péntek, november 06, 2009

Harcok Kunduzban

Kunduzban tovább folynak az akciók, még az MTI is lehozta a hírt.
Jelentős tálib erőt számoltak fel Afganisztán egyik északi tartományában, Kunduzban egy pénteken befejeződött hadműveletben az afgán és amerikai erők - jelentette be az afgán hadsereg.

Az ötnapos, közös hadműveletben 90 tálib lázadóval végeztek az afgán fegyveres erők és az amerikai különleges alakulatok. A halottak között nyolc külföldi, üzbég fegyveres is volt. Kilenc tálib megadta magát, 15-öt pedig elfogtak az összecsapásokban - mondta Murad Ali Murad tábonok, az északi afgán hadtest parancsnoka, aki a kormányhadsereg veszteségét egy halottban és egy sebesültben adta meg. Kunduzban az utóbbi hónapokban megélénkült a tálib fegyveres tevékenység.


Két érdekes a dolog van a hírben. A támadásban nem a német vettek vettek hanem amerikai eről. Tekintve, hogy a térségben ne állomásoznak amerikai erők tudtommal, ez valószínűleg nem ISAF művelet lehetett, mert azt mégis a németekre bízták volna talán.

Találtak egy csomó üzbéget. Ez eddig nem szerepelt a hírekben, az viszont igen néhány hónappal ezelőtt, hogy Pakisztánból külföldiek (csecsenek és üzbégek) érkeztek volna a térségbe. Na akkor tényleg. Bár hozzá teszem még nem találkoztam olyannal aki látott volna valóban csecsent, csak olyannal akinek mondta valaki, hogy ő látott csecsent.

Zárszóként egy mai beszélgetésből idéznék, amit itt folytattam valakivel Pul-i Humriban. Az események kb. 10 százaléka ha megjelenik a sajtóban. Ez mi minket Afganisztán érdeklődőket persze mélységesen elszomorít, mert ennyivel alultájékozottabbnak érezzük magunkat. Viszont néhány nap után bevallhatom, hogy egy pont után teljesen mindegy, hogy ismerjük-e, tudunk-e az összes akcióról, az összes részletről, mert a tendenciák, az összefüggések sokkal érdekesebbek. Teszem hozzá kétségeim vannak, hogy van e bárkinek is lehetősége, erőforrása a teljes kép átlátásához.

De azért jó lenne egyszer leérni a fenékre, hogy lássunk, halljunk mindent és utána felemelkedni egy kicsit szemléletben is.

16 megjegyzés:

Eaven írta...

"90 tálib" hmmm. Kérdés: csak a sajtóból tűnik úgy, hogy még mindig a halott ellenséges fegyveresek száma alapján állapítják meg sikeres volt e egy művelet, vagy még mindig ezt csinálják az amerikaiak? Annak idején vietnámban is ezt volt és már menet közben kiderült, hogy ez a megközelítés téves, a halott ellenségek száma nincs kapcsolatban egy művelet sikeressségével. Lehet, hogy a hadvezetés már kigyógyult ebből és csak a média marad meg ennél? Esetleg csak nekem tűnik úgy, hogy mindig ezekebe a számokba kapaszkodnak?

Névtelen írta...

Ismereteim szerint az ISAF vezetese tudatosan nem szokott hirt adni az ellenallok vesztesegeirol. WP irasahoz csak annyit, hogy szerintem nem vagyok azzal egyedul, hogy biztos vagyok abban, hogy kozel sem kotnek minden reszletet a kozvelemeny orrara. Ami kint folyik, az nem csak tenyleges fegyveres osszacsapasok sorozata, de egyben mediahaboru is, ahol az elhallgatas, torzitas, atszinezes, stb. hozza tartozik a fegyvertarhoz! Egyebirant az OMLT-nek es a PRT-nak biztos van informacioja a tersegben tortent valamennyi esemenyrol. A kerdes csak az, hogy van-e valaki, aki ezeket mind ki is elemzi az osszefuggeseket es tapasztalatokat celozva es ha igen, akkor azok mennyire kerulnek felhasznalasra a felkeszitesben?

ScoTTThun írta...

Az ENSZ kivont pár száz alkalmazottat Afganisztánból. Erről valami részlet esetleg?

Mirwais Janan írta...

