szombat, szeptember 13, 2008

Kanada kivonul 2011-ben - de hol lesz az ISAF akkor?

Október 14-én Kanadában választások lesznek, és az afganisztáni misszió az egyik központi témája a választásoknak. Tekintve, hogy a lakosság nagyobbik része sokallja a költségeket, és az áldozatok miatt (96 katona és egy diplomata) maga a misszió is népszerűtlen, az újraválasztásért küzdő kormányfő végül bejelentette, hogy akkor 2011-ben kivonják az kanadai alakulatokat Afganisztánból.

A cikk szerint azért a rendőr és katonai kiképzők maradnak (mint NGO??? írja a cikk) és kanadai fejlesztési ügynökség is aktív marad.

2011 nincs olyan messze, de mint az idézett cikk is rámutat, ahhoz elég távoli az időpont, hogy meg lehessen találni az utódokat. Kivételesen szabadon engedem a fantáziám és a következő dolgokat fantáziálom:
- Az USA egyre jobban ráfekszik az afganisztáni misszióra.
- Az új amerikai elnök jelentősen növeli az amerikai csapatok létszámát és amerikai politikai/katonai nyomásra megszűnik a parancsnokságok hat hónapos rotálásá Kabulban vagy ez nem szűnik meg, de az amerikiak átveszik Dél-Afganisztánt is.
- A határozottabb szerepvállalás délen nagyobb csapatkoncentrációt jelent, ez pedig lehetővé teszi, hogy Kanada tényleg kivonuljon Kandahárból (és Afganisztánból).
- Esetleg Hollandiai és "él az lehetőséggel", ott is jelentős a missziót ellenzők tábora. Ha Afganisztánból nem, i s vonja ki csapatait, de lehet, hogy átviszi őket "békésebb" területekre.
- A britek és az ausztrálok kitartanak délen, főleg hogy szorosabban működhetnek együtt a USA-val, az "iraki koalíció" ismét összejön.
- Még azt is el tudom képzelni, hogy Zabul, Kandahár, Helmand lesz amerikai irányítás alatt és Helmandban kiváltott brit erők egy része megy Uruzgánba (egy másik részük marad Helmandban)
- Azzal, hogy a Pakisztánnal határos afgán tartományok szinte mindegyikében amerikai parancsnokok vannak, illetve a regionális ISAF parancsnokságok is folyamatos amerikai irányítás alá kerültek, még koordinálhatóbbá válik a tálibok elleni harc.
- A közben duplájára növelt afgan hadsereg kiképzése inteziven folyik, sok NATO tagország ebben találja meg a "menekülési útvonalat". Az USA lemond a harcoló alakulatok követeléséről, de helyette arányosan nagyobb OMLT szerepvállalást vár (Magyarország 2011-re már öt OMLT-vel rendelkezik, ebből négy délen vagy keleten)
- Addigra már rendszerressé vállnak a cross border támadások amerikai részről, amelyek nemcsak rakéta támadások, hanem gyalogsági akciók is lehetnek.
- Az amerikaik felismerik, hogy a paki kormány még ha akar, sem tud semmit tenni, hogymegakadályozza az innen érkező tálib akciókat. A helyi lakosság meg így is- úgy is annyira ellenséges az amerikaiakkal, hogy az ő véleményükkel nem érdemes foglalkozni.
- Washington akár be is jelenthetné, hogy egy 2-5 km "mindenre lövünk zónát" jelöl ki a két ország határán, akár pakisztáni területen!

Ez így a végére kicsit negatív lett, mert az feltételezi, hogy a paki helyzetet nem lehet rendezni (úgy értem a paki kormány együttműködésével), de ennyi idő alatt tényleg nem lehet rendezni.

Annyit meg kell hagyni, hogy több amerikai figyelem=több amerikai pénz=(mivel az adófizetők pénze) nagyobb figyelem és stratégia, hogy hogyan költjük el=több szellemi kapacitás a feladata megoldására=valami új elképzelés. Optimista vagyok? Kihagytam valamit?

Arra számítok, hgy ha USA lesz egész Dél- és Kelet-Afganisztán irányítója, akkor a kábszerkérdés is valamerre el fog lépni. Ez kétesélyes. Vagy az amerikai vezetés rossz fele győzi meg a döntéshozókat és jön a mákírtás, légiúton. Vagy a jobbik fele győzi meg a döntéshozókat és koordinált fejlesztésekkel kezdődik meg a parasztok eltérítése a máktermesztéstől. Mindekettőre megvan az esély.

Amit nem tudok megítélni, hogy miként hat 100000 idegen katona az afgánokra. Nem értek egyet azzal, hogy úgy reagálnak majd mint a szovjetekre, ez nekem olyan mintha egyenlőséget tettünk volna 1944-45-ben egy amerikai és egy orosz katonai megszállás közé.

A NATO katonai jelenlét más, már csak az eltelt 30 év miatt is fejlettebb, biztonságosabb. Ebben a mostani Afganisztánban ráadásul ott vannak az afgán biztonsági erők. Szept 10en döntöttek az ANA megduplázásáról (135.000 fő) s akkor rendőrökkel együtt olyan 200.000-250.000 ezren lesznek. Nem emlékszem, hogy a kommunista rezsimnek ennyi katonája és rendőre lett volna (bár arra emlékszem, hogy 92-ben több fegyver volt az országban (talán csak kézifegyver) mint, amit India és Pakisztán együtt birtokolt. Isten bizony.)

A dolgok jelenlegi állását tekintve 2011-ben még sehol sem lesz a NATO, a nemzetközi közösség az afganisztáni kilábalásból, pont inkább könyékig benne leszünk.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kiváncsi vagyok mit fog produkálni az új paki elnök.

Névtelen írta...

Üdv Péter!

Nekem meg az a meggyőződésem, hogy a több idegen katona nagyobb ellenállást fog kiváltani.

A mákirtás során arra is gondolni kell, hogy nem csak a parasztoknak kell új megélhetési lehetőséget adni, de a helyi "hadurakat" is "kárpótolni" kell a kieső bevételeik miatt. A bevételeik normál mezőgazdasági termelésből nem biztos, hogy ugyanazok lesznek, mint a mák után!

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

A békefenntartás aranyszabálya szerint (1000 lakosra 50 megbízható katona) 640 000 fő kellene a 32 milliós ország "pacifikálásához" és akkor nem vettük figyelembe a hagyományos xenofóbiát. Ettől kissé még messze vagyunk. Lehet hogy Nagy Sándor stratégiáját kellene követni? Egy szúszai esküvő? Vagy a személyes példáját lásd Róxána? Na az lenne a sajtó hír Petreaus tábornok és 1000 katona esküvője.
Hagyományos módszerekkel kissé lassú az előrehaladás, pláne ha azokat is csak félszívvel csináljuk.

Üdv

Bálint

Névtelen írta...

A németek még biztos ott lesznek az ISAF-ból mert 2011 ig nem tudják kitermelni a Masar e Shariffban talált földgázt.
A legújabb hírek szerint valahol Kandahár vagy Helmand környékén ( délen) felfedeztek olyan lelőhelyet, hogy nyilt színi fejtéssel lehet uránt bányászni.

Flashbang

wape írta...

Miért ne tudnák addig kitermelni a földgázt a németek? Már a szovjetek is termelték földgázt ott.

Hogy vinnék haza a földgázt a németek? Biztos nem az orosz vezetékeken. Nem ?
wp

Névtelen írta...

Hát pontosan ezért nem kezdték még el a kitermelést azon a helyen ahol még az oroszok sem termeltek.Szállitási kapactás nincs. Vezeték nem épül Karachiba, tartálykocsikkal gazdaságtalan és mostanában veszélyes is. Minden esetre 50 évre bérlik a jelenlegi táborhelyüket ( állitólag alatta van a földgáz :)) Talán ez csak is csak egy urban ( camp ) legend :))

Flashbang

Névtelen írta...

It is appropriate time to make some plans for the future and it is time
to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you
some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring
to this article. I want to read more things about it!


my web-site Wholesale NFL Jerseys