csütörtök, június 04, 2009

3 jó cikk Afganisztánról és egy TV műsor

Akiknek elkerülte volna a figyelmét az elmúlt hét Afganisztán termése, azoknak itt van három, jó magyar szerzők tollából.

Zalán Eszter embedded volt két hétig Nurisztánban, sajnos az éles akciók elkerülték. A mostani hétvégi Népszabadságban Fogócska a Hindukusban címmel írt egy hosszabbat, összegezve kinti benyomásait. Izgalmas cikk, számos megszólalóval. Én csak egyet emelek ki, ami Magyarországon a sajtóban semmi esetre sem jött még idáig át:
Petrovia alezredestől ugyanazokat a szavakat hallottam Kalagusban, mint két éve a kanadaiaktól Kandaharban, amikor az afgánok bizalmatlanságára kérdeztem rá. "Az afgánok nem tudják, ki nyer ebben a harcban, ki lesz a kitartóbb, mi, vagy a tálibok, és nem akarják elkötelezni magukat százszázalékosan egyik oldal mellett sem." - mondta Petriovia alezredes a beszélgetésektől zajos kantinban.

Hogy a magyar katonák közül ezt mennyien értik meg, azt nem tudom. Szerintem a felkészítésen már elhangzanak ilyenek, de hogy ennek a jelentősége elhatol-e a mélységekig, hm, az nem általános

Belényi Dani és az FHM a Szekeres vizittel volt kint. Megnézték az OMLT is. Dani saját blog bejegyzése itt, szerintem informatív, és végre valami magyar tapasztalat is elhangzik az OMLT-ről:
Az afgánoktól egy szakadék választja el őket, még akkor is, ha az itt szolgálók igyekeznek megtanulni a nyelvüket és kultúrájukat. „A helyieket könnyű motiválni, de sem pszichikailag, sem fizikailag nem bírják annyira a gyűrődést.” – meséli Belecz István zászlós. „Eleinte előfordult, hogy egy-két óra kiképzés után egyszerűen leültek a földre pihenni, vagy elaludtak. Most az a taktikám, hogy rövid, negyed órás etapokban beszélek hozzájuk, annyi ideig fenn tudom tartani a figyelmet.” – folytatja a szakállt növesztett katona.

Zsír. Az utolsó cikket Kiss Ádám írta a Hírszerzőre. Annak az amerikai hírnek a kapcsán írt, hogy táliboknál tavaly magyar AK-kat, idén magyar lőszereket találtak. Az előző évi eset a Wanatban levő amerikai bázist ért támadás után történt, az idei meg olyan alkalommal, amikor végre egy éjjel az amerikaiak mentek a tálibok elé fel a hegyekbe és ők lepték meg csúnyás a gyanútlan felkelőket. Volt róla egy new york times cikk, de nem találom.

Ádám mondanivalója, hogy M.o. csak felajánlotta ezeket és a kiszállításról, egy a Pentagon által szerződtetett amerikai cég gondoskodott, aki viszont nem volt túl alapos. De legalább most már nyilvánosságra került hogy a HM és senki Magyarországon nem tudja, hogy pontosan hol van az 20000 Kalasnyikov.

Jaaa és a tv műsor, ma lesz az RTL Fókuszban az az anyag, amit ugyanakkor csináltak, amikor Dani is kint volt, azaz a Szekeres vizit idején. Mint a világ legveszélyesebb országa lett beharangozva tegnap, de hát ilyen Fókusz, ezért nézzük.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia WaPe!

Ne mond már, hogy itt még senki sem mondta el, hogy miként is kerültek oda ki az AMD-k!!!? Az én emlékezetem szerint itt olvastam már, amit most írtál. :)

Hamburger

J írta...

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/sajtokozlemeny_prt_20090604
Az Afgán Nemzeti Hadsereg katonái, akiknek kiképzését a Baghlan tartományban települt amerikai-magyar Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) segíti, 2009. június 04-én, az OMLT amerikai katonáival közösen járőr feladatot hajtottak végre. A járőr csoportban magyar katona nem vett részt. A járőr Pol-e Khumritól északra 40 km-re hajtotta végre feladatát, amikor magyar idő szerint 11.00 órakor tűzharcba került. A tűzharc során 6 afgán katona megsérült.


A járőr segítségére az OMLT parancsnoka magyar katonákból álló készenléti csoportot rendelt ki, akiknek a tűzharcba beavatkozni már nem kellett. A készenléti csoport sürgősségi ellátásban részesítette a sérült afgán katonákat, majd a járőrcsoportot visszakísérte az OMLT táborába. Az incidens során sem magyar, sem amerikai katona nem sérült meg, az OMLT technikai eszközeiben kár nem keletkezett. A sérült afgán katonák ellátása folyamatban van.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter elismerését fejezte ki az OMLT feladat-végrehajtásban részt vett katonáinak gyors, határozott fellépésükért, becsületes helytállásukért.


Mint ismeretes, a Magyar Honvédség afganisztáni tevékenysége 2009-től kezdve újabb elemmel bővült. Az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport segíti az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) Baghlan tartományba települt lövészzászlóaljának kiképzését, felkészítését. Az OMLT első váltása 2009. április vége óta látja el a feladatát műveleti területen.

Névtelen írta...

Ez bármikor várható volt. Ráadásul a megadott infók alapján - PeK É 40 km - ez kb. ott történhetett, ahol múltkor a magyar LT-t is megtámadták!

M

Névtelen írta...

Hello Hamburger,

Én nem emlékszem, hoyg bármilyen módon elismerte volna aHM, hogy nem tudja mi lett a fegyverekkel. Csak annyit mondtak, adtunk, kiszállítottuk. Volt más is? Bocs fáradok :)
wp

Névtelen írta...

Ennél rosszabb sose legyen...
De várható volt sajnos, odajött 700 katona plusz az OMLT, borult az egyensúly...

Péter! Látod, most csak az amik járőröztek. Persze ez még nem bizonyítja magyar kiképző - amerikai "együttharcoló" elméletem :D

Üdv,
Ádám

Névtelen írta...

J,
Gyors értesítést köszi
wp

Névtelen írta...

Kérdés felvetés:
Hány fős lehetett a QRF?

Mert 28 magyarból áll az OMLT, az egész feltételezem nem mehetett ki, ennél kisebb létszámot pedig kevesellnék. Főleg ha nagy a gáz, akkor annyi a magyar OMLT-nek?

Feltételezem afgánok is mentek, csak azt lehagyták.

Vagy nem. Vagy itzé. Öööö..
:D
Ádám

Névtelen írta...

Szervusz WaPe!

Lehet, hogy én fáradok és én emlékszek rá rosszul, mert másik fórumon hangzott el, hogy amerikai cég osztotta a magyar AMD-ket Afg-ban.

Hamburger

wape írta...

Hamburger

Nálam biztos nem hangzott el :)
üdv
Péter

david írta...

jo cikkek
zalan eszterebol ez a kedvenc reszem:
"Csak ez a kor szülhet egy olyan háborút, amelyben az a célunk, hogy minél előbb befejezzük (értsd: NATO), de az az érdekünk, hogy minél tovább itt maradjunk."