hétfő, szeptember 15, 2008

Azizabad és Petraeus

Köszönet a friss információért. Eszerint a konvoj vegyes volt, volt benne Merci és HMMWV is, talán Toyota is. Az egyik HMMWV-t biztosan érték lövészek és a toronylövész visszalőtt (de közbe nem sebesítette meg magát - copyright MTV1): Maga a HMMWV olyan hangos belülről, hogy a benne ülők csak akkor kapcsoltak, hogy mi van amikor a toronylövész visszalőtt. Egyébként eltalálták a HMMWV-t csak fogta a páncél.

A katonák a Bagramba, a Szalang hágó túloldalán fekvő központi amerikai bázis felé tartottak, talán pont a HMMWV-k miatt. Hol érték őket a lövések? Az alagúton innen vagy túl. Ugye nem mindegy, hogy hova sorolja az eseményt az ember.

Reméljük ezekkel az információkkal még nem veszélyeztettük a kint szolgáló magyar katonák biztonságát. Ha HM is egyetért velem ebben, akkor ezeket is belelehetett volna rakni a kis HM kommünikébe.

De mit történt még Afganisztánban? Az amerikai hadsereg újraindította a vizsgálatot a nyugat-afganisztáni Azizabadban, ahol saját állítása szerint 35 tálibot ölt meg, az afgánok szerint 90 civilt. Elsőre az USA (azaz itt végig a NATO) lerázta a felelősséget, de aztán kikerült néhány képanyag a halott gyerekekről. Karzai elnök szóvivője szerint a saját vizsgálatuk azt bizonyítja, hogy az US hadsereget felültették. Kaptak egy tippet X hadurtól, hogy hol lesznek a tálibok, lebombáztak valamit, amiről aztán kiderült, hogy az az ősrivális Y hadúr rokonsága, akik Y halála miatt jöttek össze (akit X öletett meg). Implikációk Magyarország számára:
-De jó, hogy nincs légierőnk kint, mi nem hozhatunk ilyen téves döntést.
Implikáció USA számára:
- Kevesebb ilyen légibombázást. Ismert volt előttük az a felültetéses módszer, tudták jól, mégis belesétáltak.
- Az ISAF hírnevét rombolják. Az elmúlt hónapokban megugrottak a ISAF ilyen bombázásai, az eredmény több száz civil áldozat z országban minden hol. Az afgánok nem az USA-val azonosítják, hanem minden nyugati katonával (mondjuk ez főleg délen probléma).

Itt van az al-Jazeera angol nyelvű riportja, elmentek a helyszínre.


Eszerint egy törzs két klánfőnökéről volt szó ha jól értem. Mondjuk azért video végén úgy tűnik, hogy a gyerekek csak a kamera kedvéért sírnak (vagy inkább próbálnak)

Ezt a blogot csak egy gondolat miatt idézem be. A lényeg, hogy bármilyen szofisztikált is a nyugat, meg a nyugati ember és bármennyire is azt gondolja, hogy ő mennyivel okosabb, ügyesebb, tanultabb, modernebb technológiák állnak a rendelkezésére stb. (az afgán meg még ráadásul - gondolhatja ez az ember - büdös, analfabéta stb.): But never assume that you are smarter than anyone in this country. Your education does not count for much here. The social cues you are accustomed to watch for are very different here. There have been cases of “simple villagers and peasants” deceiving anthropologists who lived amongst them for as long as a year. Comparatively speaking, a US Army officer is easy “prey” for deception by men such as Nadir Tawakal.

Nem szeretném azt hinni, hogy ezekbe a hibákba máskor is bele fogunk futni. Petraeus tábornoktól, aki a Central Command parancsnoka lesz (holnap, kedden) sokat várnak Amerikában, végül is valahogy képes volt kezelni az iraki helyzetet (bagdadi nagykövet kollégájáról Ryan Crocker-ről sajnos megfeledkeznek gyakran, pedig az iraki surge nem pusztán katonai akció volt). Sokan már most azzal vádolják, hogy az amerikai hadsereg majd itt is a törzsek és az ellenség megvásárlásával próbál sikereket elérni (Már ez is az iraki szitu durva leegyszerűsítése), ami hiba lesz, mert az afgánok mások.

