hétfő, január 04, 2010

OMLT és MRAP

Micsoda szép magyaros cím.

Kaptam képet a magyar MRAP-ről, valaki hiányolta valamelyik kommentben.

Itt van a három magyar Cougar egyike. A kép forrása ez. Gondolom Gödöllőn készült, ahol átalakították a magyar igényeknek megfelelően.


Egész aranyos a kis sátor a géppuskás felett, levehető. Ha nem zavarja a lövész kilátását, nagyon hasznos lehet a meleg és a belátás ellen. Ezeket a járműveket vásárolta a honvédség a tűzszerészek számára, ami valóban megfogja könnyíteni a kijutásukat a terepre. Ám nem látom teljesen tisztán, hogy miben fogja megkönnyíteni a helyzetüket a IED-k felszedésében. Mindkét tűzszerészt akkor vesztette el a honvédség, amikor hatástalanítani próbálták ezeket és erre válaszul történt a MRAP-ek beszerzése. Valakinek van magyarázata?

Vannak tűzszerész MRAP-ek, de mi nem ilyet vettünk és ahogy elnézem ezt a képet (feltételezve, hogy a másik 2 is ugyanígy néz ki), nem is alakítottuk át. Persze az is lehet, hogy a gép átalakítható majd, csak most nem ezt az állapotát mutatja a gép. Ilyenre.

Ennek az orrán van egy manipulátor, amivel elég messziről lehet bármit megpiszkálni.
A jármű ugyan nem Cougar, hanem egy Buffalo, és azt sem tudom gyártanak e Cougart tűzszerész változatban, de talán ez lett volna a legjobb megoldás (nem sírok, örülök a Cougarnak is, csak hát az intellektuális csipkelődés...)
Ezek a manipulátorok állítólag úgy vannak kialakítva, hogy a utolsó részük úgy csatlakozik a karhoz, hogy a robbanás történik "könnyen" leszakad, így a szerkezet nagyobbik része éppen marad és csak egy újabb "fejet" kell felrakni. hogy elnéztem a képeket a neten egyébként több fajta végződést (suta egy szó) lehet felrakni. Lehet villa végén, kanál, fogó, ezek amiket láttam.

Szokatlanul sok a kép ma a blogon, tetézzük még eggyel. A amerikai követség honlapján találtam ezt a képet.

Az első OMLT-ből tüntettek ki tisztességgel helytállt magyar katonákat. Nem mintha a többiek nem álltak volna tisztességgel helyt, de a képen láthatókat valamiért kitüntette az amerikai katonai attasé. Az eseményről a katonák nevével itt a link.

17 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát azt én sem értem miért Cougar-t vettek, mert az egy dolog, hogy IED, meg más finomságok ellen jó véd, mert ugye erre lett kitalálva, de tűzszerészt aki 10 centiről a Cougar-tól jó messze van a Cougar nem védi. Az jó hogy a Magyar honvéd nem repül a levegőbe útban bevetésre, de a Cougar akkor sem megoldás. Érdekes.

Névtelen írta...

Az ellen nem véd...
:)

Unknown írta...

Üdv!!

Ismét magyarosan kommentelnek a tisztelt látogatók.
Mi lenne,ha valaminek végre örülnétek??Eddig a tűzszerészek egy mezei Unimog teherautót használtak odakint,ami gyakorlatilag semmi ellen nem véd.
De biztos vagyok abban is,hogy nem sok fogalmatok van a Cougar-okba beszerelt eszközökről-ami nem is baj,mivel jelenleg ezek az adatok nem nyilvánosak.(A képek sem azok,szóval érdekes szerzemény)

A manipulátorkar témához:
A többi ország tűzszerészei is egyre kevésbé használják a járműre szerelt manipulátorkart,mivel a kar mozgatását többnyire a jármű motorjával oldják meg a gyártók.Egy komolyabb IED robbanásánál a leszakadó kar kiütheti a motort,és a jármű nem megy sehová.Ehelyett ott van a tűzszerész robot,amivel a magyar tűzszerészek is rendelkeznek.Szerencsére.

