csütörtök, október 02, 2008

Nabucco

Végre én is hozzátehetek valamit ehhez a nagyon fontos Nabucco vitához. Végre nekem is eszembe jutott egy értelme kérdés erről. Mivel nem követem részleteiben az eseményeket, csak most vettem észre (hála Marton Petinek), hogy ennek e vezetéknek a kulcsállama Irán. Legalábbis ez szerint a elemzés szerint: "Nabucco will become reality if we can get Iranian gas. The companies involved in the project must bear in mind possible profits and losses; and when they do not have any guaranteed gas sources, then [the project] gets difficult. An empty pipeline is too expensive."

Rákeresek Hernádira a magyar médiában és azt látom, hogy a magyar cikkek sehol sem fogalmaznak ilyen kategorikusan Hernádi sajtótájékoztatója kapcsán. Ezt így nem idézi senki (az első 10 találatban. OK az Iránra örök érzékeny Hetek igen, de ők az fenti angol anyagot idézik)). ilyeneket olvasok:
Az orosz mezők mellett közép-ázsiai, középtávon akár iráni források is szóba jöhetnek. (Menedzsment Foru)

Jó de ezek most mind lényegtelenek. Nem ezért írok. Nekem az új összefüggés a következő. Az USA a Nabuccot pártolja, és minket lenyom, mert az oroszokkal tárgyalunk egyezünk a Déli Áramlat miatt. A Nabuccoba viszont nem jöhet gáz Iránból (ha jól értem a legesélyesebb opció ez lenne: van hálózata és eladható gáza), mert az meg USA szankciók alatt áll. Az egyéb közép-ázsiai opciók türkmén, kazah esetleg üzbég, meg vagy orosz befolyásolás alatt áll, vagy már eladták az oroszoknak, vagy nincs feltárva, vagy nincs hozzá vezeték.

Ezt az ellent mondást kimondva, leírva nem láttam, az angol nyelvű anyag szerzője is csak utal rá, körbeírja.

Summa summarum, az USA saját magával és persze velünk (EU-val is) szúr ki, a mikor az oroszok kiszorítására támogat, de az egyik alternatív opciót elzárva tartja.

*Irán kapcsán én is populistán fogalmaztam. Az azonnali iráni belépésnek persze más politikai akadályai is lennének: nukleáris fejlesztések kérdése, emberi jogok, akar-e az iráni rezsim ilyen hirtelen lépni, és jóba lenni az EU-val/USA-val, stb. Épp itt az előbb jött be a szobámba az ország egyik legjobb energiaszakértője (Deák András) és Ő is megerősítette, hogy technikai akadálya nem lenne egy gyors iráni földgázbetáplálásnak.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amikor még az Intézet a Fasorban lakott, volt egy iráni vendég, aki többek között erről is beszélt. Az úriember elég vehemensen tagadta, hogy Kína "bejelentkezett" volna a Nyugat-Iránban lévő földgázért; András meg pont az ellenkező véleményen volt.

Névtelen írta...

Az előzőből kimaradt: mi van, ha egyszerűen azért nem sikerül Iránból földgázt beletáplálni a Nabucoba, mert azt a gázt meg Kína vette meg?

Névtelen írta...

Ha jól vagyok értesülve Iránnak bőven vannak földgáz tartalékai, sokkal inkább a politikai akarat (értsd USA engedély) hiányzik. Sebaj majd Obamától megkapjuk ;).