hétfő, január 26, 2009

Magyar OMLT a magyar sajtóban

Még múltkor ígértem, hogy röviden áttekintem mit is írt a magyar sajtó a kimenő OMLT-ről.

Itt az MTI-s hír: magáról az OMLT-ről csak ennyi hangzott el:
A magyar OMLT egy Baglanba települő afgán zászlóaljat fog mentorálni. Ez a lövész zászlóalj jelenlétével javítja majd az ott szolgálatot teljesítő magyar tartományi újjáépítő csoport katonáinak biztonságát is.

Ez nem sok. A sajtótájékoztatón ott volt a Szolnok-Jászkun Online munkatársa, ő kérdezett is. Kiderült:
- Felkészülés Németországban, Magyarországon és majd Kabulban
- Az OMLT azért megy Északra, mert az uruzgáni afgán zászlóalj nem állt össze,
- A parancsnok Molnár Zsolt ezredes lesz,
- A bázis egy volt orosz laktanya, amit az USA pénzéből újítanak fel,
- Technikát és járműállományt az USA biztosítja,
- Az OMLT az ANA 209-es hadtest, 2. dandár 3. zászlóalját fogja mentorálni.

Az infok egy része persze nem új a blogon, vagy kisakkoztam, vagy írták a hozzászólók stb. de mégis fontos mert az újdonságaival együtt ez így mégis hivatalos. Jóváhagyott, egy hivatalos sajtótájékoztatón hangzottak el.

Ha minden cikk, más témában is ennyire informatív lenne (persze vannak kivételek és felkészült újságírók), talán az általános magyar érdektelenség és alul informáltság egyik oka kezelve lenne. Érdemes megnézni az MTI hírt és Mészáros Géza cikkét, kb. ennyire súlyos lehet a különbség. Egy cikknek mindig azok számára kell érdekesnek lennie, akik a potenciális olvasói lehetnek, mert természetesen a legtöbb olvasót egyáltalán nem érdeklik (első pillantásra legalábbis) az ilyen apróságok. De hát mivel keltsük fel az olvasók figyelmét ha nem az apróságokkal (a szenzációt, botrányt most nem tekintem legitim eszköznek)

A Honvédelem.hu cikke egy fokkal részletesebb a MTI-nél, de ők is ugyanabba a hibába estek, mint a MTI. A cikk tartalma igazából a beszédmondók gondolataira reflektál, azokat közvetíti, miközben az érdekes tények (feltételezve a weboldal olvasói körének érdeklődését) rejtve maradnak.

Átpörgetve a keresőt még Kiss Ádám cikke jön ki a Hírszerzőtől. A szerző arra az érdekes kérdésre fókuszált, hogy akkor vajon most tényleg mennek-e vagy sem majd a magyar katonák az ANA zászlóaljjal harcba. Ez egy annyira súlyos kérdés a kis magyar valóságban, hogy gyakorlatilag minden cikknek ezzel kellett volna kezdődnie.

Az újságíró megkeresésére a HM azt válaszolta: "a konkrét harci műveleteket az afgán katonák végzik úgy, hogy az OMLT csoport tagjai mellettük vannak, segítve a zászlóalj afgán parancsnokait a műveleti döntések meghozatalában, azonban a zászlóalj vezetését az OMLT-csoport tagjai nem veszik át. Természetesen előállhat olyan helyzet, amikor az afgánok mellett lévő, egyébként 'segítő' feladatokat ellátó OMLT katonáknak önvédelemből használni kell a fegyvereiket".