én azt tudom, hogy néha napján beszélünk a Logarban élő nagybátyámmal, akkor meglehetősen radikálisan áll hozzá a médiához.

az elmondása alapján a cnn, bbc, tökmindegy, soha nem fogja tudni megmutatni milyen hatalma van délen a táliboknak. "reggel pastun és szövetséges, este már fegyveres talib"

Névtelen írta...

Mirwais: az utolsó idézeted a nagybátyádtól, vagy valamelyik hírcsatornától származik?

Névtelen írta...

Szervusztok,

ENSZ alkalmazottak. Csak amit a sajtóban is volt. Ki akarják vonni, de hogy mennyit és mikor nem tudni. Szerintem mire rászánják magukat, már nem lesz értelme kivinni őket. Aszem a helyi afgán sajtóban olvastam (angolul) vagy az al-Jazeerán, hogy az enszesek fele nem hajlandó kimenni. Olyan gyakorlati okok miatt, hogy nincs értelmes, vagy akkor karácsonykor is itt kell majd lenniük.

90 tálib. Hm, hát valamit mondani kell. Az afgánok meg egyébként sem hiszem hogy értik a COIN-t, ha tehetik, ők mennek erőből a kinetikus műveletekbe.

Második névtelen: Mindenről rendelkezni információval Afganisztánban, az elég nehéz. Még az afgánoknak sem megy. Persze a PRT és az OMLT sok mindenről tud, de hát nem hírügynökségek (sajnos :) és szerintem van egy olyan ki nem mondott HM sajtó policy, hogy mi csak azokat az eseményekről beszélünk, ahol van magyar sérült. Hiszen nem érdekük (a HMnek), hogy azt mutassák, mennyire veszélyes a Baghlan.

üdv
wp

Névtelen írta...

WP: A térség alatt alapvetően Baghlant értem és annak közvetlen környezetét. Elég szomorú lenne, ha a magyar PRT előbb, vagy utóbb nem rendelkezne a környékén történt fegyvereres incidensekről.

Névtelen írta...

Nem fogalmaztam elég világosan Baghlanról.

Nehéz megállapítani, hogy mennyi mindent tud az OMLT és a PRT. Miért? Mert én nem vagyok katona, tehát amennyit elmondanak az két dolgot jelenthet:
1. Nem bíznak bennem
2. Csak annyit tudnak amennyit elmondanak.

Ezek után a benyomásom az, hogy sokat tudnak, talán az OMLT még egy fokkal jobb helyzetben van, mert ők mégis csak afgánokkal vannak együtt minden nap és sokkal jobb lehet a rálátásuk a helyi viszonyokra. Hogy valójában mennyit tudnak a társégről azt nem tudom megállapítani, de sokat tudnak, ismerik a helyi arcokat, látják az ellenfél belső dinamikáját. Nekem ez már elég.
wp

Névtelen írta...

WP: Biztosra veheted, hogy többet tudnak, mint amennyit neked elmondtak! :) Az OMLT és a PRT között lennie kell információkoordinációnak és ugyanakkor mindketten meg kell, hogy kapják az ISAF központi információit is. Az OMLT valóban jobb helyzetben lehet, mert ott az amerikai érdekeltség miatt még "extra" információ is befolyhat.

Névtelen írta...

Kunduztol delnyugatra tovabbra is forro a helyzet. Tegnap egy nemet es egy afgan katona is megsebesult tuzharcban, majd egy Mazar-e Sharifba tarto nemet helikoptert ert kezifegyverektol szarmazo talalat, minek kovetkezteben vissza kellett fordulnia Kunduzba.
forras: www.bundeswehr.de

Névtelen írta...

hát pedig a magyar PRT sok mindenről nem tud, ami körülöttük történik

Névtelen írta...

Persze, hogy nem tudhat mindenrol. A "minden"-be tul sok minden tartozim! :) Viszont a fegyveres incidensekrol azert altalaban van informacioja, meg ha csak utolag is.

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/17181/kezifegyveres_tamadas.html

Ezt mar csak a www.honvedelem.hu hozta le apro kis szalagcimben. Ezek szerint az ilyen esetek mar a magyaroknal is a hetkoznapok reszet kepezik.

Mirwais Janan írta...

a nagybátyámtól származik a mondás

Névtelen írta...

MJ: Ezek szerint nem csak az ott levo kulfoldi katonak latjak ezt igy! :(

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/aktiv_munka_a_tartomanyi_rendorfonoksegen