kedd, augusztus 18, 2009

Két nappal az afganisztáni választások előtt

Mit kínál az internet az afgán választások előtt? Először is itt a ENSZ helyi szervezetének, az UNAMA-nak a hivatalos weboldala. Egyelőre nem túl érdekes, de ígérik, hogy csütörtökön folyamatosan frissítik majd a híreket.

A UNDP-nek itt az afganisztáni weboldala, semmi aktuálisat nem kínálnak ugyan de jó tudni, hogy léteznek, az elmúlt két évben volt több programjuk is a mostani választások előkészületeként. Ebből ezek voltak Baglánban is.

Ez egy kutatóintézet tanulmánya Vetting Lessons for the 2009-10 Elections in Afghanistan címmel. Elsősorban a választásokat megelőző eljárásokkal és procedúrákkal foglalkozik nélmileg a 2005-ös parlamenti választások tapasztalait is felhasználva. És persze a mostani elnökválasztás kapcsán eddig tapasztaltakat is.

Ez az EU afganisztáni Election Observer Mission-ja illetve annak weboldala. Az EU teljes megfigyelői missziót tervezett sok száz megfigyelővel, de végül nem tudom miért (biztonsági helyzet?) lemondtak róla. Csak néhány tucatnyi hosszú távú megfigyelő van kint, köztük két magyar.

Közben nézem a híreket Kabulban régen nem látott aktivitással akcióznak a tálibok. Tegnap az öngyilkos merénylő a NATO főhadiszállás mellett (állítólag ENSZ-es rendszáma volt , ma rakétatalálatok az elnöki palotán. A támadások száma napi 50 fölé emelkedett országszerte, átlagosan, ami az ért elég magas. 7000 szavazókörzetet terveztek létrehozni, de ebből ha jól emlékszem olyan 600-t nem lehet majd megnyitni a rossz biztonsági körülmények miatt.

Egy újabb öngyilkos merénylő ma Kabulban. Egy NATO katona meghalt, két ENSZ-es is hét afgán halott, 90 sebesült. Valamikor tavasszal vagy tavaly vették át az afgán hatóságok a főváros ellenőrzését a nemzetközi erőktől. Akkor sokan tartottak, hogy képtelenek lesznek rendet tartani. Ám egészen mostanáig egész jól vizsgáztak. Most meg?

Még nem adtam fel, hogy írok valamikor Koszovóról is.

1 megjegyzés:

Eaven írta...

Különös ez az aktivitás a tálibok részéről. Tudván, hogy a kormányzat hatalma mennyire limitált, kérdéses számomra miért is tulajdonítanak ekkora jelentőséget a szavazásnak. De Karzai nőket érintő közelmult beli törvényalkotási tevékenységéről hallva élek a gyanúperrel, hogy talán a saját bázisuk egy részét féltik tőle és társaitól.