vasárnap, január 10, 2010

Az új afgán kabinet

Írtam egy Magyar külügyi Intézet honlapjára egy gyorselemzést még hétfőn. Az előző hétvégén szavazott az alsóház a Hamed Karzai 24 fős kabinetjéről. Ciki, de 17-et visszutasított a parlament. Igaz az a 7 aki átment a legfontosabb posztokat tölti be, és a nyugat leginkább elégedett vele.
A 3 oldalas elemzés elolvasható itt.

Hogy frissítsem mindjárt az ott leírtakat, a parlament valóban szabadságra ment, de Karzai kérésére félbeszakították a téli szünetet. Tegnap szavaztak ismét a kabinetről. A 17 bukott jelölt helyett 16 újat mutatott be a parlamentbe, azaz egyetlen bukot embert sem jelölt újra. Az eredményeket még nem látom sehol.

A 16 jelölt névsora itt. Emitt meg a 16 jelölt legtöbbjéről néhány életrajzi információ. Ez meg itt Thomas Ruttig elemzése az második kabinetről.

Egyre többen mondják azt, hogy az első kísérlet bukása jól jött Karzainak (túl azon, hogy tényleg nagy blama). A választások előtt sok igéretet tett, és ezek beváltása a támogatók részéről most következett be. A leszavazás után azonban mondhatja Karzai ezeknek a háttérembereknek, ex haduraknak, hogy vagy jelöljenek a táborukból kompetensebb embereket, vagy egyáltalán ne interferáljanak.

Iszmail Khán esete külön érdekes. Tagja volt az első fordulóban leszavazott jelöltek csoportjának. A második fordulóban csak 16 jelölt volt, azért mert Karzai elnök nem jelölte Khánt, viszont a miniszteri posztjára sem jelölt senkit. Szerintem valószínű, hogy Khan visszatér a kormányba (sokak ellenkezésére) és ezt (a megszavazását) előtte alaposan átbeszélik a parlament tagjaival.

Nincsenek megjegyzések: