szombat, január 02, 2010

Kül-Világ 2009/4

Megjelent a Kül-Világ folyóirat 2009/4-es száma. A tanulmányok közül talán az lehet érdekes az oitteni olvasóknak, amely a katonai magáncégeknek (régi nevükön zsoldosok) a békefenntartói missziókban betölthető szerepéről szól. Itt az értesítő:


Tisztelt Olvasónk!
Örömmel értesítjük, hogy megjelent a Kül-Világ, a nemzetközi kapcsolatok folyóiratának hatodik évfolyamának 4. száma, melyet a www.kul-vilag.hu oldalon tekinthet meg.

Az egész szám egyben letölthető erről a linkről.

A visszajelzések szerint az előző számunk megjelenéséről szóló hírlevél sok olvasónkhoz nem jutott el. Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk. Ezúttal ragadnánk meg a lehetőséget, hogy 2010-re mindenkinek sikerekben gazdag és nagyon boldog új évet kívánjunk!

Jó olvasást kívánva,

A szerkesztők
mail@kul-vilag.hu

Amennyiben bármilyen észrevétele, ötlete van, kérjük ossza meg velünk a mail@kul-vilag.hu címen.

Amennyiben le kíván iratkozni a hírlevélről, kérjük küldjön egy tetszőleges tartalmú (akár üres) elektronikus levelet a lemondas@kul-vilag.hu címre.

Aktuális számunk tartalomjegyzéke:

Szente-Varga Mónika:
Az Európai Unió és Mexikó: Ki nevet a végén?

A tanulmány az Európai Unió és Mexikó kapcsolatrendszerét vizsgálja Európa és Latin-Amerika relációján belül. Foglalkozik a diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi előzményekkel, az aktuális helyzettel, a közös érdekekkel, elvárásokkal, és tervekkel illetve az elért eredményekkel. Az utolsó fejezetben az olvasó a jövőbeli kilátásokból kap ízelítőt.

tovább a cikkhez...

Nényei Judit:
Békefenntartók Zrt.?

Mennyivel lenne az ENSZ békefenntartó vagy békekikényszerítő missziókban, hanem a nemzeti felajánlásokon alapuló kéksisakosokkal látná el feladatát, hanem az elmúlt évtizedekben virágzásnak indult katonai/biztonsági magánszektortól vásárolná meg ezt a szolgáltatást?.A választ még nem tudjuk, ám a békefenntartás privatizálásának máris számos támogatója és ellenzője akad.

tovább a cikkhez...

Nagy Olga:
A turizmus hatása a fejlődő országok társadalmaira - Ladak példája

Az észak-indiai Ladak modern kori történelméről és összetett gazdasági, társadalmi, közigazgatási és kulturális helyzetéről képet kaphattunk Kiss-Csapó Gergely a Kül-Világ 2009/1. számában megjelent tanulmányából. A jelen írás célja, hogy mélyebben megvizsgálja a turizmus társadalmi-kulturális hatásait erre a régióra, és ezeket egyrészt elméleti keretbe foglalja, másrészt gyakorlati következtetéseket is levonjon.

tovább a cikkhez...

Marton Péter: Nyugat-Szahara "béketámogató" szemmel
Besenyő János: Western Sahara

tovább a cikkhez...

3 megjegyzés:

Eaven írta...

A fent említett cikket kifejezetten érdekesnek találtam és bár szövegkörnyezetükből kiragadott mondatokkal nem
szerencsés operálni, had jegyezzem meg, hogy az alábbi a ENSZ haderő a világbékéért? c. posztot juttatta eszembe.

"Megoldás lehet egy katonai magáncég (PMC) szerződtetése (afféle ENSZ gyorsreagálású erőként), hogy stabilizálja a helyzetet, amíg a „hivatalos” békefenntartókat nem
tudják telepíteni – ami rendszerint hosszú folyamat, hiszen az ENSZ békeműveletek egyik
hagyományos problémája, hogy a Biztonsági Tanácsban nehezen alakítható ki konszenzus."

Azt hiszem nem árt a jövőben figyelemmel kísérni azokat az esetlegesen felmerülő próbálkozásokat amik az ilyesminek nemzetközijogi hátteret igyekeznek adni. Bár azt hiszem ez nem a közeljövőben lesz.

Egébként Boldog új évet! :)

ScoTTThun írta...

Nagyon jók a cikkek! Köszi!

wape írta...

Szervusztok,

Köszönöm a kommentárokat. A folyóirat weboldalán fel lehet is lehet iratkozni, akkor jön negyedévente automatikusan.
üdv
Péter