szerda, október 01, 2008

A bosnyák iszlamista

Alapvetően a Balkánnal nem szoktam foglalkozni, de Belényi Dani egy olyan interjút tett fel Bosanski Bin Laden címmel a blogjára, amely megérdemli azt a kicsivel szélesebb figyelmet, amelyet ez a blog hozzátehet. Dani 2008 augusztusában egy Abu Hamza nevű figurával készített interjút. Dani alapvetően nem újságíró (lassan azzá lesz), hanem utazó, elég a blogját megnézni hogy mennyit és merre járt.

Az Abu Hamza interjú azért érdekes, mert egy olyan témára világít rá, ami a tudományos világban csak a végtelen áltálánosságok szintjén van említve. Jugoszlávia felbomlásakor a bosnyákok, akiknek a "muszlimsága" addig csak főleg a nemzeti identitás része, sőt meghatározó eleme volt (részben némi titói politikai ráhatásra) szinte új értelmet kapott. Amikor a háborúban a harcoló felek között hangsúlyt kapott a vallásfelekezetiség, akkor ez a muszlimság hirtelen átértelmeződött.

A bosnyákok onnan kaptak segítséget, ahonnan addig vajmi kevéssé számíthattak. Hirtelen az iszlám világ rokonszenvét élvezték, üldözött muszlim kisebbséggé váltak az iszlám világ határvidékén. Afganisztán példája, az iszlám szolidaritás (bármit jelentsen is ez), még sokakban élt és Bosznia és bosnyákok esete újabb lehetőséget kínált az összefogásra.

Meg kell állnom egy pillanatra. Az iszlám szolidaritás és összefogást dölt betűvel írtam, mert Afganisztán esetében ezzel rengetegen visszaéltek, sokan meggazdagodtak belőle és a főszereplők (Pakisztán, Szaúd Arábia, Irán) leginkább arra használták, hogy az egyes afgán szereplőket saját céljaikra manipulálják.

Visszatérve a polgárháborúhoz, ami a szakirodalom mindig mond és állít, hogy fegyverek és önkéntesek érkeztek az iszlám világból, Irán és Szaúd-Arábia, akik egyébként a világ minden más részén riválisok, itt együtt segítettek. Az önkéntesekről elhangzott az össze sztereotípia: szélsőségesek, kegyetlenek, terroristák, saríát akarnak bevezetni, iszlám államot akarnak bevezetni, szélsőséges iszlámra akarják áttéríteni a bosnyákokat stb.

Főleg 9/11 után sokan kényelmetlenné váltak a bosnyák hatóságoknak, rájuk szállt az USA, hogy ezek is mind al-Kaidás fanatikusok, utasítsák ki őket.

Dani most azzal az Abu Hamzával készített interjút, aki - ha jól értem a cikket - ezeknek a külföldi önkénteseknek az egyik vezetője volt, és akit sok mindennel vádolnak (ez nem derül ki a cikkből) és aki magát ártatlannak tartja. Egy dolgot emelek csak ki, ami elképesztő párhuzamot mutat az afganisztáni önkéntesnél leírt dolgokkal: az együttműködés a bosnyák hadsereggel nagyon nehézkes volt. Mi forróvérűek vagyunk, jól képzett, jó harcosok. Végrehajtottuk a hadműveleteket, elvégeztük a feladatunkat, és azt láttuk, hogy az akciókban a bosnyákok magunkra hagytak minket.

Az afgánok és az arab önkéntesek ugyanígy panaszkodtak egymásra. Még egyszer az interjú itt.

Egyébként érdemes Dani következő posztját is elolvasni Major Balázsról és az egyik legnagyobb szír keresztes vár magyar feltárásának érdekességeiről.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Erről jut eszembe, hogy Koszovó is tele van új dzsámikkal, amelyek zöméről azt lehetettt hallani, hogy szaudi és más arab pénzből épültek.

LP

Névtelen írta...

erdekes az interju, kosz a linket. ez a mondat kulonosen tetszett: Velem az a probléma, hogy szakállam van, hogy muszlim ruhákban járok, de a ti demokráciátokban élek. Nem én problémázom.

Névtelen írta...

