szombat, november 14, 2009

EU és a válságkezelés

Az EU válságkezelési képességé általában és Afganisztán kapcsán is leginkább csak kritika éri. Persze nem minden hol annyira rossz a helyzet, mint Afganisztánban, az esetek többségében sok tennivaló, javítani való lenne. Ha jól emlékszem Bosznia lehetett az első misszió (igen, megnéztem) tíz éve. Ebből az alkalomból most az EU kutatóintézeti két anyaggal is kijöttek, amelyek a ESDP eddigi eredményeit veszik számba.

Az egyik a Can the EU rebuild failing states? A review of Europe's civilian capacities.
Miközben az 1990-es évek elejétől mindenki a nemzetépítésről és bukott államokról, az Európai Unió meglehetősen későn (igaz összhangban a saját fejlődési sebességével) látott neki a saját kapacitások kiépítésének. Mivel az EU képességei a tagállamok képességeinek, szándékainak függvénye, összege, ezért az EU kapacitások bővülése szerintem erős összefüggésben állnak az adott misszió helyszínével. Mit bonyolítok?

Pl a Balkánra mindenki szívesen küld, mert közel van, van összeurópai jelentősége, drog, embercsempészet, fegyverek, eladható.

Afrika már rizikósabb, de legalább a franciák, belgák, britek ott vannak történelmileg, kapcsolatrendszerrel, bázisokkal. Talán ezért mostohagyerek a Afganisztán, senkié. Meg veszélyes is.

A másik fontos munka European Security and Defence Policy: The first 10 years (1999-2009).
Nagyon jó, hogy egyáltalán van ilyen. Számba veszi az összes eddigi missziót, ha jól emlékszem 22-t. Benne van Afganisztán, Bosznia, Irak, Kongó, Csád. Jelentőségtől függően 5-10 oldalon vannak kielemezve az egyes missziók, de mindenhol ott vannak a legszükségesebb alapadatok: pénz, jogszabályok, kezdődátum, létszám, résztvevő országok.

A dolgozat nem ezzel kezdődik, a 452 oldalas dolgozat bemutatja az EU és a nagy nemzetközi szervezetek kapcsolatát (NATO, EU, EBESZ stb) gondolom a válságkezelési képességek, lehetőségek, kihívások kapcsán.

Ez a kiadvány amolyan katalógus, hogy az EU/ESDP eddig mit tett le az asztalra, az másik kiadvány meg igazából egy összegzés, hogy milye van az ESDP-nek válságkezelésre és ez mire lesz elég a jövőben.

2 megjegyzés:

ScoTTThun írta...

Az elsot egyre szelesebb korben biraljak, ahogy tudom. Elegge meredek, ahogy csoportositja az allamokat, gyakorlatilag valos ok nelkul.

Péter Marton írta...

Azért biztosan nem valós ok nélkül. Csak éppen nem egy ország van, ahol nyilván nem sokan lelkesednek a paper mögött meghúzódó célok megvalósításában való spontán részvételért.