hétfő, március 09, 2009

Tanulmányok Baglánról, környékéről és a békeépítésről

Találtam egy érdekes Badaksán tartományról. Tudták hogy a kormányzó Hizb-i Iszlamis, baglani származású és jóban volt a korábbi bagláni kormányzóval Juma Khan Hamdarddal? Badaksánban afgán viszonylatban átlagon felüli a hadurak száma és fragmentálódása. Ez jellemző Kunduzra és Takhárra és biznyos fokig Baglánra is. A tanulmány a tartomány egyik körzetével, az ott levő konfliktusokkal foglalkozik: Conflict analysis: Baharak district, Badakhshan province, CPAU, 2009. február.

Az afgán vidékfejlesztési minisztérium weboldaláról itt a bagláni Provincial Development Planhez készült Provincial Pofile. Adatokban, statisztikákban talán a legfrissebb (ideális a CIMIC kézikönyv következő frissítéséhez), bár az NGO közül hiányoznak a magyarok. A forrás ott a UNAMA, az ENSZ helyi szervezet volt.

Végül itt egy konferencia weboldala rajta a békeépítés különböző aspektusairól tartott előadásokkal, írásos anyagokkal. Úgy látom intézményépítés, biztonság és igazságszolgáltatás a három fő téma. Sub-national institutions, szerintem ez a kulcs, ezt kellene jobban érteni nemzetközi közösség sikeres működéséhez.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

hát a baghlani cucc már nem éppen up to date... és eléggé elnagyolt is

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/hirek/hazai_hirek/gorog_magyar_targyalasok

Ezek szerint a görögök idén 300k EUR támogatják a HUN PRT-t. Nem derül ki a cikkből, hogy idén melyi magyar minisztériummal kötik meg a felhasználási megállapodást.