Még 1996 ban is volta rommá lőtt Szarajevó belvárosában egy csili vili iroda ami fényesen hirdette, hogy Szaud Arábiai kulturális és tájékoztató iroda.:))) No ott mászkált sok ilyen arc.
Másik. Az első srebrenicai tömegsírok feltárásánál a szerbek még azt mondták, hogy a bennük talált emberek azok a fantikus mudzsahedek akik öngyilkos rohamra mentek a szerb állások ellen.
No comment

Flashbang

Daniel írta...

hogy mivel vádolják, az jó kérdés. Egy bosnyák újságíróval beszélgettem erről, ő csak annyit mondott, hogy veszélyes a nemzetbiztonságra. Az viszont kétségtelen, hogy eddig semmit sem tudtak rábizonyítani, különben már rég kipaterolták volna, az tuti.
És hogy terjesztik-e az iszlámot? Biztosan. Nemrég volt Szarajevóban melegfelvonulás, szakállas vahabbinak tűnő arcok verték szét.

Névtelen írta...

Al Husein Imad (Abu Hamza al -Suri) .

Logisztikai parancsnoka volt az El-Mudjahedin osztagnak, mely osztag a bosnyák hadsereg (ARBiH) elit egységélt képezte. Az EM egység 1992-től 1995-ig a háború végéig ,főleg Közép-Boszniában volt aktív, mivel a központjuk is ott székelt. Az 1995-ös "Badr" és "Vozuca" hadműveletekben kiemelkedő harcmodoruk végett jelentős sikereket értek el, ugyan akkor viszont az ICTY által háborús bűncselekményeket követtek el szerb polgárok és katonák ellen az Ozren hegységben a műveletek során, de az 1992-1994 horvát-bosnyák balhé során a közép-boszniai horvát falvakat sem kímélték. Az EM egységbe főleg külföldi Al-Qaeda kapcsolattal rendelkező pakisztáni és afgán kiképző bázisokat megjárt mudzsák harcoltak, GIA és más terror szervezetnek minősített csoport tagjai.Beillesztek egy kis szösszenetet a "Bosznia az Al-Qaeda európai bástyája."" című írásos anyagomból :

""A boszniai háborús végeztével az EM fontos szerpet töltött be a „szerb-albán „ koszovói háborúban is. Abu Hamza ,mint logisztikai parancsnok közreműködve Abu Maali parancsnokkal megkezdték a harcosaik átirányítását az újabb hadszíntérre, Koszovóba. Fontos megemlíteni, hogy az Al-Qaeda második főparancsnoka, Ayman al Zawarhiri támogatta a boszniai mudzsahedeket. Az egyiptomi kormányzati vizsgálat arra világított rá, hogy az Al –Qaeda prominens vezetője 1994. év elejétől a bulgáriai Sofia –ban tartózkodott, ahonnan koordináta a mudzsahedek Albániába és Boszniába történő beutazását. Fontos szerepet játszott a mudzsahed albániai és boszniai kiképző táborok működtetsében ,anyagi finanszírozásában, és a drog kereskedelem kézben tartásában ( Afganisztán- Kazahsztán- Irán -Törökország –Bulgária-Albánia- Bosznia vonal) .
Továbbá „amerikai és nyugati „ célpontok boszniai megtámadásának kitervelésében. A boszniai műveletek tervezését az egyiptomi iszlámista csoport tartotta kézben , mely csoportot Ayman Al- Zawahiri felügyelt.Albánia területén már jelen lévő mudzsahed kiképző táborokban folyamatos volt az önkéntesek felkészítése a koszovói harcokra. Koszovóban Abdulah Duhajman (Zawahiri társa) lépett kapcsolatba Abu Hamza és Abu Maali EM vezetőkkel. Domagoj Margetic újságíró írása alapján , Abu Hamza játszotta a főbb szerepet az EM tagok Koszovóba történő beutaztatásában.
Koszovóban az EM tagokból alakult meg a helyi albánokat támogató új mudzsahed formáció az „Abu Bekir Sidik” brigád. Bázisuka az albánok lakta koszovói Donji Prekaz-ban volt. Az „Abu Bekir Sidik (ABS) „ osztag része volt a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek UCK (KLA) . A ABS osztag a logisztikai támogatást az albániai Al-Qaeda táborokból kapta. A.Duhajman-t és Zawahiri-t az ABS megbizott parancsnoka , Ekrem Avdija (Abu Suheib) látta vendégül Koszovóban , nyilatkozik erről a szerbiai független „Danas „ újság, aki riportot készített egy 1998-ban a koszovói szerb rendőrség által őrizetbe vett ABS taggal, Spend Kopriva –val. Az ABS tagságát folyamatosan egészítette ki a shária –dszihád törvényeit vállaló helyi ,főleg Drenica régióban élő albán önkéntesekkel.""""

HT