Tisztességes válasz. Vajon amikor az afgán szakaszparancsnok szakasza harcba vonul és egy agyagfal mögül lövi az ellenfelet az öntözőcsatorna túloldalán, akkor a magyar mentor önvédelemből szintén lőhet majd? Majd a helyszínen eldöntik.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdvözlet mindenkinek! Ez azért már valami. Néhány javítás. Molnár Zsolt alezredes, ha jól látom a képét a hm.gov.hu-n. Orosz laktanyáról nem sok hír van Baghlán kapcsán, amit fel lehetne újítani. Információim szerint valahol a Khylagaj részen volt egy orosz logisztikai laktanya Baghlánban, amit a Mujahid harcosok egy éjszaka leforgása alatt tettek a földdel egyenlővé. Legalábbis a régi hírek szerint. Nem sok maradt belőle. Az amerikai építő-műszaki alakulatok munkáit figyelve, akik egyébként (amerikai honlap) építik az utakat is afganisztánban olyan közepes iramban dolgoznak. Eltarthat egy ilyen bázis felépítése, úgy három-öt hónap közötti időbe. Akkor addig Kabul. A technika az információk szerint akkor a HUN PRT által használt amerikai technika lehet. Biztos Németországba kapta meg az OMLT a felkészítést ezekre az eszközökre, mert szerintem Magyarországon nincsenek ilyenek. Vagy most lesz a kiképzés a Magyar OMLT részére Kabulban, amíg a tervezett bázis el nem készül. Utána meg már jöhetnek is haza, hat hónap, story ending. Önvédelemből fegyverhasználat. Holland példa. Megtalálható a youtube.com-on. Keresőbe beírni Dutch OMLT in Afghanistan. Tisztán látszik a helyzet. Combat felvételek.

Köszönöm a korrekt tájékoztatást.

Tisztelettel:

Rumennigge

wape írta...

Szervusz Karl-Heinz,

Ez az egy éjszaka tették földdel egyenlpvé hol hallottad?

A "tájékoztatás" meg szívesen :)
üdv
Littbarski

Névtelen írta...

Én is Kilagajról hallottam, mint leendő helyszínt. Valóban nem maradt ott az oroszok után semmi, csak az épületek alapjai. Amikor én jártam ott, akkor mentesítették a területet.

Nem kis méretek! Éppen ezért egy kicsi nehezen is hiszek az említett egy éjszakás akcióról szóló helyi történetnek. Amikor mi ott voltunk, errő szó se volt. De mint említettem, harcászatilag tényleg nem valami fényes a fekvése!

Egyébként azon a völgyön át vezet egy alternaív útvonal Nahrin felé, amely révén el lehet kerülni a Plutót. Szintén helyiek szerint a "tálibok" szívesen használják. Mi egyszer elmentünk arra. Könnyű, kis járművekkel még járható, de nagyon nehéz út és nagyon sebezhető a rajta haladó. (Hol nem?)


A Humvee-kat valóban úgy kaptuk, hogy abból az OMLT-k is részesülnek.

Nyáron. a közös felkészülésen volt itt pár Humvee, azokon az alap- vezetési gyakorlatokat végre lehetett hajtani.

Névtelen írta...

Bocsánat, LP voltam.

smalladam írta...

"A Humvee-kat valóban úgy kaptuk, hogy abból az OMLT-k is részesülnek."

ezt korábban már mintha valahol olvastam volna.

amúgy teljesen véletlenül nem tudja valaki, hogy a linkben látható képen milyen AK-változatot használ a kép előterében lévő honvéd?

http://www.hm.gov.hu/popup.php?img_url=/files/9/11105/rendor_3n.jpg

van ennek köze a gépkarabély-modernizációs programhoz?

Névtelen írta...

A kinti PX-ekben lehet kapni mindenféle "tuning" alkatrészt AK-hoz. A katonák saját pénzükön szoktak venni ilyen "kütyüket". A képen látható katona a 25/88-as katonája. Az ottani parancsnok "eltűri" az ilyen "szabálytalanságokat". Ha jól tudom, akkor a 34-eseknél központilag is engedélyezve voltak hasonló átalakítások és nem is feltétlenül a katonák pénzén. Azt nem tudom, hogy közben a 88-asokat is bevonták-e a "projektbe".

Nem tudom, hogy mennyire van köze ennek a modernizációs programhoz, de az biztos, hogy a "piacról" kevesebbért lehet feltuningolni ezeket a fegyvereket, mint közbeszezrés útján.

LP

smalladam írta...

köszönöm a választ!

Ilyesmik forrásokról lehet szó, mint pl. ez az orosz cég?

http://www.ultimak.com/default.htm

a honlapjuk szerint pl. külön AKM-tuning készletekre is szakosodtak.

A gépkarabély modernizációs programról van itt egy PDF:

http://www.parlament.hu/irom38/07398/07398-0001.pdf

de ebben csak számok vannak.

Névtelen írta...

Én orosz tuning-termékekkel nem találkoztam NATO országok PX-eiben.

LP