csütörtök, december 10, 2009

80 tálib két nap alatt Baghlanban

A Xinhua hírügynökség, a mi megmentőnk. Legalább tőlük jönnek hírek néha. Rövid két nap alatt a hírek szerint 80 felkelő adta meg magát Baghlan tartományban. 30 Deh Salah-ban, 50 meg Pul-i Hisarban, Nincs előttem fejből az összes járás, de mintha mindkettő Andarab völgyben lenne a Szaland hágó és a túloldalon Pandzsír tartomány felé, (hátrafelé) meg Badakshan.

Erre nem nagyon mozognak, mozogtak a felkelők soha, az itteni tádzsik közösségek régen is tálib ellenesek voltak. Ezért meglepő, hogy honnan került elő hírelten ez a majd 100 felkelő, a hírek szerint tálib, de hát lehet más is.

És minden a legnagyobb békességben, önkéntesen történt, sehol egy puskalövés, vagy hadsereg bevetetése.

Most ugyan eszembe jut, hogy volt egy Dade Khuda molla nevű figura, aki állítólag tálib volt és ebben a régióban működött, 2006-ban és 2008-ban még emlegették kint az biztos, azóta nem hallani róla. Állítólag nem is annyira a kormányzat ellenes akciókba volt érdekelt, mint kábszertermelésben.

Mindegy, a lényeg, hogy mégis lehettek, voltak ebben a térségben is felkelők. Csak azt nem tudom, hogy miért most? Vagy ezt valaki letárgyalta velük és most értek célt?

50 more militants surrender in N. Afghanistan
A group of armed anti-government militants laid down their arms and surrendered to government in Afghanistan's northern province Baghlan Thursday, provincial police chief Mohammad Kabir Andarabi said.

"Fifty armed Taliban fighters under the command of Abidudin who were active in Pul-e-Hisar district gave up militancy and handed over their arms to authorities this morning," Andarabi told Xinhua.

With the surrender of these militants, government control has been tightened in Pul-e-Hisar district and surrounding villages, he added.

On Wednesday, a group of 30 armed militants surrendered to government in Andarab district of Baghlan.

More than 1,350 militants, including 150 in Baghlan province, have given up militancy and resumed their normal life since early this year in northeastern parts of the post-Taliban country, according to officials.

Taliban militants fighting Afghan government and international troops have not made comments.

Itt a tegnapi hír 30 militants lay down arms in N Afghanistan.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem ugy remlik, hogy Pol-e Hesarban 2007 nyaran is volt gond a "talibokkal". Egyebkent valo igaz, hogy mindket telepules az Andarab-volgyben talalhato.

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/17550/nemet_vedelmi_miniszter_afganisztanrol.html

Névtelen írta...

Egy roppant tanulsagos cikk a BW honlapjarol: http://www.bmvg.de/portal/a/bmvg/ministerium/der_minister?yw_contentURL=/C1256F1200608B1B/W27YMBQT427INFODE/content.jsp

Névtelen írta...

Üdv!!
Ahogy jött a tél,mindíg előkerültek az önmagukat megadó lázadók.Már 2006-ban is ugyanez történt,szintén az Andarab -völgyben.
Hatalmas sikerként állították be a helyi rendőri erők.
Furcsamód,amikor kitavaszodik,ezek az önmagukat megadó "tálibok" újra eltűnnek az Andarabban és környékén...

Névtelen írta...

Köszönöm,

Így jön létre az intézményes tudás. Kár, hogy ezt ilyen körülményesen
megy
wp

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/17569/guttenberg_mondjon_le.html