hétfő, április 05, 2010

Új kormányzó és merénylet PEK-ben

Lassan már örvedezni lehetett, hogy Mohamed Barakzai kormányzónak sikerült elkerülni elődei sorsát és hosszabb időt fog eltölteni Baghlán tartomány élén. Elődei általában 9-10 hónapig húzták és ha jól számolom, Barakzai már olyan 14 hónapnál (tavaly januárban nevezték ki) járhatott. Ehhez képest múlt héten leváltották őt is. A döntés már korábban téma volt, előkészítés alatt állt.

Nem értem miért ez a nagy váltogatás, vannak tartományok, ahol a kormányzók éveket is eltöltenek.

Korábbi kormányzók megbuktak, mert a helyi politikai erők megfurták, mert alkalmatlanok voltak és leváltották őket. De Barakzai szinte minden forrás szerint határozott, jó adminisztrátori képességekkel rendelkező ember volt, akinek tapasztalata is volt és kapcsolatrendszere is Kabulban. Egyszer beszélgettem valakivel Kabulban, aki annak a szervezeteknek (IDLG) az egyik vezetője, aki a kinevezésekről dönt. Mikor rákérdeztem erre a gyakori cserélgetésre, azt mondta, ez teljesen bevett, normális, mégpedig azért a korrupció elkerülése, a túlzott helyi beágyazódás megakadályozására. Bevettem, nem jutott eszembe, hogy akkor máshol miért mehet így.

Mert aki Barakzai helyére jött, Munshi Abdul Majid valami hasonlót ért el Badakshanban, ahol a wikipedia szerint három évig, 2007-2009 között volt kormányzó. Hasonlítnak egy pár dologban Barakzai-val. Ő is pastun származású, ő is baghlani és ő is Hizb-i Islami kapcsolatokkal rendelkezik. Ezek a kapcsolatok egy fokkal még szorosabbaknak, formálisabbnak tűnik, mint ami Barakzainak volt. Szoros kapcsolatban (barátságban) van azzal a Juma Khan Hamdarddal, aki már volt kormányzója Baghlannak még 2006 előtt és aki szintén Hizb-s Islamis. Egyes források a Hizb-i Islami vezetőségében látják, mármint a párt annak a részének a vezetőségében, amely 2001 után úgy döntött, hogy a politikai rendszer része lesz és elfogadja a játékszabályokat.

Ez "kormányzó pool" a Karzai adminisztráció egyik érdekessége. Vannak emberek, jellemzően azonos háttérrel, akiket forgatnak a különböző tartományi adminisztrációs posztok között. Hamdard Baghlanban, Jowzjanban, most Paktikában kormányzó, Majidnak ez a második kormányzói állása. Az erőegyensúly kedvééért, vagy nemtudom miért, de "itt" északon előszeretettel ültetnek Kabulból pastun, Hizbis vezetőket tádzsik többségű tartományok élére, ahol egyébként minden más a Dzsamiat ellenőrzése alatt van. Lehet, hogy pont ezért? Hogy valamiféler ellensúlyt képezzenek? Hogy valaki azért képviselje, vagy képviselni próbálja a helyi pastunokat?

Az új kormányzó mindjárt látható a HM egyik fényképén. Állítólag jó kapcsolatokkal rendelkezik az amerikaiakkal, és gondolom a németekkel is, mivel Badakshanban német PRT működik. És (éssel nem kezdünk mondatot) nem fog abba hibába esni, amelyikbe valamelyik elődje, hogy mindent a PRT-tól várt, azt hitte onnan jön az égi manna és a biztonság is.

Egyébiránt elraboltak egy japán újságírót Kunduzból Baghlan felé menet, illetve az egyik női tartományi képviselőt merénylet érte Pul-i Khumriban. Elég gáz.

Nincsenek megjegyzések: