péntek, március 19, 2010

IED adatok, tálib arcok, wardaki komák

Nem akarok hosszan írni

A Washington Postban (Soaring IED attacks in Afghanistan stymie U.S. counteroffensive) van egy cikk az IED számának növekedéséről. Nem is magyarázom tovább itt van az ábra hozzá.

-Despite the insurgents' crude approach, the explosive power of their IEDs is growing. Each bombing in Afghanistan, on average, causes 50 percent more casualties than it did three years ago...
-All told, the U.S. military recorded 8,159 IED incidents in Afghanistan in 2009, compared with 3,867 in 2008 and 2,677 the year before.

Ezt a szám dolgot Roy Gutman teljesen már megközelítésbe helyezi:
Some Taliban still fight as they did a decade ago, in flip-flops and baggy pants, but the hard-core "Taliban cavalry" is equipped with North Face jackets, good boots, warm clothing, and swift motorbikes bought in Pakistan.
The Taliban made 8,000 improvised explosive devices last year, an astonishing rate of almost 22 a day. "An enemy that can generate 8,000 IEDs and bring 8,000 IEDs to bear and have a major effect, we ought to hire the J-4, the logistician," said a top general with the U.S.-led International Security Assistance Force.
Gutman mér 2001 előtt is követte a tálibokat (mint újságíró, úgy értem), mostani cikkének (U.S. experts see signs of Taliban in transition) az a lényege, hogy ez a Talibán, már nem az a Talibán. Jó, ez szakértők körében már egy jó ideje nyilvánvaló, de a közvéleményben nem. És nagyon jó embereket interjúvolt meg, jók, szemléletesek a példák, mint ez itt fent. MÁg egy pár másik:To communicate without cell phones, which they fear expose them to spies, the Taliban use VHF radio-relay networks of hundreds of small antennas linked to solar panels. The equipment is bought off the shelf in Pakistan or stolen from NATO trucks and assembled in the field.
"It's extremely sophisticated," the ISAF general, who could not be identified under the terms of the briefing, said in an interview. On the other hand, he said, Taliban codes are "pretty easy to break." "There's a new generation. They are familiar with computers. They communicate with text messages. They're in favor of education," he said. Unlike the Taliban of the 1990s, he said, "they are no longer all illiterates."
Még egy cikk az amerikaiktól. Ezt is Gutman írta, de Wardakból. Csak azért említem, mert a cikk egyik fele arról szól, hogy amerikai különleges erők miként fogtak el több tálib vezetőt (mellékszál: most valaki mondhatná, hogy nem mindig mennek olyan rosszul a dolgok). És akkor eszembe jutott, hogy ebben akár a magyarok is benne lehettek, mármint a Különlegs Műveleti Csoport, mert ők ebben a tartományban működnek valamelyik bázison, és akikkel egy meg-nem jelent cikk szerint amerikai parancsnokuk is elégedett volt. Úgy hiszem az év végéig hosszabbította meg a korámány őket.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

mit kerestem, koszonom