csütörtök, október 09, 2008

NATO csúcs

Túl vagyunk egy nagyszerű konferencián a Külügyi Intézetben, nagyon jó, friss dolgok hangzottak el Afganisztánról, lássuk a NATO csúcsról szóló híreket.

- Megegyeztek, hogy hajók mennek Szomália partjaihoz. Most bánom, hogy nincs haditengerészetünk :(
- AZ USA újabb csapatnövelésre szólított fel, amit idáig láttam az egy néhány nappal ezelőtti hír, miszerint Németország 1000 fővel fogja növelni 4500 főre a csapatok létszámát, de továbbra sem mennek délre. Az amerikaik elől járnak a jó példával: The U.S. plans to beef up its own troop strength with an extra Army brigade early next year and as many as three additional brigades in the following months. The increases reflect concerns that Afghanistan is becoming the key battlefield in the fight against international terrorism.
- Szóba került még az Oroszországgal való viszony és mintha azt is hallottam volna valahol, hogy a grúz-orosz háború következményeként, azért most átnézik majd a különböző terveket arra nézve, hogy miként lehet a balti országokat megvédeni egy orosz támadás esetén, illetve, hogy ehhez a NATO rendelkezik-e megfelelő képességekkel, létszámmal, haditechnikával. Vagy erről nem volt szó, csak beszélgettem erről valakivel? Hosszú volt ez a nap.
- A csúcs fő kérdései persze nem ezek voltak, hanem, ismét csak amerikai nyomásra, az, hogy a NATO szálljon be a kábítószer elleni harcba. NATO operations commander Gen. John Craddock has asked the 26 NATO countries for authority to attack laboratories, trafficking networks and drug lords to stem a trade helping to finance a worsening Taliban insurgency. A hírek a németeket, a spanyolokat és az olaszokat emelik ki, akik ellenzik a tervet mondván ez a kormány, a rendőrség feladata lenne.

Sok rosszat hallottunk már a rendőrökről, itt van néhány újabb egy kiszivárgott norvég jelentésből:
  • In July, while Norwegian police were training instructors for the border police unit, an Afghan officer took two police cars and nine colleagues and defected to the Taliban, signing on with a local Taliban leader.
  • Drug tests performed on Afghan police undergoing training showed that 95 percent of them tested positive for cannabis and amphetamines.
  • The police were supposed to have destroyed 50,000 hectares of opium production, but only 4,300 were destroyed during the season.
  • Female Afghan police officers are the targets of sexual attacks by their superiors.

  • Azt eddig is tudtuk, hogy a rendőrök korruptak és gyakran a vezetőik irányítják magát a bizniszt. The local police control the drug trade. Írja Szlankó Bálint Baglánból. Végre valaki elment és megírta.

    Szóval rájuk nem lehet bízni. Az amerikai ötlet a maga kidolgozatlanságában is veszélyes, és rengeteg kérdést vet fel. Úgy érzem azért pont azok az országok tiltakoznak, amelyek tiltakoztak, mert ha itt kezdenék el a harcot, akkor azt a helyi hatalmi elitet kellene betámadni, akikkel idáig az együttműködést kereste az adott PRT. Képzeljük el, miként lenne képes a magyar PRT Andarab-völgyben egy ilyen akcióra? Elfogni a drug lordokat? Asszem egy próbálkozásunk lehetne és a maradék időt a táborba zárva töltenénk. Vagy a ISAF megerősítené a tartományt.

    Tovább gondolva egyébként egy ilyen NATO döntés Baglánt önkéntelenül a célpontba állítaná. A Szalang-hágó, a főútvonal Kabulból a szállítás fő ütőere. Mindenféle szállításnak. Ha RC(N) lennék és muszáj lenne valami hatékonyat csinálnom, itt kezdeném.

    Esetleg még a határokon, Kunduzban vagy Badaksánban. De hát az utóbbi szinte ellenőrizhetetlen, annyira hegyvidéki, szabdalt, stb. Szóval- nem tudom mi a magyar álláspont - de egy ilyen döntésnek lehetnek következményeire a magyar PRT-re nézve.

    Délen egy fokkal egyszerűbb a helyzet, mert ott a kereskedők egyben gyakran a tálibok aktív támogatói is, szóval két legyet ütnek egy csapásra. Északon nem, ott a droggal foglalkozok a stabilitás fenntartói.

    Egy pozitívuma azért van az amerikaiak ötletének. Ez pedig, hogy nem a termelőket akarják bántani, nem a földművelőket, nem a mákirtást erőltetik végre, hanem azokra akarnak rászállni, akik ebből a hasznot húzzák. A NATO főparancsnok szerint évente 80-100 millió dollár bevétele van a Tálibánnak ebből, s ettől kell megfosztani őket, meg akik részt vesznek a kereskedésben.

