csütörtök, szeptember 04, 2008

Még egy kicsit a franciák es nemetek

Tegnap hazajöttem és nézegetem a híreket. A franciák még mindig téma. Azt olvasom, hogy
- a helyszin Uzben valley, Kabultol 65-re
- a bazisuktol 15 km-re tamadtak meg oket
- a tamadok sokkal tobben voltak mint szoktak, kb 170-en
- a megtamadott jarot kint toltotte az ejszakat es csak masnap tudtak oket kihozni (They only managed to pull out in the morning when dozens of coalition drones, helicopters and fighter-bombers pursued the rebels.)
- a QRF-nek masfel oraba telt megtenni 15 km-t
- bekeritettek oket, a magaslati pontokat uraltak a talibok

Mi ertelme, hogy igy kijegyzetelem a cikket? Nem tudom? Talan engem szorakoztat? Nem hiszem. Semmi konkluzio neme jut az eszembe, csak hogy talan a franciak figyelmetlenul szaladtak ebbe bele, es hogy a katonak nyilatkozhatnak, es/vagy nyilatkoznak a hirugynoksegeknek.

Ugy latszik annak 170 talibnak nem sikerul nyomtalanul eltunnie mert harom nappal kesobb meg uldoztek oket a kornyeken. Olvasom, hogy kozben meghalt harom lengyel katona is, mashol roman katonak halalarol es sebesuleseirol olvasok.

A nemetek esete egy par szempontbol erdekesebb. Kunduzban kicsit felforrosodtak a dolgok, elobb a nemetek lottek szet egy autot, artatalanokat olve meg, aztan rajuk robbantottak ketszer is. Egy katona meghalt.

Ilyenkor csak a aggodas jut eszembe, hogy nehogy velunk is elforduljon, hogy veletlenul artatlan civilekre lonek a katonak? Hogy fogjak azt itthon kezelni? Mit fog kimutatni egy vizsgalat?

Meg ket rovid hir. Danish soldier killed in Afghanistan Meghalt a 16ik dán katona. Mikor Izland fele tartottam volt egy napunk Koppenhágában. Vagy egy tucat katonat lattunk a repteren, akik csaladtagjaiktol, barataiktol bucsuzkodtak. Nem tudom hova keszultek, talan Afganisztanba. Egyenruhaban voltak, olyan sivatagi jellegu gyakorloban, nagy zsakokkal. Mindenesetre meglepet, hogy ha A-ba keszulnek, akkor milyen lazan mennek, mert a nemzetkozi repteren semmi kozponti eligazitasnak nem volt nyoma.

Most nezem, hogy masik harom áldozatuk valszeg tuzszeresz volt, es hatastalanitas kozben halt meg.

Ez egy kanadai hir, es ezt is csak azert rakom be, mert ugy latm ok is elvesztettek ket tuzszereszt: just last week, a similar blast killed Sapper Stephan Stock, Cpl. Dustin Wasden and Sgt. Shawn Eades, combat engineers with 12 Field Squadron, 1 Combat Engineer Regiment based out of Edmonton.

Azert fontosak (nekem) ezek, mert a magyr tuzszereszek halala utan azt nyilatkoztam, hogy nem talalni nyomat az olyan hireknek, amelyek mas NATO orszagok tuzszereszeinek halalarol szamolnak be, , de hat mint latom most tevedtem.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az elmúlt hónapok növekvő feszültsége nem hat jól a német katonák idegeire. Egy ilyen eset (az EÁP-nál szétlőtt gk.) bárkivel megtörténhet még a ROE betartása mellett is! Akár a magyar katonákkal is! Senkinek sem kívánom. Tényleg elgondolkodtató, hogy miként reagálna rá a közvélemény.

Névtelen írta...

Egy kis adalék a németek esetéhez:

Az EÁP-nál történtek előtt kb. három héttel három német katona sebesült meg egy IED -támadásban Kunduz térségében. (Ez kissé idegessé teszi a katonákat!)

A civil gépjármű esetéhez:
A vizsgálat szerint nem tartották be a ROE-t. A jármű ugyanis nem közeledett, hanem megállás után "menekülni" akart. A német katonák ilyen esetben nem lőhettek volna, csak a velük lévő afgánok. Ráadásul nem a jármű kerekeire céloztak, hanem az ablakaira.

Az eset után már volt egy harmadik támadás is a németek ellen:

"Am Vormittag gegen 10.56 Uhr (Ortszeit) sei eine Patrouille der Bundeswehr circa neun Kilometer nördlich von Kundus mit Handwaffen beschossen worden. In der Nähe der Patrouille seien Explosionen unbekannter Art wahrgenommen worden. Alle Fahrzeuge seien fahrbereit."

Történt mind ez 09.01-én. Az eset után kb. 4 órával már hírt adott róla a www.welt.de. A többi infó is onnan származik.

Üdv: Lippai Péter

Ui: Az előző hozzászóló is én voltam.

Névtelen írta...

A www.bundeswehr.de-ről az is kiderült, hogy az eset az esti órákban történt, korlátozott látási viszonyok között. A check point-nál hirtelen megforduló és elhajtani akaró járműre az afgánok is lőttek (ANA és ANP), de a találatok nagy valószínűség szerint német fegyverektől származtak. (Katonai rendész kiképző keret - OMLT?) Kb. 100 m távolságból nyitottak tüzet. A kivizsgálás folyamatban.

LP

Névtelen írta...

Baj akkor lenne(van), ha a katonák közvetlenül a fegyverhasználat előtt arra gondolnának, hogy jaj mit fog szólni a parancsnokom, elöljáróm, közvélemény, stb.

Minden benne van a pakliban. De felkészítette erre valaki a közvéleményt? Vagy mindig csak a szépet, jót mondjuk?

Tudomásul kéne venni szerintem, hogy bármennyire is jófiúknak gondoljuk magunkat magyarokat, ott kint sokaknak bármit is teszünk, rosszfiúk maradunk. És így is bánnak velünk. De elvileg ezzel tisztában kéne lennünk.

MagyarországKatonái

Névtelen írta...

L P te tudod a legjobban hogy a mi katonáink se találták volna el a kocsi kerekeit 100 m ről még nyugodt helyzetben sem nemhogy a stressz nyomása alatt. Kérdezd meg a 2 váltás CIMIC csoportját a taktikai házról.:)

Flashbang

Névtelen írta...

Szervusz Flashbang!

Nem kell megkérdeznem őket, mert beszámoltak róla. :) Viszont abban sem vagyok biztos, hogy az FP katonák hasonló helyzetben eltalálták volna. No nem a lőkészségükkel lett volna a baj!!! ;´)Abban is igazad van, hogy stressz-helyzetben romlik a lőeremény, de van ott más gond is éjszaka!

Egyébiránt nekem az jött le, hogy a ROE szerint ilyen helyzetben német katona nem használhatta volna a fegyverét. (A célszemély magatartása nem jelentett a német katona, vagy társa számára közvetlen életveszélyt!) A "felszólításnak nem tesz eleget" pont a németeknél állítólag nem érvényes ilyen helyzetben, tekintettel a helyiek "érzékenységére"!

Ettől függetlenül a Bw honlapja szerint nem szükséges eljárást indítani. A helyi kormányzó védelmébe vette an németeket és balesetnek minősítette a történteket, hangsúlyozva, hogy az a kocsit vezető nő helytelenül járt el az adott szituban. (összeen 5 gyerek ült a kocsiban!)

Innen megint nem fogjuk megmondani a "tutit", de tényleg el kell gondolkozni a történteken.

Egyébként mindenkinek ajánlom az "Over there"(Iraq) című amerikai filmsorozatot (HBO), amely sok olyan szitut dolgoz fel, amely akár velünk is megtörténhet a közeljövőben.

Üdv: LP

Névtelen írta...

"Over there" egy kivételesen jó sikerült alkotás a témában ( vagy csak a rendező jó érzékkel válogatta össze a már korábban különböző filmekben is ábrázolt konfliktusokat.)
Minden esetre kevés nagy méretű US zászló van benne.
Talán ez volt az oka, hogy a TV csatorna nem folytatja ( szó sincs a Pentagon által kifejtett nyomásról :))) ők teljesen maguktól jöttek rá, hogy a film nem segíti a morál emelését.
A veteránok az akció jeleneteket kritizálták ( pedig kevés hiba volt bennük)Ha minden életszerű lenne egy filmben a nézők meghalnának az unalomtól ( mondjuk egy túsz szabadítós film tartana vagy három napig az Ardeneki ütközet meg 50 óráig :)))

Német hibázás. Kevés visszhangja volt itthon annak a balsikerű olasz akciónak ami közvetlenül az indiai nagykövetség robbantása utáni órákban történt.
Derék olasz vitézek legéppuskáztak egy afgán gumicukor gyárost aki nem állt meg az egyik sarkon ahol az olaszok éppen EÁP -ot akartak építeni. ( pedig a robbantás nem is őket érte csak utána ki mentek járőrözni)Ezt követően az a kocsi, ami tüzet nyitott, elmenekült, a másik kettőt viszont az afgán NDS CIVIL RUHÁS emberei elfogták és előállították a kabuli rendőrségre. Az ISAF törzsfőnöke ment tárgyalni, hogy engedjék el őket. Rossz nyelvek szerint ez is hozzájárult, hogy az olasz "harcosok ???" ezentúl csak Heratban és környékén őrzik a békét. Meglehetősen megrendült a képességeikbe vetett bizalom.
Ehhez képest a németek balhéja még istenes.
Flashbang

Névtelen írta...

Nekem is pont az Over There jutott eszembe. Főleg, mert az első részek egyikében pont egy olyan eset lett feldolgozva, amikor egy checkpointot ellenőriznek a katonák és valaki megáll, valaki nem... Egészen más érzés visszagondolni egy ilyen esetre, hogy mi mehet végig egy ilyen helyzetben lévő katona fejében ill. hogy milyen "fura" szabályokat kell betartaniuk.

De ha már a filmeknél vagyunk két rövid ajánló: Generation Kill is hasonló film, érdemes ránézni! + az egyik dok.csatornán megy Ross Afganisztánban, ami szintúgy érdekes.

Meg hadd okoskodjak egy kicsit: miért nyom mindenki névtelenre? Azért sem lenne rossz olvasni neveket, mert látszana ki az, aki sokszor szól hozzá ki az aki új, kitől mi várható. + szebb ha fent van a név, mintha aláírás. Ez a meglátásom, bocs.

Névtelen írta...

Én próbáltam regisztrálni. Egyszer sikerült is hozzászólni azon a néven. A benti gépről meg abszolút nem megy. Marad a névtelene névvel! :)

LP

Névtelen írta...

No egy kis bréking nyúz

Thu Sep 4, 7:51 PM ET
WASHINGTON (AFP) - US-led Coalition forces in Afghanistan have killed five Taliban subcommanders in recent weeks, including a bomb-maker and two behind the August 18 attack that left 10 French soldiers dead, they said.

"Coalition forces have positively identified five Taliban subcommanders killed during operations over the past month in Kapisa province," the Coalition said in a statement from Bagram Air Field in Afghanistan, and released in Washington.

Among the five were Ahmad Shah and Mullah Rohoullah, killed with six others by airstrikes in Nijrab district on August 30 after coalition forces ran into armed resistance while searching a compound.

Both were heavily involved in helping move weapons and foreign fighters into Afghanistan, the statement said, as well as facilitating Taliban operations, including the August 18 ambush on the French patrol.

Ten French soldiers were killed and another 21 injured in the attack by about 100 Taliban in Sarobi, 50 kilometres (30 miles) east of Kabul.

It was the deadliest ground battle for international soldiers in the country since they toppled the Taliban regime in 2001.

Coalition forces said that on August 23 they killed subcommanders Khairullah Nezami and Qari Ezmarai in Tag Ab district.

Nezami, they said, helped to arrange the making and planting of bombs and coordinated the movement of suicide bombers in the Taliban network.

A fifth subcommander, Qari Nejat, was killed together with four additional insurgents in an operation in Nijrab district on August 5.

The Coalition linked Nejat with the July 21 suicide bombing in the Tag Ab bazaar that injured six Afghans, the July 16 kidnapping of three Afghan policemen in Jalokhel, and the torture and beheading of an Afghan on June 30.

Flashbang

Névtelen írta...

Mielőtt beírsz egy hsz-t, alul kattints a Név/URL-cím előtti kis karikába, töltsd ki a név mezőt, és már műxik is.

Névtelen írta...

Én sem tudok most bejelentkezni a saját blogomra, annyira lassú itt a Duna parton a net.
Úgyhogy lássuk működik-e a Név/URL opció

Névtelen írta...

bocs, tényleg azt hittem akarattal nem használjátok a Név/URL opciót. Mondjuk én is csak onnan tudom, hogy volt korábban egy nagyon ráérős órám, amikor végignéztem mindent a blogger-en. :P
Megcsinálhatták volna logikusabbra is.