kedd, június 16, 2009

Túl az iráni választásokon.

Nos Iránban megvoltak a választások pénteken és sok furcsaság mellett a jelenlegi elnök Mahmud Ahmadinezsád nyerte meg a választásokat.

A parlamenti- és az elnökválasztások majdnem demokratikusak Iránban és 1989-óta szabadok és tiszták (nem csalják el). Úgy tűnik ez idén másképp alakult, a vesztes tábor hívei tüntetnek tízerével, ami nagy szó Iránban, mert nem jellemzőek a rendszer-ellenes tömegdemonstrációk.

A kampányról, amely olyan volt mint egy vérbeli nyugati országban, már említettem írt Rózsa Erzsébet a Magyar Külügyi Intézetben, nem sokkal később én is elkövetettem Ablaka Gergő barátommal egyet, amely kicsit általánosabban nézte a választások előtt a helyzetet. Gergő éppen kint van Iránban és ha jól látom írogat a Népszabadságnak.

Erősen úgy néz ki, hogy ezúttal elcsalták a választásokat, ami nem általános. A fő érveket az Irán szakértő Juan Cole foglalta össze precízen a blogján. A lényeg, hogy Ahmadinezsád olyan helyeken is nyert, ahol teljesen elképzelhetetlen. Mondjuk fő riválisa szülővárosában. Egy másik kihívója Mehdi Karrubi 2005-ben 5 millió szavazatot gyűjtött most 300.000-t. Van ilyen aránytalanság?

Itt vannak a tartományi eredmények, bár ahogy nézem ezek sem a hivatalosak még.

A wikipédia nagyon, és folyamatosan követi az eseményeket

Juan Cole-nak itt van egy jó kis áttekintése az iráni társadalomról, nagyon kritikus és nagyon jó. De azt hiszem, hogy jelenleg az iráni társadalom annyira megosztott, hogy nehéz hosszú távon megálló jó következtetéseket levonni.

A két tábor közötti kiélezett helyzetre jellemző, hogy hihetetlen információk látnak napvilágot. ez egy feltételezett levél néhány belügyes alkalmazottól (név nélkül), akik állítják, hogy a választási csalásra előre készült a hatalom, sőt ehhez vallásjogi felhatalmazást is szereztek az egyik vallási vezetőtől.

Egy másik ilyen a neten és ellenzék soraiban keringő info, hogy a választások után néhány belügyes megsúgta az eredményeket az fő ellenzéki Mir-Hoszein Muszavinak. Ebből az derült ki, hogy ő nyerte meg a választásokat, mindjárt az első fordulóban (ha 50%+1 szavazatot szerez a jelölt, nincs második forduló).

A tüntetések folytatódnak, a hatalom ellentüntetések szervez, és valós tömegek egyelőre úgy tűnik nem mozdul meg az eredmény megváltoztatása érdekében. A többit, majd ha megjelentek a cikkeim :)

Nincsenek megjegyzések: