hétfő, szeptember 08, 2008

Tegnap az Inforádióban

Tegnap az Inforádióban

Csak a nevemet nem találták el.

Holnap lesz a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadás évfordulója. A Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádiónak elmondta, az Egyesült Államok az iraki műveletekkel magára hagyta Afganisztánt, ezért ott újjáalakult az al-Kaida. Wágner Péter szerint így eddig nem is volt komoly eredménye a terrorizmus elleni harcnak.

Holnap lesz hét éve, hogy összeomlottak a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai, és ezzel kezdetét vette az amerikai elnök által meghirdetett globális háború a terrorizmus ellen.

A terrorizmus elleni háborúnak több aspektusa van, mindet külön kell vizsgálni, és egyenként eldönteni, hogy sikeresek-e vagy sem - mondta Wágner Péter, a Külügyi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádióban.

Mint kifejtette, az afganisztáni konfliktus kezdetben sikerrel kecsegtetett, mikor megdöntötte a tálib uralmat a nemzetközi koalíció és az al-Kaidának is jelentős károkat okozott.

Rámutatott, az iraki háború elindításával az Egyesült Államok azonban magára hagyta Afganisztánt és elhanyagolta az ottani helyzet rendezését. Ezért a tálibok megerősödtek, az al-Kaida újjászerveződött, így az afganisztáni rendezés már korántsem olyan sikeres, mint korábban.

Iraknak semmi köze sem volt eredetileg a terrorizmus elleni háborúhoz, abba az Egyesült Államok rángatta bele - tette hozzá Wágner Péter, megjegyezve: az itteni konfliktust aztán az újjáalakuló al-Kaida is felhasználta.

A Külügyi Intézet munkatársa szerint jelenleg a legégetőbb probléma az afganisztáni-pakisztáni konfliktushalmaz. Az afganisztáni helyzetet nem lehet megoldani a pakisztáni probléma kezelésével. Ha a nemzetközi közösség fel akar lélegezni, a két konfliktust együtt kell kezelni - vélekedett Wágner Péter.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

vagyis inkább a pakisztáni probléma megoldásával lehetne az afganisztáni helyzetet kezeleni (ami nem is paki probléma, ha a törzsi területekre gondolunk, és itt arra kell gondolni...)

wape írta...

Az afganisztáni helyzetet nem lehet megoldani a pakisztáni probléma kezelésével.

ezt a mondatot nem ertette az ujsagiro.

Névtelen írta...

kérdés mit neveztek "problémának"? Ahogy wape nyilatkozta: a terrorizmus elleni háborúnak sok szempontja van. Így nem is problémáról, hanem problémáKról kellene beszélni.

Sokat beszélő már az is, hogyan tekintenek egymásra a felek. Az afgánoknak, irakiaknak (többsége, általában) nem fog különbséget tenni amerikai és magyar között - ahogy ez már itt is számtalanszor "elhangzott". Ám fordítva is igaz: mi is hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rájuk mint muszlim ellenségekre, meg al-Kaidára, pedig nagyon sokrétű társadalmi csoportot alkotnak ők is.

Vagy gondoljunk csak arra a paradoxonra, hogy az afgán tálibok inkább pakisztánok, semmint afgánok.