szerda, október 21, 2009

Benézte a HM?

Kérdőjellel írom, mert nem vagyok benne biztos. A hírek alapján úgy tűnik igen, de hát ugye a hírek nem tájékoztatnak minden részletről.

Miről is van szó?

Az olvasom, hogy az EU Faces Decision On Uzbek Arms Embargo, Üzbegisztán ellen az EU 2005-ben számos szankciót vezetett be, amelyeket egy kivétellel már megszüntettek. Az ok? Hogy 2005 májusában egy Andizsán nevű városban a lakosság összecsapott a rendvédelmi erőkkel, és sok civil áldozat volt. Hogy mennyi, az a mai napig vita, de az EU úgy érezte, hogy súlyos emberi jogsértések történtek.

A szankciók felszámolásának élharcosa Németország volt, és az ma is, a termezi légibázisra nekik éltető szükségük van, meg hát Berlin általában valahogy sokkal pragmatikusabb nem csak a közép-ázsiai országokkal, de pl Moszkvával is.

Ehhez képest nemrég Vadai Ágnes körutat tett a kazah, üzbég, kirgiz, és tádzsik fővárosban. Hm, elkísértem volna nagyon szívesen, érdekes lehetett. Egy sor kétoldalú katonai együttműködési megállapodást kötött vagy készített elő.

Mi a probléma? Az MTI híre szerint:

Vadai Ágnes az egyeztetésen elmondta, hogy a szélesebb együttműködés alapfeltétele egy katonai keretmegállapodás megkötése a két állam között. Az alapmegállapodás megkötése után térhetnének rá például a fegyvervásárlás kérdésére, figyelembe véve az Európai Unió vonatkozó jogszabályait is.

Rusztam Nyijazov azt közölte, hogy mintegy 20 napon belül végeznek a megállapodás részleteinek áttanulmányozásával és akár még az idén aláírhatják a dokumentumot.

Az üzbég felet - mint elhangzott - leginkább a tüzérségi fegyverek (sorozatvetők) vásárlása, a páncélos harcjárművek modernizációja és a magyar kiképzési rendszer érdekli.

Felvetődött, hogy érdemes volna közös haditechnikai vállalatot létrehozni, amit a magyar fél is támogatott. Vadai Ágnes meghívta az üzbég védelmi miniszter helyettesét Magyarországra, ahol további tárgyalásokat folytathatnak.

Ez a bibi. Mert ha az EU szankciókat tart érvényben Üzbegisztán ellen, és az EU-nak mi is tagjai vagyunk, akkor merőben furcsának és szokatlannak tűnik, hogy mi meg olyan dolgokról tárgyalunk az üzbégekkel, ami - legalábbis a hírből úgy tűnik - ezeknek a szankcióknak a megszegésével jár.

Nem tudom, hogy felkészítették-e erre az államtitkár asszonyt, hogy valaki mondta-e neki, hogy EU embargó van Üzbegisztán ellen és erről nem lehet most tárgyalni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tárgyalni lehet, talán nem lenne szabad, de publikálni nagy butaság volt.

Sebaj, lesz belőle EU Biztos. :(

Névtelen írta...

A jelenlegi HM vezetésbe ez is simán belefér.

J. írta...

Úgy tűnik, hogy a címre a válasz nem:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8327703.stm