kedd, október 20, 2009

Második forduló, támadás Baghlanban, amerikai fejlesztési pénzek

Ez egy olyan vegyes felvágott lesz. A téma sok, az idő kevés. Baghlannal kezdem. Egy Xinhua hír szerint az ISAF és ANA erők harcot indítottak a helyi ellenállók ellen. Nem tudom az akció milyen távolabbi célt szolgált, ez nem derül ki a hírből viszont az igen, hogy: adding all the Taliban fighters had left the area without resistance.

Hát igen, ez az amire azt mondják önmagában nincs értelme. Elmentek, majd visszajönnek. Német oldalakon úgy tűnik mintha német OMLT részvétel is lett volna benne Kunduzból. Eszerint a hír szerint van egy német OMLT Kunduzban, de bevallom én egy belga OMLT-ről tudtam a tartományban. Megoldást valaki tudja?

Baghlannal kapcsolatban a múlt pénteki Külügyi Intézetben lezajlott konferencián nagyon érdekes dolgok hangzottak el. Nem lövöm le az érdekességeket, hamarosan elkészül egy összefoglaló az eseményről, meg hát a elkövetkező tanulmányokban is szerepelni fognak az elhangzottak. Mindenki a fejlesztési lehetőségek körül forgott és végül is ez volt a cél. Én is tisztában voltam vele, hogy a jelenlegi fejlesztési keret ne sok, de valamiért eszembe sem jutott volna leírni, hogy: Több pénzt az afgán fejlesztésekre.

Talán túlságosan tisztelem a tényeket, az elfogadott dolgokat?

Az amerikai új elképzelések csak nagyon röviden kerültek elő, de már van néhány cikk, ami a fejlesztési elképzeléseket terveket boncolgatják. Bevallom ez az első hír még csak részben szól erről. Az USA 1.3 milliárd dollárt tervez 2010-re elkölteni Afganisztánra, csak infrastruktúrára. Ennek kisebbik rész az ANSF javára menne, nagyobbik rész pedig az USA/ISAF által használt infrastruktúra részére.

A második már a USAID fejlesztési tevékenységéről. A pénzről:
USAid’s Afghan budget has been doubled this year to $2.1bn, about half of which will be spent on programmes to promote better governance, with the rest divided between infrastructure, health, education and the expanded farm programme.

A USAID-t számtalan bírálat érte, mert iszonyú rossz hatékonysággal költi a pénzt. Először is for profit céget alkalmaz, másodszor mega projekteket finanszírozott. Mezőgazdaságra a pénzek 5 százalékát költötte idáig, ami nagyon kevés a mezőgazdasági alapú országban.

Állítólag az új igazgató érkezésével hozzáigazítják a fejlesztési stratégiát az amerikai hadsereg új prioritásaihoz.

Az utolsó hír, talán ezzel kellett volna készülni, hogy az elmúlt napokban felgyorsultak az események az afgán választási mizériával kapcsolatban. Először is a Független Választási Bizottság annyi szavazatott zárt ki Karzai részéről, hogy lecsökkent az eredménye 50 százalék alá, s így a második fordulót kell tartani:

An independent calculation by an election monitoring group, Democracy International, showed Karzai with 48.3 percent, or about 2.1 million votes, after more than 995,000 of his votes were thrown out for fraud. Overall, about 1.3 million votes of the more than 5 million ballots cast were voided. Abdullah lost more than 201,000 votes, but his percentage rose to 31.5 percent from 27.8 percent previously.

Ezt követően pár napra rá (1 nap, 2 nap?) Karzai elfogadta az eredményt és máris kiírták a második fordulót november 7-re. Ez gyorsan ment.

Hát igen, ez érdekes lesz. Szerintem megnyeri Karzai a második fordulót is, de ezzel talán teljesül a nemzetközi közösség vágya és legitim módon nyeri meg a választást a jelenlegi államfő. Karzainak meg az apparátusnak meg meg lett mutatva, hogy nem lehet csak úgy elcsalni a választást, ennek következményei lesznek. Egyre többen beszélnek Karzai és Abdullah közötti egyezkedésről, hatalom megosztásról, párbeszédről. Erre is szükség lesz azt hiszem idővel.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor a magyar AVB-szakasz is kint marad? Vagy ilyen gyorsan nem tudunk donteni?

Névtelen írta...

Tetszik a cikkben, hogy a BiJ-i helyzetert a nemetek magukat okoljak. (Ahhoz kepest, hogy magyar felelossegi korzet!) A nemet cikkbol az is kiderul, hogy az ellenallokkal szemben helyi miliciak is felvettek a harcot. (Iraki pelda kezd beerni?) Azon azonban el kell gondolkozni, hogy ezek a miliciak mennyire "stabil szovetsegesek"! Esetleg itt is piszkos anyagiakrol van szo? (Hol nem????!!!!) Egyebkent 20-i harcokrol szukszavuan a BW honlapja is beszamolt. Nemet vesztesegekrol nincsenek hirek.
M

Névtelen írta...

A nemet OMLT mar eleg regen mukodik KDZ-ban. A cikkbol is kiderul. Az altaluk patronalt ANA zaszloalj rendszeresen tett "kirandulasokat" Baglanba is. Az HUN-USA OMLT megjelenese lehet, hogy valtoztatott a felallason?

Névtelen írta...

És a belga OMLT? Az is Kunduzban van úgy emlékszem.

Ez a milícia dolog nagyon érdekes. Utána kell kérdeznem valahol.
wp

Névtelen írta...

Igen, vannak ott belgak is, de azt nem tudtam, hogy OMLT-t is vezetnek. Korabban horvatok csinaltak meg ott OMLT-t.

Névtelen írta...

A horvatok már legalább 2008 tavasza óta a norvég PRT-ban vagy mellett csináltak OMLT. Nemrég volt a hm.gov.hu-n
http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/mentorok_mentoralasa

hogy a belgák a 209/2/2 kandakot mentorálták, de akkor az ezek szerint nem Kunduzban van.
üdv
wp