    És még a végére egy kis média. Most nézem a RTL Híradót, ahol 20 mp-es keresztül arról beszéltek, hogy Gates amerikai külügyminiszter ki mindenkivel találkozott Bp-en és mit mondott és közben végig Jaap de Hoop Scheffert mutatták. Először meg is lepődtem, hogy lefogyott ez a Gates! Okostojások.

    11 megjegyzés:

    Névtelen írta...

    ja és a múltkor volt az egyik afgi csatornán, hogy valahol délen, asszem Farah-ban a rendőrök eladták a kalasnyikovjaikat a táliboknak, mert nem kaptak fizetést :-) király!!!

    wape írta...

    reális
    wp

    Névtelen írta...

    Ja kíváncsi leszek mikor vetik be Petreaust és az FM3-24-et (azaz az új COIN) kézikönyvet Afganisztánban.

    Persze lehet hogy inkább a peackeeping aranyszabályára kellene odafigyelniük (20 katona / 1000 ember ugyi). Vagy arra amit Irakban már úgy tűnik megtanultak Légitámogatás= járulékos veszteség (ez aztán az eufemizmus)=még több ellenálló.

    Névtelen írta...

    Nem adják el az AK jukat hanem egyszerüen AK -tol Ford rangerestől átállnak ha nem kapnak fizetést és nem csak Farahban hanem egész délen és a keleti tartományokban.
    Volt olyan nap, hogy 50 határőr állt át. ( Egy teljes határőrposzt fegyverestül mindenestül.

    Üdv Flashbang

    Névtelen írta...

    Szervusztok!

    A "mák" elleni hadjárat lényege nekem nem jött le a NATO-csúcsot taglaló hírekből. Valamelyik híradás után még mindig az az érzésem, hogy a mákföldeket is támadnák.

    Tény: A Salangot lehetne sokkal szigorúbban ellenőrizni, de a Hindukus még jobban ellenőrizhetetlen, mint Afg északi határai. Pedig ott is mindennaposak a fegyveres összetűzések a határvédelmi erők (nem csak afgán!) és a drogszállítók között. Még 2002 körül láttam erről egy nagyon érdekes német dokumentum-riport filmet.

    A "mák" kiiktatása kb. annyit jelentene - kissé sarkítva - Afganisztán számára, mint ha a Szaud-Arábiában az olajmezőket semmisítenéd meg! Értsd abban az értelemben, hogy lényegében az egész társadalom érintett benne. A "jó fiúk" is!

    A rendőrök átállására nem csak délen van példa. Ilyen hírek Baghlan környékén is előfordulnak! :)

    Nem véletlen, hogy egyre több képen lehet látni, hogy a táliboknál a tavaly kioszott (fa markolatos) magyar AMD-kből is egyre több fordul elő. A minap az egyik külföldi adó riportjában láttam ilyet egy - állítólag - Vazirisztánban készült felvételen.

    Üdv: Lippai Péter

    Unknown írta...

    "- Megegyeztek, hogy hajók mennek Szomália partjaihoz. Most bánom, hogy nincs haditengerészetünk :("

    Mégis miért?

    Névtelen írta...

    Gyerekes kitörés volt. Mert akkor lehetne ott is valami kaland, nemzetközi vizeken járőrözni, kalózokat elfogni.

    Nem arra gondoltam, hogy fájlalom, hogy nincs már tengerpartja Magyarországnak. Ez tőlem is távol áll, meg a blog jellegétől is.
    wp

    Névtelen írta...

    mégis miért lenne baj ha fájlalnád? Mi rossz van abban?

    Speciel én fájlalom.

    Unknown írta...

    kaland.
    kalózok.
    értem.

    Épp kezdtem volna átlapozni és kommentálni az írásaidat, de gondolom nem lep meg, ha most hezitálok kissé.

    ui. nem feltételeztem irredentizmust. Elég nagy rajongója vagyok az alternatív történelmi ötleteknek, de valahogy nem látom azt, amikor az 1918-as Magyarország eljut egy tengeri nagyhatalmi pozícióba.

    wape írta...

    Kedves PsycloneJack

    Tegyél egy kísérletet a posztok olvasásával. Általában nem szoktam elengedni és tartom magam a megkövetelt tudományos/ismeretterjesztő stílushoz
    üdv
    wp
    és ha megütöm a szintet, persze ne kímélj a meglátásaiddal.

    Unknown írta...

    mm, igyekszem csak akkor, ha a meglátásaim is megütik a szintet.