vasárnap, október 04, 2009

Pár gondolat a magyar COIN-ról

Miközben a németeket és Kunduzt érő támadások mit sem csökkennek, felreppent a hír, hogy a 17000 fős amerikai kontingens emelés utolsó tétele már lehet, hogy északra és nyugatra fog menni. Imam Shahib járásban négy halott, 20 sebesült egy motoros merénylő által, egy nappal korábban a tálibok két üzemanyag szállító teherautót térítettek el és gyújtottak fel.

Szóval jöhetnek északra az amerikaiak. Hova jönnének? A problémás helyekre.

Azok hol vannak? Badghis és Farjab határás és Kunduz és Baghlan határán.

Az előbbi spanyol/norvég terület, a utóbbi német/magyar terület. Tekintve, hogy a magyar PRT mostanában nem nagyon aktívoskodik a tálibok üldözésében (igen valaki másolja be, hogy ez benne van-a mandátumunkban), az merült fel benne, hogy ide is jöhetnek. Nyilvánvaló célpont lehetünk, fogalmazzunk így.

Nem cserélnek le minket, annál sokkal jobbak, hasznosabbak vagyunk. Már ismerjük a környéket, van rengeted infonk. Lehet a felkelőket is pontosan ismerjük, csak nincs kapacitásunk hozzájuk nyúlni.

De most nem is ez a új cél. A lakosságot kell megnyerni, nem a felkelőket kiiktatni (egyszerűsítettem). Ilyen esetben pl ésszerű lenne egy FOB-t egy Forward Operating Base-t létrehozni Baghlan Dzsadidban. És egyet persze Ali Abadban, a túloldalon.

A felkelők Kunduzban támadnak, nálunk pihennek. Nem tudom. Feltételezem abból kiindulva, hogy ott vannak akciókról hírek, itt meg nincsenek.

A honvédség nincs abban az állapotban, hogy egy FOB-t hozzon létre Baghlan Dzsadidban, pedig az ISAF parancsnok új iránymutatásával és 60 napos assesmentjével ezek állnának összhangban.

Egy FOB a város közepén, bele egy rendőr OMLT, hogy ne csak kiképezzük a rendőröket, hanem velük is maradjunk. A Baghlani-Jadidi rendőröket egyébként a tartományban egyedül FDD-zték az amerikaiak (így mondják szakmai körökben), azaz kimosták, rostálták, újraképezték és kistafírozták őket. Talán még tavaly, vagy tavasszal.

Mi maradt belőlük? Nem tudni, a tálibok már egyébként is eléggé leamortizálhatták őket, elég csak a júliusi harcokra, a választások napján történt lerohanásra, meg a sok ki eseményre gondolni, amiről sosem értesülünk.

OK. Szóval FOB, rendőrségi OMLT, FDD-zett ANP, egy egységnyi ISAF katona (szakasz? két szakasz? nem egy full bázis kell), és a fejlesztési szakember és CIMIC és fejlesztési pénz. Mindezeket odakészíteni előre, és mikor bemegyünk nyomni, ezt is, a bizalomépítést is, a jelenlétet is.

Itt már az ink spot, vagy oil blot (vagy ezek variációja) stratégiánál vagyunk, ami counterinsurgency-ben állítólag ősi mint a ...

A hollandok finom dicséretet is kaptak érte Uruzgánban.

Az egészet koordinálva itthon a HM, Küm (fejlesztés), IRM. Az egészet totálban koordinálva a németekkel, a túloldalon. Ez lenne a mcchrystal-i szellemiségű magyar COIN.

De persze nem lesz. Nincs politikai akarat, szándék. Szerintem a katonák még bevállalnák, de nincs rá pénz se, felszerelés se. A rendőrök is ott lennének, de az egész pályáztatási rendszer alkalmatlan erre, nincs benne ennyi rugalmasság. Egy évvel előre el kell dönteni, hogy mire, mit hol költünk el a fejlesztések keretében (a rendőrök is Küm pénzből mennek), így most dől el, hogy jövőre mit hova, mennyit.

Megoldás? Jönnek az amik és a két tartomány, két járásában megcsinálják ezeket.

Micsoda eszme futtás onnan indulva, hogy jönnek északra is katonák :)

Megjegyzés: A fenti gondolatok szigorúan a magánvéleményemet képezik és csak a fantáziámban léteznek.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Péter

a Nurisztáni/Watani táamdásról van valami extra infód? A katonai oldalt eléggé alaposan kitárgyalják ami körökben, engem inkább a hely jelentősége érdekelne stb.

Köszi

Somkuti Bálint

Névtelen írta...

Hello Bálint

Elég lett volna a blogon keresni bár nekem sem ment egyszerűen :)
http://users.sedona.net/~strand/ Ez az agy!

http://easterncampaign.wordpress.com/2008/03/14/the-people-of-the-korengal/

http://www.usnews.com/articles/news/world/2008/02/14/looking-for-the-good-guys-in-afghanistans-badland.html

http://wagnerpeter.blogspot.com/2008/05/korengal-vlgy-ismt.html

Korábbi beszámolók
http://wagnerpeter.blogspot.com/2008/03/harcok-korengal-vlgyben.html

Ha felmesz a books.google.com -ra es beütöd a keresőbe, hoy Nuristan, Korengal, Pech valley, Kunar, Konar, még sok dolgot olvashatsz.
Ilyenekre gondoltál?


üdv
wp

Névtelen írta...

Nem, de azért köszönöm. ;-) A térképen nem is látom Wanatot.

Arról tudsz-e valami extrát, hogy a tegnapi/tegnapelőtti 10 halottat (8 US + 2 ANA) illetve tucatnyi sebesültet eredményező támadás valami hadjárat része-e, vagy ez csak a része az ottani szokásos "ügymenetnek"? Erre lettem vlna kíváncsi.

THX.

B

Névtelen írta...

nem tudok róla, hogy bármelyik oldal valami hadjárat keretében lett volna
wp

Névtelen írta...

köszi

Balint