vasárnap, június 14, 2009

Egyéb verzió az áldozatok számáról - harcban az OMLT III

Az első két OMLT posz után valamelyik kommentelő jelezte, hogy az áldozatok pontos számát még nem tudjuk. Hát talán nem is fogjuk sose, de addig is itt van két alternatív adat. Az egyik a Reuters híre, amely kormányoldali áldozatokról is szó esik: Government forces killed 20 Taliban fighters in operations in other parts of Baghlan on Wednesday, the defence ministry said. One soldier was killed and three wounded, it said in a statement.

Érdekes módon van mellette egy másik aznapi hír, nem tudom, hogy összefügg-e a támadással: Four Afghan police were killed in a clash with Taliban insurgents in northern Baghlan province on Wednesday, a provincial official said.


Ádám megtalálta a Tálibán hírét is az esetről: In ambush 6 puppet solders were killed in Baghlan, Last night 11-06-2009, The mujahedin of the Islamic Emirate carried out an armed attacks on puppet army patrol in Shari Jadid area of central Baghlan district of Baghlan province .

The attack that took place as ambush 6 puppet soldiers were killed and one vehicle was destroyed, The mujahedin did not suffer any casualties in the attack. Reported by Zabihullah Mujahid.


Itt a 4-i támadásról szóló tálib verzió. Akkor is hasonlóan "súlyos" veszteségeket szenvedtünk el.
Itt van még a Pahjwook News Agency híre, New wave of violence leaves over 20 dead: In the northern Baghlan province, two Afghan National Army (ANA) soldiers were killed and four others wounded in a Taliban ambush. The attack militant happened in Parchaba area at 8.30pm. Major Naseer Muhammad Haideri of the 209th Shaheen Military Corps told Pajhwok Afghan News the wounded soldiers, shifted to a local hospital, were in a stable condition.

The soldiers were returning to their base from an operation in Aab-i-Qul area, Haideri said, adding eight assailants were killed and five caught alive by the soldiers in the wake of a gun-battle triggered by the ambush.



A helyszínről két info van. Ez a fenti hír azt mondja, hogy Aab-i Qul területről tértek vissza, egy ismerősöm azt mondja, hogy a támadás helyszíne Gerdab/Girdab volt.


Itt a térképen Baghlan Jadid fölött Gerdab 1, tőle jobbra Aq-Qul, ez lehet a hírben szereplő Aab-i Qul? A helyszín mindenesetre tényleg Kunduztól néhány km-re van és ahogy elnézem a helységneveket a kandahári övben (még soha nem tettem) elképesztő, hogy tényleg mennyi déli és keleti pastu törzsi név van.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még jó hogy nincs ellentmondás...
Ennyire titkolni akarja a HM a biztonsági helyzetet, hogy letagadja az afgán halottakat? Vagy elírták a Pajhwok hírét? Vagy tévedett a hadtest parancsnoka (gondolom sérülgetnek még itt-ott afgán katonák a 209-esben) az interjú során.

Viszont ha visszafele jöttek már, akkor nem felszámoló műveletről volt szó a mieink részéről. Vagy előtte csináltak valami disznóságot és ezért kaptak a nyakukba?

De mit csináltak, ha reggel 8:30 -kor már hazafele jöttek? Ugye oda el is kellett menniük Khilgajból és elévgezni a feladatot, theát korán indulhattak. Vajon az mi lehetett? "Operation"-t írnak, tehát valami művelet lehetett...

Ádám a civil okoskodó

Névtelen írta...

Az a környék mindig is "gázos" volt!

Névtelen írta...

Az előző támadáshoz ezt írták:

"A járőr segítségére az OMLT parancsnoka magyar katonákból álló készenléti csoportot rendelt ki,"

Ez elírás, vagy tényleg csak magyarokból állt a QRF? És ha igen, miért?

Üdv, Ádám

Névtelen írta...

Szia Adam

Nem eliras. Valoszinuleg a PRT QRF csoportja ment ki az pedig csak csak magyarokbol all. Mert a PRT FP szazada adja a QRF-t.

Ha egy nagyobb op -on belul az a feladat, hogy menjenek ki es jarorozzenek akkor is operationnak fogjak hivni.
Vagy csinaltak nehany check pointot valahol. Vagy csak a jelenlet demonstralasa volt a cel a hajnali kivonulassal. Operation barmi lehet.

