szerda, december 09, 2009

MÖSZ Japán által finanszírozott projektje

Ez volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtóztájékoztatóján a hivatalos kommüniké szerint.

Tisztelt Szerkesztőség, Kedves Barátunk!

150 millió forint értékű szakoktatási program indul Afganisztánban

A japán kormány támogatásból kezdi meg újabb fejlesztési programját az Ökumenikus Segélyszervezet Baghlan tartományban

Budapest, 2009. december 7. A mai napon írják alá Kabulban a Japán Kormány és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet újabb fejlesztési szerződését, melynek keretében egy új szakoktatási program valósul meg a Grant Assistance for Grassroots Project (GAGP) támogatásával.

Baghlan tartományban a munkanélküliség főbb okai közé tartozik a szakképzettséget nem igénylő munkaerő-túlkínálata, valamint a megfelelő képesítés és szaktudás hiánya. A 150 millió forint összértékű program keretében Pul-i-Khumri városában egy szakközépiskola, valamint egy hozzá kapcsolódó több mint 100 férőhelyes kollégium kialakítása és teljes felszerelése kezdődik meg. 2010 év végén az új 12 tantermes iskola elkészültével, több mint 18 tanár és 140 diák költözhet majd át a jelenleg bérelt romos és hiányosan felszerelt épületből. Az új intézménybe elsősorban 14-20 éves, általános iskolai végzettséggel rendelkező diákok járnak majd. A tartományban jelenleg tapasztalt általános iskolai és a felsőoktatás közötti szakoktatási hiányt igyekszik pótolni az új létesítmény.

"Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szakoktatási képzésekre Afganisztánban, mivel a felnőtt lakosság döntő többsége semmilyen szakmával nem rendelkezik, így sokan munkásként vagy földművesként dolgoznak napi pár dollárért. Ahhoz, hogy az átlag keresetek és ezáltal az életszínvonal javuljon, szakmai képzésekre van szükség. Egy képzett autószerelő, villanyszerelő vagy kozmetikus nagyobb keresetből tudja ellátni családját.” – mondta Lehel László a Segélyszervezet igazgatója.

A Segélyszervezet munkatársa Papp László az afgán fővárosba utazott, hogy a japán és a magyar afganisztáni nagyköveteivel közösen részt vegyen a december 7-ei ünnepélyes keretek között megtartandó eseményen. Budapesten sajtótájékoztató keretében számol be a japán-magyar együttműködés részleteiről Amamiya Yuji, Japán nagykövetség tanácsosa, Tomaj Dénes, a Magyar Külügyminisztérium NEFE főosztályvezetője és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója.

Ez a második GAGP program, amit a Segélyszervezet Baghlan tartományban végrehajt a japán-magyar együttműködés keretében. Az etehadi visszatelepültek táborában női szőnyegszövő tanfolyamot és alapvető higiéniai oktatást, továbbá felnőtteknek írás-olvasás képzést szervezett, a fiatalok számára pedig asztalosműhelyt épített a Segélyszervezet 2008-ban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a legnagyobb magyar fejlesztési szerepvállaló Baghlan tartományban, ahol 2007 óta a Magyar Külügyminisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, az Európai Unió és a Japán állam támogatásával végzett fejlesztési tevékenységet. A tartományban eddig végrehajtott illetve jelenleg is futó oktatás-, mezőgazdaság-, közigazgatás-fejlesztő, valamint munkahelyteremtő programok összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot.

Amennyiben további kérdése van vagy interjút szeretne készíteni a Segélyszervezet munkatársával, kérem az alábbi elérhetőségeken keressen!

Üdvözlettel

Fekete Dániel
sajtóreferens
__________________________________
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
H-1116 Budapest, Tomaj u. 4.
Tel.: (+36-1) 208-4932/113
Mobil: (+36-30) 343-7664

Nincsenek megjegyzések: