szerda, augusztus 19, 2009

How opium profits the taliban

Tegnap valaki firtatta, hogy ópium és a tálibok kapcsolatát. Nos most jelent meg épp a How Opium Profits the Taliban c. tanulmány, komoly szakmai háttérrel:
- To complete this study, the author and a group of local researchers surveyed three hundred people working in or alongside the opium trade in twelve cities and towns in southern Afghanistan and the border area with Pakistan.
- Once the survey was complete, the author and six local researchers conducted dozens more indepth interviews with farmers, Taliban fighters, truckers, traders, and Afghan officials, including
police and intelligence agents with the National Directorate of Security.

Ami jó benne, hogy sok újat tesz a témához az 1990-es évekről, sőt már a 1980-as évekről, hogy a helyik hadurak, mudzsahedek, hogy kerültek a bizniszbe és esetleg az ISI, a pakisztáni tikosszolgálat milyen szerepet játszott.

Ja arra a tegnapi kérdésre is felel a tanulmány, hogy kiknek állt érdekében a tálibok felbukkanása és hatalomra kerülése. Nos a tálibokon kívül a Pakisztán. De bin Laden is jól járt.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/16045/afgan_valasztas_nogradi_gyorgy_aug19.html

Névtelen írta...

Köszi
wp

Dirky írta...

Jól hangzik - de a link lett írva, maradt benne egy felesleges blogger.com.

Eaven írta...

Véleményem szerint semmi esély az ópiumtermelés visszaszorítására amíg a parasztok által termelt egyéb terményeknek nem teremtődik olyan alternataivája ami biztosítja a megélhetésüket. korábban ugyebár az volt a módszer, hogy felégették a földeket, pár év alatt persze rájöttek ,hogy ezzel csak ellenségeket szereznek. Most mintha változna a hozzáállás, de tartok tőle, hogy végül átesnek a ló túloldalára és az egyéb termények terjesztése mellett elhanyagolják az ópiumtermelés kockázatos üzletággá tételét. Pedig csak a kettő együtt működhet. Kérdés: hol van Irán az ópiumképletben?

Névtelen írta...

Irán tranzit és fogyasztó, ennek megfelelően szív (minden értelemben)
wp