Udv

Flashbang (aki nem civil es eppen ezert nem is okos )

wape írta...

Flashbang

Nem lehet, hogy a kandaknak is van egy QRF-je? logikusnak tűnne, ráadásul a sehol sem szerelt a PRT leírva. Vagy óvatos hallgatásból vagy mert amit fent írtam.

Talán a kandak QRF-jét magyar katonák mentorálták, azért volt ez a szerencsétlen megfogalmazás
wp

Névtelen írta...

Flashbang!

Miért menne a PRT QRF-je az OMLT-nek segíteni? Van ott egy csomó afgán is. Meg a szövegben sem említik a PRT-t, viszont azt igen, hogy a QRF-et az OMLT pk. rendelte ki, ő meg nem parancsol a PRT-nek.
Az a bajom, hogy miért csak magyar katonák mentek, az afgánok mi a francért vannak ott, ha nem ezért?

Köszönöm a megerősítést arról, hogy hajnalban is csinálnak ezt-azt, jó végre katonától hallani ezt.

Péter!

Reméljük csak a megfogalmazás rossz tényleg (amin nem lepődnék meg), mert kár lenne az értékes kiképzőinket ilyenre pazarolni.

Ádám aki civil, nem okos, de okoskodik :D

Névtelen írta...

Sziasztok
Igazatok volt. Megkerdeztem. A kandak QRF je ment ki.Nem a PRT-QRF (akiket egyebkent szinten emeltek mert nekik van BTR -uk meg minden marhasag ami kell hogy tudjon gyorsan segitseget nyujtani barkinek a kornyeken )

Lenyeg, hogy volt valami vita is az afgan QRF pk meg az amerikai jaror pk kozott, hogy legyen harc avagy sem. ( az amcsik elleneztek)
Vegul a Kandak pk visszarendelte a QRF -t.
A megfogalmazas szerencsetlen mert nem csak a magyarok mentek ki.

Udv Flashbang (akirol tudjuk hogy nem okos de tud telefonalni.)

Névtelen írta...

Nem lehet, hogy az ANA "öntörvényűen" akciózik? Nem ez lenne az első eset!

MG

wape írta...

mg

Ez az "öntörvényű" olyan pejoratívan hangzik (nekem)? Mert a saját országában, saját döntése, a saját fel(nem)készültségének tudatában úgy dönt, h megtámadja az ellenséget? Ez a szuverenitás, amire az előző posztban még azt mondta NL, hogy a hadsereg a USA kezében van. Ezek szerint akkor mégsem. egyik szemszögből akciózott, másik szempontból nézve önállóan cselekedett. Már csak el kell dönteni, hogy honnan nézzük.

Flashbang

Én most összezavarodtam. Tehát a juni negyediki támadás során az kandak/USA járőrt megtámadták, amihez a kandakQRF-t rendelt ki a kandak pk. A kandakQRF magyar mentorálású volt, ami a hírekben úgy jelent meg ("A járőr segítségére az OMLT parancsnoka magyar katonákból álló készenléti csoportot rendelt ki") mintha az egész QRF magyarokból állt volna csak.

Most Flashbang kiderítette azt is, hogy az kandak/USA járőr amerikai pk.-a (volt egy afgán is) és a QRF afgán pk-a (volt egy magyar is) között alakult ki a vita, mikor már a QRF a terepen volt, ott ahol a járőrt megtámadták, visszavonult és találkozott az érte küldött kandak QRF-vel.

Akkor az a döntés született a kandak pk (és a magyar mentora) részéről, hogy a QRF-et visszarendeli, azaz nincs azonnali ellentámadás a támadók felé.

Ehelyett mentek vissza néhány nappal később és
1. verzió: jól szétlőtték a korábbi támadókat
2. verzió: műveletet hajtott végre az EGÉSZ zászlóalj (300-400 fő), amelyet visszatérve megtámadott egy kisebb (max 30-70 fős*) egység.

Jól értem?
*A 30-70 fő a saját hasraütésem

Remélem az OMLT-ből is olvassa néha valaki a blogot :)
wp

Névtelen írta...

Röviden (júni 4):

kiment a kandak QRF-je és ellentámadás helyett "csak" visszakísérte a járőrt

Jól értem?

Üdv

Ádám, aki csak Ádám
(és holnap védi a szakdolgozatát és sokat fog beszélni az OMLT-ről)