szerda, december 16, 2009

Rendőr támadás update

Tegnap arról írtam, hogy meghalt Baghlanban nyolc rendőr egy ellenőrző pontnál. Azelőtt meg, hogy 80 tálib adta meg magát a tartományban, érdekesen ellenpontozná egymást a két esemény, ha ugyanott történt volna, de Baghlan két egymástól jócskán különböző pontján történt. Ami az utóbbi térségben, az Andarab völgyben történt esetben érdekes, az a hozzászólás a kommentek között, miszerint ez már 2006-ban is megtörtént, aztná tavasszal minden folytatódott tovább. Végig gondolva, teljesen "afgános", reális, hogy helyi szinten így megy. Talán mindenki tudja pontosan, hogy a ki a "tálib" a térségben és mivel őket is rendszernek, a helyi "erőegyensúly" részének tekintik, nincs semmi probléma, ha néha megadják magukat.

A tegnapi esettel kapcsolatban kaptam egy emailt kintről (köszönöm), ami még néhány részlettel szolgál az esetről. Eszerint az eset előzményéhez tartozik, hoyg novemberben és decemberben már több támadás történt errefelé, amely során három rendőr meghalt és kettőt elraboltak. Ez utóbbiakat ki is végezték később, ami meg kell jegyezzem nem jellemző az afgánokra. Egy dolog ha valaki a lövöldözésben elesik és másik ha foglyul ejtik. Akiknek ez a sors jut, legtöbbször rokonok, ismerősök, közvetítők utján ki lesz váltva, hazaengedik, aztán eldöntheti hol folytatja tovább. Nem nagyon olvasok hírekben kivégzésekről, normális esetben mindjárt valami extra dolgokat feltételeznék. Nem helyiek voltak, nem afgánok voltak (üzbégek? cikkek szerint jöttek ide, önkéntesek Pakisztánból?), nem hizbisek voltak (akiknek hosszú távú céljaik vannak és nem akarják "ennyire" elidegeníteni a lakosságot). Szóval, ez szokatlan és rejtély marad.

A támadás hajnalban történt, ez tudjuk, mindig a legalkalmasabb időpont. Most az jut eszembe, hogy egy nyolc fős áteresztő pont az már jelentősnek mondható. Az a kevés alkalommal, amikor Afganisztánban jártam, 2-4 rendőrnél többet sosem láttam együtt, még éjszaka sem. NYolc rendőr csak aki meghalt ebben az esetben, többen is lehettek.

Szóval a támadás hajnalban volt, és két órán keresztül tartott, nem rövid csetepaté volt. Elég nagy lehetett a káosz, mert a támadóknak sikerült egy rendőrt is foglyul ejteni, sőt állítólag fegyverhez, lőszerhez és rendőrségi Rangerekhez is jutottak. Hm, azt hiszem ez azt jelenti, hogy megfutamították a rendőröket, akik elhagyták a átellenőrző posztot, ezért lett nekik ez a nagy fogás.

A támadók felderítették a helyszínt, bár ha helyiek, környékbeliek voltak talán akkor erre nem lehetett akkora szükség, mindenesetre állítólag voltak információk, hogy a készülő támadás. Ha ez igaz, akkor nagy bátorság kellett hozzá és meg is csinálják, vagy a rendőrök vették nagyon lazára? Mindenesetre az utolsó morzsa szerint kevesen hajtoták végre, és nagyon jól szervezetten. Tekintve, hogy nem jellemző, hogy ennyi rendőr veszíti életét rajtaütésben, tűzharcban, azt kell gondoljam lehet benne valami. Ha az esemény tényleg két órán keresztül tartott, az mindenképpen furcsa, hogy senki sem ment a megsegítésükre, ennyi idő alatt még Pul-i Humriból is ki lehet érni. Úgy emlékszem, mintha szerveztek volna már a rendőrségnek is valami QRF-et, akik erre lettek létrehozva.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet,hogy ideje lenne összehangolni a szomszédos tartományokban végrehajtott akciókat.De ha a németek belefognak az ellenálló csoportok felszámolásába,magyar részről vajon lesz-e kellő elhatározás,döntés és felelősségvállalás ahhoz,hogy a németek akcióját támogassa a magyar PRT/OMLT.Hiszen komoly ellenállásra,fegyveres összetűzésre lehetne számítani a magyar katonák és a tálib fegyveresek között ebben az esetben.

Névtelen írta...

Még 2006-ban volt egy készenléti rendőr zászlóalj Pol-e-Khumriban,amelyet a magyar PRT-1 elég komolyan támogatott(sátrak,,téli felszerelés,stb)
De ezt az alakulatot áthelyezték MeS-be 2007-ben.

Ha az ANA Kandak ott van Khar-Khar-ban,nekik nem lehetett/kellett volna beavatkozniuk,egy 2 órás tűzharcha, amely alig 50Km-re a bázisuktól zajlott??

Tudom,most sokan felhördülnek,de a PRT nem tudott volna segíteni??Nem csak saját erőkkel,hanem bevonni a tartományi rendőrség,NDS fegyvereseit is a beavatkozásba.

Ezért nincs tekintélye a PRT-nak a lakosság előt,mivel kívülállóként szerepel gyakorlatilag minden veszélyesebb eseményben.