hétfő, január 11, 2010

Afganisztán a Panorámában

A december miniszteri a vizit Afganisztánba elvitte a Panoráma stábját. Pállfy István a műsorvezető azzal vezette a bejátszást, hogy annyit hír jelenik meg már Baghlanról, hogy elsikkad a lényeg. Hm, mennyi hír is? Gyakorlatilag a HM az egyetlen aki felelősségének érzi a tájékoztatást. Még elégedetlenek is vagyunk néha a mennyiséggel, be kell én belátom, hogy legalább csinálják. Érdekes összevetni az MTI-vel, ami nagy híreket lefordít, de Baghlannal kapcsolatban szinte semmit. Nem érzi feladatának, hogy a tartományra extar figyelmet fordítson. A olvasók fejére szar ezzel vagy a HMére? Nem tudom.

A Panoráma másik része a koszovói magyar misszióval foglalkozik.

Most megnézem a videot, Al Ghaoui Hesna a riporter, sok felé járt már, bírja a starpát, szurkolok, hogy jó legyen a rport. Hajrá Hesna! Azért felhívhattál volna előtte :)



Az eleje kifejezetten vicces, Hesna lefejeli a Jingle Truckot, és elmondja, hogy az elmúlt évhez képest sokat romlott a helyzet. A HM engedi nyilatkozni az egyik tolmácsot. Eddig nagyon féltették őket.

Gyanullah Szafi-nak hívják a helyi ANA kandak parancsnokát? Valaki valami tud róla? pl, hogy lehet a neve Gyanullah?

Nagyon jó, nyilatkoznak a ANA katonák (egy), de amit mond a tálibokról az vagy a tálib propaganda sikerének bizonyítéka, vagy félrefordítás. Azt mondja a tálibok annyira jó kiképzést kapnak Pakisztánban, hogy egyszer elfoglaltak egy amerikai harckocsit (???) és egyből elindították. Úgy tűnik ez a nyilatkozat, minta a katonák nem nagyon bíznának magukban. Remélem nem ez az általános, egy interjúból nem általánosítanék.

Ilyen egy jó riporter, kipróbálja a Humwee vezetését. Nekem miért nem jutott eszembe?

Jó volt a riport, gratulálok Hesnának is és a HM-nek is. Ha rám hallgatnának kiküldenék Hesnát állandó tudósítónak egy hónapra. Két naponta bejelentkezés a Híradóba, az jót tenne a PRT-nak és a Honvédségnek is. Hesna is örülne neki, tudom.

Nincsenek megjegyzések: