szerda, június 17, 2009

Iskolaégetés és iskolaépítés Baghlanban

Mindig gondolkodik az ember, hogy hogyan adjon olyan címet egy olyan posztnak, amiben a cikkeknek alig van közös vonása. Talán az iskola most.

Először is valakik felgyújtottak egy iskolát Khost-wa Ferengbe. Erről a körzetről ritkán hallani bármi hírt, nem is mondanám egyből, hogy tálibok (ellenállók) voltak, lehet valami helyi ellentét áll a háttérben.

Igen, közben olvasom, hogy éjszakai leveleket is kitettek és hogy a rendőfőnök is anti-government elemekről beszél.

Felkerült a netre a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat 2008-as közhasznúságú jelentése. Az ilyen jelentések kötelezőek, ha jól tudom a közhasznú szervezetek számára.

A MÖSZ jelentése igen részletes 109 oldal. Az idáig látott legrészletesebb bemutatását lehet olvasni a szervezet afganisztáni tevékenységének. Ami nekem hiányzik az projektkoordinációs iroda révén megszerzett információk kicsit szélesebb terjesztése itthon. Pl nekem. Kíváncsi lennék, hogy hány NGO van a tartományban? Milyen programokat csinálnak? Hogy működik a National Solidarity Program (ki az implementing partnerek), milyen helyi civil szervezetek vannak? Hány ülés, miről volt szó? Provincial Development Councilról alig lehet olvasni bárhol, kíváncsi lennék, hogy mit csinálnak, amikor a havi ülések között dolgoznak.

Az Baptistáktól csak a 2007-est látom a neten. A MÖSZ-höz képest nagyon rövid, szinte semmitmondó, kb egy mondat az egész Afganisztán. Egyetlen pozitív dolog benne, hogy az évben kapott pénzügyi támogatások össze vannak gyűjtve egy helyre. A MÖSZ-nél ezt nagyon elszórva látni)

Itt találtam egy hírt, ami nagyon ritka. Arról szól, hogy az afgán kormány vidékfejelsztési minisztériuma milyen projekteket hajtott végre. Several projects completed in Baghlan.

Ugye a hírek alapján azt gondolhatjuk, hogy mindent mi csinálunk Baghlanban ebből az 500 millió forintból, plusz HM CIMIC pénzekből, plusz külföldi pénzekből (görög, japán, EU). De egyrészt más NGO-k is tevékenykednek a tartományban és ebből a hírből kiderül, hogy a helyi minisztérium is aktív: The projects are included digging of four deep wells and a dozen more wells for clean drinking water, leveling of four kilometers of road and construction of eight bridges in Baghlan-i-Markazi district of the province.

Ahmad Niro, head of the Rural Rehabilitations and Development department of the province told Pajhwok Afghan News that 320 families would have access to clean drinking water while over 500 families would benefit from facilities of the newly constructed road.

He said the projects were completed at a total cost of 5.4 million afghanis provided by the Ministry of Rural Rehabilitations and Development (MRRD) under the National Solidarity Programme (NSP).


Ezért lenne szükség, hogy minél több információval rendelkezzünk az egyéb helyi fejlesztési tevékenységről, az NSP-ről. A MÖSZnek ebben sokkal aktívabbnak kellene lennie, mert még a Külügyben sem nagyon tudják, hogy milyen munka folyik rajtunk kívül a tartományban. Hajrá MÖSZ!

Nem pont ide tartozik, de nem tudom hányan gondolták volna, hogy Afganisztánban, sőt a tartományban filmet forgattak! A rendező forgatta az Osama című filmet, ami szakmai körökben elég jó visszajelzéseket kapott. A mostani film témája: centres on the story of two American soldiers, whose helicopter crashes in a mountainous area full of mines.
They become trapped in an unknown valley. The two struggle to find their way back home, finding a Russian tank in the middle of an opium field, which turns out to be the house of an Afghan family rather than their only means of escape. The film’s adventure begins here.


Szerintem el lehetne hozni Magyarországra a filmet, művészmozik egyike lehozná és a Küm/HM is vihetné minden rendezvényére.

Végül még iskolákról szólva ígéretet kaptam arra, hogy lesz valami info arról, hogy kiválasztásra kerültek azok a baghlani fiatalok, akik majd Magyarországra jöhetnek tanulni.

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ahogy elnézem, a MÖS most összefoglalta az eddigieket, ami az elmúlt 7 év beszámolójában volt. Igazán kiadhatták volna a szakdogám befejezése előtt..:D

De azért itt-tt részletesebb is, jó végre ilyet hallani.

Üdv, Ádám

Névtelen írta...

Hahó!

Érintett révén (mösz) néhány pontosítás WP, illetve Ádám (hozzászóló) felvetéseire:

1. A 2008-as tartalmi beszámoló kizárólag csak a 2008-ban végrehajtott dolgok összefoglalója, vagyis egy több éves program esetében csak a 2008-ra eső rész szerepel benne, persze van, ahol utalunk egy-egy korábbi történésre. Az elmúlt hét évre ugyan ez vonatkozik, vagyis az adott év beszámolójában csak az abban az évben végrehajtott programok vannak benne.
2. A koord. iroda munkájáról a küm kap(ott) részletes jelentéseket. Jelenleg a mösz a baghlani NGO közösség „focal point-ja” (a közösség szavazása alapján, ami igen megtisztelő volt) és ebben a minőségben – többek között – részt vesz a PDC üléseken. NSP-t elsősorban az acted, pin és akdn csinál a tartományban

erről itt is lehet tájékozódni:
http://www.nspafghanistan.org/media/downloads/InfoKit/English/NSPFacilitatingPartners-final.pdf

http://www.nspafghanistan.org/facilitating_partners.shtm

3. Mint focal point természetesen minden tevékeny NGO-val állandó kapcsolatban állunk. Több kezdeményezésünk is van azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne jobban összehangolni, hatékonyabbá tenni az NGOk és egyéb aktorok munkáját.

4. Az ülések száma elég sok, ezekről az NGO community jegyzőkönyvet kap.

5. Igazából csak akkor láthatod, hogy mi folyik, ha a helyszínen vagy, elég „sűrűn” történik valami.

6. Pénzügyek: összefoglaló majd a színes kiadványunkban lesz (korábbi éveknél ez megtalálható) – ezért is tartalmi beszámoló a neve a doksinak

üdv
Bálint Gábor

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

A filmet 2007-ben forgatták a Kar-Kar térségében. Gárdi Balázs képei között akad néhány, amely ott készült, arról a bizonyos "tank" (BMP-1!!) alatt élő családról. Onnan tudom, mert én vittem el a helyszínre. A magyar PRT-t is megkeresték a film forgatói, hogy jó kis gázsiért szálljunk be a forgatásba. Természetesen nem éltünk a "nagy lehetőséggel", de párszor jártak járőreink a forgatáson.

Üdv: LP

Névtelen írta...

Sziasztok!

Tudna valamelyőtök segíteni abban, hogy kapcsolatba lépjek Gárdi Balázzsal? Látom a honlapján, hogy jelenleg Londonban van, szeretnék vele találkozni, de a neten nem sok kontaktot talltam róla. Kivéve egy új-zélandi telefonszámot, hangpostával. Én a feleségemmel együtt Angliában dolgozom kiskorú, felnőtt kísérő nélkül érkezett menekültekkel, főleg afgán srácok... Ha tudtok valami kontaktot Balázs felé, azt nagyon megköszönném!!! emailem: benojeno@gmail.com

Névtelen írta...

Kedves Gábor!

Jogos, én csak átfutottam, és sok minden ismerős volt. De a legtöbb az a weboldalról és a hírekből rémlett már.

Tök jó, hogy végre ilyen bőven írtok végre róla, mindjárt végig is olvasom, remélem lesz benne sok újdonság.

Üdv, Ádám

Névtelen írta...

Kedves Lippai Péter!

Nem témába vág, de csak itt tudlak elérni. A honvédelem.hu-n van egy cikk a PRT felkészülésről, amiben nyilatkoztál.
Van ott pár kép, amin a BTR-80-ban/mellett vannak katonák M4 gépkarabéllyal.
Szabad tudni, hogy ez a fegyver miért/hogy került oda?

Már nem csak a Bercsényiben használják?

Köszönöm szépen a válaszod!

Üdv, Berhidi Ádám

Névtelen írta...

Gábor,

Azt írod:
4. Az ülések száma elég sok, ezekről az NGO community jegyzőkönyvet kap.

Ezek a kümnek is mennek? Vagy ezek az ülések függetlenek a koordinációs irodától?
üdv
wape

Névtelen írta...

Szervusz B.Ádám!

A fegyvert "csapatpróbázzuk".Egy kicsit minket is meglepett, hogy oda került hozzánk.

Üdv: LP

Névtelen írta...

Köszönöm!

Vajon ez is alternatíva az AK modernizáció mellett...

Ádám

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/miniszterium/magyar_delegacio_afganisztanban

cv

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/hirek/hazai_hirek/omlt_2_bucsu_tata

cv

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15478/talibok_amerikai_technika.html

Névtelen írta...

Egy nagyon értelmes intézkedés: http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15477/vigyaznak_a_civilekre.html

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15476/shura_talalkozo.html

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15496/brit_offenziva-del-afganisztan.html

Névtelen írta...

Elmegyek egy hétre és micsoda termés van...:D

Ádám

Névtelen írta...

Itt az utolsó képet nézzétek:
http://www.honvedelem.hu/cikk/24/15494/prt7-zarogyakorlat_pentek.html

Ezek Baghlaniak nálunk vagy a tolmácsok? Az ajándék ruhadarab a magyar katonán azt jelentheti, hogy valami vendég volt itt.

Illetve a háttal álló katonán mintha valami újabb golyóálló mellény lenne, van rajta vállat védő lap és kis gallér is. Erről tudtok valamit? Vagy csak nekem új?

Köszi, üdv:

Ádám

Névtelen írta...

Előző kommentem első részére azt hiszem meg is van a válasz: ez valami CIMIC gyakorlat lehetett.

Névtelen írta...

Kedves Ádám!

A PRT - zárógyakorlatán valóban volt több CIMIC-feladat is. Egyik ilyen egy befejezett projekt átadása volt. Az alájátszók között több, a műveleti területet már megjárt szakember is volt, akik nem csak "echte" afgán-magyar tolmácsokat szerveztek a gyakorlatra, de autentikus ruhadarabokat is. Az afgán helyi vezetőt magyar srác játszotta! Ilyenkor szinte mindig szokás, hogy az afgánok kaftánt ajándékoznak a magyar parancsnoknak, esetenként a cimiceseknek is. Ez is bejátszásra került - innen a kaftán a magyar katonán! :)

A repeszálló mellény közel sem új! Sőőőőőt! Ezek az olajzöld színűek a legrégebbi változatok, amelyeket már csak gyakorlatokon használunk.

Üdv: Hamburger

Névtelen írta...

Akkor jól sejtettem.

A mellényen gyanús is volt a gyakorló felirat.

Ez csak Afganisztánban "divat", vagy már mindenhol ezt használják? Saját vagy vesszük külföldről?

ÜDv,

Ádám

Névtelen írta...

Ha minden igaz, van mar egy ujabb valtozata is, de egyelore ez van a legtobb helyen rendszerben. Ez is es az ujabb is magyar gyartmany. Kisse nehez, viszont - allitolag - jo a vedokepessege.

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/textilgyari_latogatas
http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/omlt_medalparade
http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15552/50_millio_rupia_verdij.html