Emellett a Buffalo ára sokkal magasabb,mint a Cougar-é.Ráadásul a mérete sem kicsi,szóval nem biztos,hogy Baghlan útjain elférne a Buffalo.Elég csak a fordulókörre gondolni.

Örüljünk annak,hogy van már legalább Cougar.Mielőtt beindulna a beszerzés szapulása,azért ne feledje senki,hogy a puding próbája az evés!

Üdv!

K.T.

Névtelen írta...

Szia Tamás!

Miért írsz többes számban? :)

Én pl. örülök, csak kár, hogy még nincsenek kint. De lassan az is meglesz.

Amikor e kép készült, elvileg elég sokan fotózgatták, és nem volt "titok", onnantól, hogy átgurult a honvédséghez. Legalábbis én ezzel a kijelentéssel kaptam őket. Amúgy nem értem, mit kéne rajta titkolni, csomó ilyet látni. Jó, persze, más a géppityu :)

Üdv!

B Ádám

Névtelen írta...

Hello Tamás,

Köszi a hozzászólást, főleg az érveklet. Így halad előre a világ, és így leszünk okosabbak. Terveid teljesen jogosak és osztom őket. Szerintem is a Buffalo egy fölösleges vétel lenne, ha ez a robotkaros dolog igaz.

Amire nem regáltál, hogy mitől véd jobban egy Cougar, mint egy Unimog, amikor a tűzszerész felveszi a spéci ruháját és a IED fölé áll (miután a robot nem boldogult).
üdv
wp
p.s.: és Ádámnak tényleg köszönöm a képet, ő fedezte fel.

Névtelen írta...

Péter!

Utóbbi kérdésedre két válasz ötlött az eszembe:

a.) a kihívott tűzszerészek gyakran célpontok (másodlagos robbanóeszköz pl.), gondolom a robotot a Cougarból is lehet távirányítani

b.) nem szép dolog különbséget tenni katona és katona közt, de bizonyos szempontból nézve a tűzszerész "érték", "ritkaság", jobban kell védeni.

De szerintem csak kommunikációs baklövés volt a felhasználás, szerintem akkor és arra használják, amire épp jónak tartják.

Üdv,

Ádám

Névtelen írta...

A sátor legalább annyira akadályoz a kilátásban, mint amennyire véd a "belátástól"! :) Sok értelmét akcióban nem látom, max. tároláskor, ha előrébb húzható. Valaki végre felébredt és DSK helyett NSZVT-t szereltek a toronyba! Én is örülök, hogy van végre ilyen eszköze a katonáinknak. Viszont kár, hogy csak a tűzszerészeknek, bár tény, hogy Humvee-t ők meg nem kaptak. Gondolom, abba nem tudták volna bepakolni a cuccaikat. Azt is látni kell, hogy a Cougar nem fog tudni mindenhová eljutni (hegyvidéki szűk utakon), viszont az IED-k által legveszélyeztetettebb főutakon jól haszmálható. Tényleg jó, hogy bővíti az eszközpalettát. Kedves KT! Egy ilyen külső felvétel túl sok titkot még nem tartalmaz!? :)

Névtelen írta...

A sátor amint Adam mondta levehető, úgyhogy nem gond. Mi az a NSZVT és miért jó hogy lecserélték a DSK-t
köszi
wp

Névtelen írta...

Szia Péter!!

A Cougar nem csak a páncéllal védi a tűzszerészt...

A "spéci ruha" felvétele sem törvényszerű minden alkalommal.A tűzszerész járőrparancsnok dönti el,hogy mit tesz az IED-vel.

A robot pedig ügyes kis szerkezet,ha valamit nem bír el,felrobbantani még fel lehet az eszközt a robot segítségével.

Az NSZVT egy,a DSK-ál nagyságrendekkel megbízhatóbb fegyver.

Szia Ádám!!
Nem azt írtam,hogy okos lépés a titkolózás,hanem azt,hogy jelenleg még titkolózás van.

