szerda, január 21, 2009

Újabb öngyilkos merénylő Baghlanban

Nem is hiszi az ember mennyi mindent lehet írni Baglánról. A OMLT bemutatóról szóló szösszenetem még várat magára, mert ma öngyilkos merénylő robbantott egy esküvőn és megsebesítette a rendőrfőnököt is. A helyszín Baghlan-Jadid, pastu közösség, kilenc sérült (akkor nem volt olyan közel, még időben észrevehették), köztük Abdul Rahman Sayedkhili rendőrfőnök is (az egyik írásmód szerint).

Ha feltételezem, hogy ő volt a célpont, akkor ez tényleg súlyos. Végül is olyan embernek ismerik, akik mindenkit ismer, mindenről időben tud (általában), szervezett bűnözői csoportokkal is. Tálibokkal is?

Nem hiszem, hogy erről bővebben értesülnénk itthon, úgyhogy hagyom is. Találtam egy képet a neten (többet is, de ez nem fotóblog) a novemberi öngyilkos merényletről, amikor egy német járőrt robbantott fel egy öngyilkos merénylő a baglán-kunduzi úton, még Baghlanban.
Forrás innen

Láthatólag az ajtó mellett tudott robbantani, azaz eljutott odáig. Meglephette a németeket. És ahogy nézem a képet nem is autós lehetett, hanem motoros vagy biciklis vagy gyalogos (ez nem valószínű). Egy autóból talán maradt volna valami.

Update: Eszerint autó volt.

Ez egy Fuchs, de nem a legújabb 1A8, hanem az eggyel előtti 1A7-es. Meg nem mondtam volna.

Meg kellene jegyeznem, hogy az öngyilkos merénylők tekintetében azért az elmúlt év súlyos romlást mutat. Nem hiszem, hogy 2007-ben vagy 2006-ban ennyi öngyilkos merénylő lett volna. És ezek csak a "sikeresek"! Lehet, hogy más dolgokban (IED? small arms fire- magyarul?, stb.) stagnálás van, de ebben nincs. És ez a Talibán/al-Kaida társaságra jellemző.

És akkor valami kép a Kabul Military Training Center-ről, 2006-ból. Itt afgán katonák gyakorlatoznak gurka insturktorral és egy tolmáccsal


Ez meg itt a bázis egy része, előtérben a kis csoportunk, háttérben a laktanya mecsetje.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

A felrobbantott Fuchs ráadásul ELoKa változat, azaz elektronikai -harcra hazsnálják. Ezek általában kéepesek mobil-telefonbeszélgetések lehallgatására is. Szerintem nem véletlen, hogy éppen ezt semmisítették meg. Az afgánok nagyon nem szeretik, ha lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket. Az ilyen eszközökre biztosan vadásznak. És nem csak az ellenállók, hanem mindenki, akinek az érdekeit sérthetik!

Üdv: LP

Névtelen írta...

A sok kis antennan a tetején?
Péter

Névtelen írta...

Részben, igen. Erről elég jól azonosítható.

LP