vasárnap, március 08, 2009

Elnökválasztás Afganisztánban

Az elmúlt hetekben felizzott egy kicsit az elnökválasztás körüli vita Afganisztánban. Most hogy egyre több probléma van az országgal és az államfővel is (főleg az USAnak) váratlanul megnőtt az érdeklődés a pozíció után.

A Bush időszak alatt szerintem általános volt a nézet, hogy Karzai újra indul, az USAtól megkap minden támogatást és biztos befutó lesz. Az új Obama adminisztrációval ez most már nem ilyen biztos. Aki az amerikai elnök képviselőjeként idáig Karzainál járt (Biden alelnök és Holbrooke különmegbízott), mint kemény figyelmeztetésben részesítette Hamed Karzait. A probléma egyik része az államfő családja, testvérei, akik 2001 óta jelentős gazdasági szerephez jutottak, és a politikai befolyásról nem is beszélve. A magyar tábor közelében fekvő cementgyár is Mahmoud Karzai, az idősebbik tesó kezében van.)

A választás időpontja kapcsán Afganisztánban egyébként is nagy viták vannak. Karzainak május 21-én jár le a mandátuma, az alkotmány szerint 30 nappal legkésőbb korábban kell megtartani az új választást. Azaz áprilisban.

Az eredeti elképzelés és az afgán választási bizottság álláspontja az volt, hogy némi alkotmánysértést is bevállalva nyáron, augusztusban kerüljön sor a választásra, mert áprilisban egyrészt még nem elég járható az ország, másrészt, nem lehet rendesen felkészülni (voter registration), harmadrészt a biztonság szavatolására is fel kel készülni (extra katonák).

Az ellenzék természetesen tiltakozik. Így is elegük van Karzaiból, meg hát végül is a demokrácia az a törvény uralma, monnyon le. Karzai eredetileg támogatta az augusztusi időpontot, ellenzéke viszont a lemondását követelte másju 21 után.

Karzai két hete bedobta, hogy akkor mégis tartsák áprilisban a választást. Miért? Talán mert arra gondolt, ha a nemzetközi közösség kihátrál mögüle, jobb előbb mint később. Az országban ő a legismertebb politikus, (nem felejtsük el, sok emberenk, millióknak, korlátozott hozzáférése a hírekhez, információkhoz), azaz egy korábbi választás kevesebb időt hagy a többi jelöltnek a felkészülésre, kampányra. Ez volt az izgalom tárgya a múlt héten.

Az ellenzék tiltakozott mivel attól tart, hogy Karzai manipulálni próbálja majd a választásokat. A választási bizottság sem hagyta magát befolyásolni, és megismételte, hogy a választás a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án lesz. Karzai egyelőre nem enged.

Már csak az a kérdés, mi lesz május 21 után. Karzai arra hivatozik, hogy nincs az alkotmány semmi az ex lex állpotra. Az egyik megoldás az lehetne, ha a felsőház elnöke a idős Sibghatullah Mojadeddi venné át az ország vezetését az átmeneti időszakban.

Mojadeddit sokan támogatnák. Egyrészt sosem volt hadúr (bár a szovjet megszállás idején az egyik pastu bázísú ellenzéki párt vezetője volt), nincs jelentős milíciája, nem tart tőle senki, hogy magához ragadná a hatalmat. A Najibullah rezsim bukása után már egyszer, háromhónapig betöltötte volt az ország vezetője. Ő vezeti azt a megbékélési bizottságok, amely tálib vezetőket próbál meggyőzni, hogy álljanak át, vagy tegyék le a fegyvert.

Én személy szerint remélem, hogy augusztusban lesz, mert áprilisban már be vagyok táblázva és nem tudnék kijutni :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv Mindenkinek!

Jók az észrevételeid a választásokkal kapcsolatban. Az alkotmányban van még egy meghatározás, mégpedig, hogy az elnök mandátumának lejárta előtt 60 nappal be kell jelenteni a választásokat. Való igaz, hogy utána azt írja, hogy 30 nappal előtte meg végre kell hajtani. Egyébként kérdések tömkelege merül fel az elnökválasztás körül. Miért érné meg az ellenzéknek megvárni az elnöki mandátum lejártát? Talán választások nélkül át tudná venni a hatalmat, hivatkozva az elnöknélküliségre, és az alkotmány által nem szabályozott helyzetre? Miért gondolta hirtelen Karzai az alkotmányszerinti választási időt? Netán már nem kap akkora támogatást a szövetségesektől? Nem akarja őket a választások idején? Netán erősíteni kívánja helyzetét a nemzetközi erőkkel szemben (mintha lett volna egy összetűzése poltikai vonalon a nemzetközi erőkkel a civil áldozatok nagy számával kapcsolatban)? A jelöltek között érdemes lenne megnézni, hogy a korábbi életében ki milyen külföldi kapcsolatokkal rendelkezett, melyik nagyhatalomnál folytatta tanulmányait, kinek kihez milyen vélt vagy valós érdekek fűződnek stb. Érdekes időszaknak néznek elébe az emberek afganisztánban a közeljövőben.

wape írta...

Hello Karl-Heinz,

Az ellenzék mint olyan nem tudja átvenni a hatalmat. Nem egy ellenzék, van, hanem tucatnyi különböző, akár egymással is antagonisztikus viszonyban álló személyből. Komoly politikai erő a Egyesült Nemzeti Front, amely több egykori hadurat, mudzsahed vezetőt és kommunistát tömörít, ráadásul etnikailag is vegyes. A többi jelölt önállóan indul és nem tudni milyen támogatása lesz. Az előző választáson a jelöltek viszonylag pontosan leképezték a választási arányokat, ám most egy részt több pastu származású jelölt lesz, másrészt Karzai sem annyira népszerű hogy begyűjtse a pastu szavazatokat.
üdv
wp