Nem nagyon értem,hogy miért,mivel az adófizetők szvsz tudhatják,mire költi a sereg a pénzüket,főleg,hogy ez egy szükséges és jó beszerzés volt.(rendben,lehetett volna még alakítani,pl belülről vezérelhető toronyfegyver,stb,de hát azzal főzünk,ami van..)

De abban egyetértek,hogy a jövőben is csak kívülről lehessen a járművet fotózni,és senkinek nem kell ismernie az eszközt kezelő katonákon kívül a beszerelt eszközök képességeit.

A felhasználás nem kommunikációs baklövés,mivel a jármű kialakítása,felszerelése a tűzszerészek igényei és feladatai szerint történt.

Üdv!!

K.T.

Névtelen írta...

Amúgy azt hallottam, hogy a torony teljesen saját konstrukció (persze nem tudom, magyar v külföldi cég). De ez nem 100as.

Üdv,
Ádám

Ui.: a belső természetesen más tészta, mondjuk azért aki ért hozzá, van némi fogalma, hogy mennyi nyalánkság lehet odabenn. Én beérem a külsővel, hisz alapból azt látja mindenki.

Névtelen írta...

Azért, hogy igazi magyaros upgrade legyen nagyon kellett az a szép kék barkácsbolti spanifer..:) Valószínűleg az első nagyobb fékezésnél fog elrepülni mindaz amit rögzítettek vele..

zb.

Névtelen írta...

Én láttam egy Cougart vagy valamis hasonlót belülről, de abban egyetlen nyalánkság volt, az anyós ülés előtti tracking system. Az amerikai katona azt mondta mindent fényképezhetek kivéve ezt.

Egyébként spártai volt nagyon, a müszerfala egyszerű mint egy trabantnak, csak több számlap volt rajta.
Szóval lehetne szerintem belülről is fényképezni, kivéve, ami tényleg érzékeny.
wp

Unknown írta...

Szia Péter!!

Azért ezekben a járgányokban kicsit több az "extra",mint az amerikaiak "mezei" MRAP-jaiban..:)

Üdv!!

K.T.

Névtelen írta...

Megjegyzem, köszi.
Előbb utóbb úgy is bele fogok nézni :)
üdv
Péter

Névtelen írta...

miert ne:)

Névtelen írta...

Már itt vannak és 4 darab lett végül 3 megy Afganisztánba a tűzszerészeknek 1 marad kiképzésre és csupaszon vették se torony se belső felszerelés. De az itthoni kumbák cégek arcom és currus féle drága silány („józsibá” féle tervezésű nasa-t zavarba ejtő fejlesztés) dolgokkal tele pakolták szóval a vég összeg egy kicsit több néhány százmillióval és ezért is volt olyan „olcsó” a szerződésben. És szerintem az amcsi szerződésben ezért a darab ár ért kaptak bele az ülésen kívül mást is mondjuk egy tornyot vagy harris rádiót és hasonló hasznos kis extrákat. Amiket a fent említett cégek „józsi bácsija” megtervezte beszerelte és tesztelte a vég felhasználok megkérdezése nélkül irreálisan sok pénzért ami nem működik vagy minek van. De én örülök mert legalább a tűzszerészek biztonságosabban utaznak mint az MB Unimogban és még jobban örülnék ha minden Afganisztánban szolgáló járművet lecserélnék ilyenekre.
Egy plusz érdekesség hogy a Magyar Rába futómű gyártó cég is gyárt a Cougar-t hoz évek óta komplett futóműveket. Szóval egy kicsit magyar is.

Névtelen írta...

De a jó kis magyar fejlesztésű toronynak sok a NSZVT túl sok, nehéz és tüzeléskor szét akar esni az egész torony. És mivel tűzszerész feladatokra alkalmazzák a járművet és nem egy biztosító, tűztámogató jármű fölösleges az ekkora tűzerő elég egy PKM, és azt talán kibírja a magyar tornyocska. Meg ha dolgozik a tűzszerész csoport ki a bánat fogja kezelni?