szombat, január 17, 2009

Néhány friss hír Baghan kapcsán

Hát a legérdekesebb mindenképpen az a már-már szakállas hír, hogy ismét leváltották a kormányzót. Abdul Jabar Haqbin, ha jól számolom, egy évet sem töltött el a tartomány élén. Nem tudom mi lett vele, mivel korábban a helyettes kormányzó volt, még az is lehet, hogy vissszatért valami önkormányzati pozícóba. Az utóbbi időben kicsit magyar ellenes lett, ami ha azt jelenti, hogy ezzel a néphangulatot próbálta meg meglovagolni, akkor azt is jelenteni, hogy valami népszerűségi probléma lehet a PRT-vel.

A bukás oka mind mindig, (legalábbi, ami hírekben megjelent. Ezt nem kell feltétlenül elhinni), hogy a helyiek elégdetlenek voltak vele, mert nem fejlődött eléggé a tartomány. Ez egy olyan szlógen, amit gyakorlatilag bármire és bárkire rá lehet húzni, és talán az összes eddigi kormányzót ezzel a jelszóval váltotta le Kabul. Néhány kísérlet a korábbi kormányzó váltások dokumentálásra 2006 nyarától itt.

Az új kormányzó Haji Mohammad Akbar Barakzai (neve alapján pastu), január 11-e óta a kormányzó. A beiktatásán ott voltak a szomszédos tartományok kormányzói, helyi tiszviselők, a tartományi tanács prominensei. A Pajhwok híre szerint Barakzai baglani születésű, mezőgazdasági iskolát végzett, és sok minden máshoz is ért:
He has specialization in police training and has served as deputy administrator in ministry of water and power and also has the experience of one year working in the ministry of mines and recently was working in ministry of water and power.

Akkor ő is egy kellően alacsony rangú embernek tűnik tűnik ahhoz, hogy azok akik eddig is szabotálták a kormányzók működését (persze azok is biztos felelősek voltak, meg hát Kabul is), ezután is megtehessék. Ebben a tartományban volt deputy administrator?

Megszólalt az egyik parlamenti képviselő is: Engineer Mohammad Asim an MP said that previous governors didnt play a substantial role for the welfare of the province and said that he did not know why they failed to work inspite the warm welcome of the people.

Barakzai a kilencedik kormányzó a rendszerváltás után. Ha 2002-től számolom, akkor nyolc év alatt kilence kormányó. Szép. Érdekes.

Magyarország szempontjából ennél egy fokkal izgalmasabbnak tűnik, hogy hétfőn lesz a hivatalos búcsúztatása az első OMLT-nek. Íme a meghívó (emailben kaptam):

Az ISAF Déli Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport magyar állományának (27 fő) és az Ohiói Nemzeti Gárda állományának (28 fő) közös búcsúztatási ünnepségére kerül sor Szolnokon, melyen részt vesz és beszédet mond Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A magyar kontingens az Ohiói Nemzeti Gárda katonáival közösen készül fel az új típusú feladatra, kiképzésük harmadik, befejező lépcsőjét Afganisztánban hajtják végre.
Az ISAF Déli Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport feladata az Afgán Nemzeti Hadsereg alakulatainak kiképzésében és felkészítésében való részvétel és az ISAF erőkkel való összeköttetés, a kapcsolattartás biztosítása lesz.


Amit érdekes módon nem említ a kommüniké, hogy akkor mégis hova megy az OMLT, Baglanba, vagy Uruzgánba? Bár a neve alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy délre, ugyailyen érthetetlen, hogy miért nincs benne a meghívóba. Arra gondolni se merek, hogy északra megy, de a nevében bennehagyták/maradt/ felejtették a dél szót. Hétfőn kiderül.

Jó lenne valamit hallani majd a parancsnokokról (esetleg ha egy életrajzot kiadna a HM), az amerikaiakkal ez biztos nem lesz probléma. És hát tényleg az Ohiói Nemzeti Gárdaával közösen mennek, ami talán annyi extra védelmet, óvást jelent, hogy az amerikaik még többet tudnak tenni a saját bajba jutott katonáikért, s így ez az ernyő talán erre a magyar OMLT-re is kiterjed.

Idáig ez lesz talán a honvédség legveszélyesebb missziója, egészen addig míg ki nem megy majd a szupertitkos műveleti egység is. Vagy már kimentek? És tényleg annyira titkos?

A végére egy friss hír, öngyilkos merénylő robbantott Kabulban a német követség és az amerikai kiképző bázis között ma, szombaton. A tálibok szerint a németeket célozták. A hír szerint hat amerikai katona és 19 afgán sebesült meg, két afgán civil és egy amerikai katona meghalt(negyed órával korbban még csak hat amerikai sebesült és négy afgán halott volt, így frissülnek a hírek). Majd a cikk közepén: A spokesman for the German Foreign Ministry in Berlin said "some personnel" were wounded in the blast, but he did not give numbers. He said they had no reports of deaths.

Mindennek csak azért van jelentősége, mert a magyar nagykövet is a német követségen dolgozik, ott van az irodája, így akár a sebesültek között is lehetett. Nem tudjuk, remélem nem. Egyébként szombat van, az ilyenkor a hétvége.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

Odakint nem a péntek a heti munkaszüneti nap? Illetve emlékeim szerint pár helyen csütörtökön is csak fél napot dolgoztak. (Egyes hivatalokban csak délig.) A szombat náluk az IED-nap volt! A jelek szerint Kabulban is! :(

Üdv: Hamburger

Névtelen írta...

JA akkor keverem. Gondoltam a nyugatiak talán két napot tartanak. Vagy péntek-szombatot vagy szombat vasárnapot.
köszi
Péter

smalladam írta...

itt a megoldás az egyik felvetésre: most néztem meg pontosan, ma küldtek egy javítást a meghívóhoz, amiben már Északi Műveleti és Összekötő Csoport volt írva.

smalladam írta...

tanácsadó kimaradt

sorry