szerda, augusztus 19, 2009

Néhány szösszenet Afganisztánról a magyar netről

Interjú Nógrádi Györggyel a honvédelem.hu - n. Kár hogy ott nem olvassák ezt a blogot :)

Visszatért az 1. magyar-amerikai OMLT, fogadta a miniszter őket Szolnokon. Kíváncsian várom tapasztalataiknak megjelenését a magyar katonai szaklapokban és a további kiképzésben.

A Honvédségnél meglevő több ezres munkaerőhiány lehetséges okairól egy cikk az origon. Csak azt nem írják, hogy ez a 3000 fő a 10000 fős harcoló alakulatokból hiányzik főként, nem a 23000 fős (annyi?) Magyar Honvédségből, Honvédelmi Minisztériumból és háttérintézményeiből. Így még súlyosabb a hiány.

Kiss Ádám a Hírszerzőtől még júliusban volt Afganisztánban, Kabulban és Ghor tartományban. A litván PRT tevékenységéről itt a cikk. Írt még egyet a Zalai Hírlapba pedig egy kicsit általánosabbat.

Szlankó Bálint már hazatért Afganisztánból. Magyar nyelvű sorozata a origo honlapjáról (öt cikk). Angol nyelvű cikkei itt. De nem ajánlom, mert a régiek fizetősek.

Mostani Magyar Narancsban is van egy cikke, gondolom szintén Wardakról.

Itt egy MTI hír a választásokról, igen azt hiszem elsikkad, hogy tartományi tanácsokat is választják. Igazából nem tudom mennyire jó dolog tartományi tanácsi tagnak lenni. Mivel ölik érte egy mást (elnézést a szóviccért) és mivel mégiscsak valamiféle hatalommal befolyással jár helyi szinten, biztos megéri. De mit csinál pl a tartományi tanács, a súra vezetője? Milyen jogköre, befolyása van a tartományi rendőrfőnök és tartományi kormányzó mellett? Ezt nem tudom.

Kandahárban Hamed Karzai testvére a tartományi súra vezetője és állítolag mindent és mindenkit a kezében tart. Van ilyen is.

Ja eredményhirdetés csak egy hónap múlva, szeptember 14-én. Nekem akkor kell majd a topon lenni :)

A Ökumenikus Segélyszervezet visszavonta embereit Mazar-i Sárifba, az egy fokkal nagyobb meg biztonságosabb. A cikk címe tiszta hülye: Afganisztán választ - biztonságban a segítő magyarok. A segítő magyarok, az irgalmas szamaritánusok, mintha erről lenne szó.

Nincsenek megjegyzések: