péntek, szeptember 05, 2008

Beszerzések a PRT-ba

Ezekben a hírekben semmi új nem lesz, de csak most jutottam el ide.

Valaki távollétem alatt küldött egy kis hírt, miszerint a Népszabadaság, majd ennek kapcsán a honvedelem .hu is foglalkozott a pilóta nélküli gépek beszerzésével. Eszerint, amit találtam a lengyel beszerzésről kútba esett:

A WB Electronics már a 2007. május 31-i határidőt sem tudta tartani, amit előre jelzett is, ezért a szerződést módosították. A tavaly augusztusi katonai átvételi vizsgálat során azonban kiderült, hogy a rendszer nem felel meg a követelményeknek: az adatátvitel nem a magyar frekvenciagazdálkodási hatóság által meghatározott frekvenciatartományban működik. Afganisztánban ettől még bevethették volna a gépeket, ám a kezelőszemélyzet hazai kiképzésére emiatt nem volt mód, így az átvételt megtagadták - mondta Bocskai.

A szerződést már ekkor felbonthatták volna, ám ebben az esetben a beszerzés tovább késik, ezért a védelmi tárca elfogadta a lengyel cég újabb ajánlatát, amely szerint november végéig használható eszközöket szállított volna. Csakhogy az ismételt átvételi eljárásra sem sikerült kijavítani a hibákat - a rendszer nem az adott frekvencián működött, ráadásul részlegesen működésképtelennek bizonyult, és a repülőgépek beáztak -, ezért a HM a szerződést felmondta. A szóvivő kiemelte, hogy a WB Electronics egyetlen fillért sem kapott, sőt a cég kötbért fizetett.

Mennyit?

Ezek után a HM azt tette, amit populista énem már rég követelne: A tárca a további késedelem elkerülése érdekében más utat választott: a nyílt tendereztetés helyett a minisztérium szakértői jártak utána, hogy milyen, a hazai frekvenciagazdálkodási hatóság előírásainak és a harcászati követelményeknek is megfelelő pilóta nélküli kisrepülőket lehet beszerezni. Ilyen eszközöket német és izraeli cégek is gyártanak, ezeket több NATO-tagállamban sikerrel alkalmazzák.A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a minisztérium haditechnikai eszközök vásárlásánál eltérjen a közbeszerzés általános szabályaitól, és most ezt teszik - tájékoztatott a szóvivő

Ezt nevezik meghívásos pályázatnak?

Az optimista Népszabadság cikk alcíme: Még az idén megkaphatja az új eszközöket az afganisztáni misszió azt sugallja, hogy a progresszió mértéke a magyar táborban ugrásszerűen fog nőni.

Hozzátehetjük ehhez, a leszállított 27 HMMWV-t, amelyet az amerikai hadseregtől kapott a HM talán most augusztusban (egy hétfői napon jelentették be, csak erre emlékszem) és amelynek értelméről, hasznosságáról, veszélyeiről stb értelmes beszélgetés bontakozott ki ezen a blogon, itt. Ezúttal is köszönöm mindenkinek. Nekem már csak az válasz hiányzik, hogy kik fogják ezeket a járműveket szervizelni? Mert szervízbázisról nem szóltak a hírek.

Az egyik Index forum is kínál számos eredeti gondolatot és infot.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A magyar katona kényszerűségből sok mindenre, mondhatni csodákra képes (ezt egyesek szeretik erényként emlegetni, szerintem ez csak a szegénységi bizonyítványunk), szóval ha kapnak hozzá alkatrészt, vagy kiszerelhetik másikból, akkor feltehetően meg fogja oldani a feladatot a javító alegység amcsik nélkül is.

Névtelen írta...

A HMMWV ket az amcsik fogják szervizelni valószinüleg az egyik közeli bázison. Régi/új gond az pédául, hogy megint erőkerült a korábbi évek géppuska állvány problémája. A HMMWV tetején lévő torony nem jó a mi géppuskánkhoz.
Viszont a fiúk már vidáman furikáznak vele dacára annak, hogy jó amcsi szokáshoz híven nem a "legfrissebb" modelleket adták át. Egy páncélozatlan Mercedesnel mindenképpen hatékonyabb, csak hagy böhöm és nem megy el mindenütt (hát ezt meg meg kell tanulni, hova mit kell /lehet küldeni.) A sokat emlegetett pk-i felelősség és előrelátás tervezés stb.
Flashbang

wape írta...

Hol van a közelben amerikai bázis?
nem csak szalang túloldalán vagy mazabrban?