kedd, január 13, 2009

Afgán biztonsági szektor kívülről és belülről

Kezdem azzal ami a legritkább, egy jelentés arról, hogy az afgánok mikét vélekednek az ISAF, az ANA és a rendőrség akcióiról. Ok ok, persze anekdotái vannak mindenkinek, de ki meri őket elmondani, ki tudja bizonyítani az elmondottak, a hallottak hitelét. Ugye így egy kicsit lecsökken a szám.

Ezt az anyagot az Afghan Independent Human Rigths Commission készítette, amely ha jól emlékszem Karzai mellett működik. Egy fényes példa, hogy az afgán demokratizálódásnak vannak pozitív eredményei. Nyugati befolyás nélkül ilyet sosem hoztak volna létre Afganisztánban. Nem olvastam el, de ha jól látom számos akciót vesz sorra, gondolom ismerve, vizsgálva a hivatali jelentéseket és meghallgatva a helyi lakosság véleményét. Címe: From Hope to Fear: An Afghan Perspective on Operations of Pro-Government Forces in Afghanistan

Ez egy rövid hír az afgán légierő további bővüléséről. 19, ha jól értem, szállítógépet kapnak Olaszországból, olasz-amerikai gyártású gépet. Akkor ez C-27 Spartan lesz? Nem írja a cikk, de azt igen, hogy a beszerzéssel a szállító igény 50 százaléka ki lesz egészítve. Afganisztán kapta a gépeket nem vette.

Itt van a Inter. Crisis Group lassan egy hónapos jelentése a rendőrségről. Mint a címből is kiderül nem túl sok minden változott. Azt olvastam valahol, hogy 3-4 évvel ezelőtt a lakosság ugyanúgy semmibe vette a rendőrséget mint a rendőrséget. Ma a másképp van, a ANA-nak kezd neve lenni, megbecsülése. Nem véletlen mondja a szerző, mert azzal foglalkozott a nemz. közösség, többet invesztált bele pénzben (magasabb fizetés), fegyverben és kiképzésben is. Szóval ez nem valami vele született tulajdonság, és változhat.

A rendőrség esetében olyat olvasok, hogy 20 százalékos a létszámhiány, (Baghlanban?), hogy szinte már minden tartományban működik egy elektronikus kifizető rendszer, amely révén kisebb az esélye a sikkasztásnak, lopásnak, a késedelmes kifizetésnek (Baglanban működik az Eletronic Payroll System).

Mit tudunk meg még? A 82000 fős ANP fenntartása USA becslés szerint 1 milliárd dollár, a kiegészítő (auxiliary) rendőrséget feloszlatták, a programot befejezték tavaly szeptemberben.

Az A2500 fős NCOP fejlődik, növekszik a megbecsülése a lakosság körében, multi etnikus, hosszabb kiképzés stb.

Részletesen elírja az USA, az EU reform érdekében tett (vagy elmulasztott) lépéseit. ÉS itt van az ANCOP kapcsán korábban már említett Focus District Development is, amely Baglánban a Baghlan Jadidi járásban folyt nálunk is (befejeződött már?). Eddig a 399 járásból 54-ben történt valami. érdekes anyag.

Lezárásként pedig egy rövid cikk arról, hogy az Irakban edzett tengerészgyalogosok miként jönnek rá, hogy az iraki harcmodor más volt, mint ami Afganisztánban rájuk vár. Egy párat idemásolok.

Their MRAP mine-resistant vehicles, which cost $1 million each, were specially developed to combat the terrible effects of roadside bombs, the single biggest killer of Americans in Iraq . But Iraq is a country of highways and paved roads, and the heavily armored vehicles are cumbersome on Afghanistan's unpaved roads and rough terrain where roadside bombs are much less of a threat.

Body armor is critical to warding off snipers in Iraq , where Sunni Muslim insurgents once made video of American soldiers falling to well-placed sniper shots a staple of recruiting efforts. But the added weight makes Marines awkward and slow when they have to dismount to chase after Taliban gunmen in Afghanistan's rough terrain.

In Iraq , a half-hour firefight was considered a long engagement; here, Marines have fought battles that have lasted as long as eight hours against an enemy whose attacking forces have grown from platoon-size to company-size.

When the Taliban does take on the Marines, it's a different kind of fight, Marines said. For one, the Taliban 'll wait until they're ready, not just when an opportunity appears. They'll clear the area of women and children, not use them as shields. And when the attack comes, it's often a full-scale attack, with flanks, trenches and a plan, said one Marine captain and Iraq veteran who asked not to be identified because he wasn't sure he was allowed to discuss tactics.

És hasonlóak.

Kérdezze már meg valaki a magyar rendőröket, hogy ezeket ők is így gondolják látják? Már mint a rendőrös részt.

Nincsenek megjegyzések: