", mint hogy az ablak mellett ülő Lengyel László százados életveszélyesen megsebesült, majdnem elvérzett. A járművet vezető Kovács Árpád Ferenc tizedes (írjuk le mindkettőjük nevét, megérdemlik) szintén megsebesült. Ha jól értettem a Frag-5 kit hiányában szétégett volna az egész jármű belülről és több áldozat lett volna.
The latest addition to the HMMWV is the fragmentation (FRAG) protection kit #5. The kit provides added protection to the vehicle by replacing the doors and much of the side armor. The actual kit weighs about 2,200 lbs., but the overall vehicle weight is only increased by 760 lbs.

Az esetről megtörténtekor itt, Blikk interjú Lengyel századossal itt, végül néhány gondolat és a két sebesült katona kitüntetéséről itt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hoppá. Arról lecsúsztam, hogy majdnem elvérzett.

Azt még mindig nem tudom, honnét került oda a fotó.

Üdv,
B. Ádám

Névtelen írta...

Anno ezt írtam és hogy megköpködtek érte :)))
Névtelen
Névtelen írta...

A HMWVV Frag 5- kitje képes megfogni az RPG-t és az EFP it
Az ajtó és az üveg is úgy van kialakítva, hogy lehetőleg megakadályozza a kumulatív sugár kialakulását.
Üdv

Flashbang

8:41 DU

Üdv: Flashbang.