Egyetértek, mások, és nem működne. De optimista vagyok és ha Petreaus képes volt ott kitalálni valami újat, itt is ki fog találni. Pont nem a másolás rá a jellemző, azt a parancsnok társai csinálták:
His own role, his own vision, his own drive, his own understanding of counterinsurgency led him to implement a new strategy," Nagl added. "He understood that the key to success in any counterinsurgency campaign is protecting the population. That comes first." írja egy blog új posztja kapcsán.

Ez a lényeg. Hogy nem csak eredeti gondolatokat szült - nem kétlem, azt sok tiszt megteszi - de merte a változásokat vállalni, merte másképp csinálni. Magyar tisztek talán hozzáteszik: egy olyan hadseregben, ahol ezt engedik :)

És mivel nem bírom abban hagyni még egy gondolat egy szintén amerikai katonatiszttől, aki Irakban és/vagy Afganisztánban szolgált és közben szakértő blogposztokat (álnéven) írt a counterinsurgency-ről: Ezeket a sorokat akkor írta, mikor bejelentette, hogy egy időre visszavonul a írástól:
Another mentor of mine, too shy to be thanked on this page, once described to me three types of professional Army officers: outside-outsiders, outside-insiders, and inside-insiders. At some point, he told me, all those who wish to leave their stamp on the organization have to decide into which camp they will fall, and each has its own perils and rewards. The inside-insider may move far in his career and be able to change the organization from the top--but he's just as likely to lose his soul in the process and becomes inured to innovation by his dumbness in the face of organizational flaws. The outside-insider can generally only reach the margins of power within the organization and is stopped there. Occasionally one goes onto greater things, and oftentimes, outside-insiders are the contrarian voices that help drive slow change within the organization. Finally there are the outside-outsiders. They have a freer voice and a freer hand and occasionally have the opportunity to launch revolutionary change from the outside. More often, they fall into punditry. Importantly, the outside-outsider often lacks credibility and standing within the organization itself.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

"merte a változásokat vállalni, merte másképp csinálni"

Valóban, ez sajnos nem a magyar katonákra jellemző, viszont hozzá kell tennem, hogy ezért csak részben ők a hibásak.
Túl nagy a megfelelni akarás mindenhol, mindenkinek.

Amerikában tudják, hogy a kudarc és a siker ugyanazon az úton van, csak a siker távolabb.

Névtelen írta...

Petraeus már most népszerű az amerikai katonák körében Állítóllag hallgatólagosan engedélyezte a szexuális kapcsolatot a katonák között :))( az US ARMY NAVY stb szabályzata ezt szigoúan tiltja hadműveleti területen)

Flashbang

Névtelen írta...

FM 3-24 ide, Petreaus oda, azért a különbséget csak az hozta hogy beküldtek +20-30 ezer embert oda ahol a szunniták éppen sejhajon billentették az Al-Qaida Irak-ot mert válogatás nélkül gyilkolt. Ja Moqtada Al Sadr is éppen az ebben az időben kért hat hónap pauzát, a kurdok még már vagy 1991 óta (lehet 93 olyan régen volt) kvázi függetlenek ergo az arany 1000 lakos / 50 katona bőven megvolt/megvan. NAGYON kíváncsi vagyok, ha valaki bejelenti hogy "Mission accomplished" és Afganisztánba átirányítanak pár ezer embert, Moqtada megkapja a véres kardot Iránból plusz a szunniták a belinkelt sztorikon begőzölve mégis úgy döntenek mégsem akarnak siíta uralom alatt élni.

Névtelen írta...

Na akkor mi lesz?

Hopp ez lemaradt.

Névtelen írta...

Afganisztán nem Irak. Más gondolkodás mód más kultúra.
Csak a bombázással kapcsolatban néhány dolog ami érdekes.
Honnan tudja a börtönben lévő X hadúr hogy kik azok a"megbízható informátorok" ( legalább három ) akiben annyira megbíznak a hírszerzők, hogy megindul a hadigépezet?
Hogyan képesek végig fenntartani a látszatot amig az akció tervezése és végrehajtása folyik? ( ennyire az amik sem hülyék)
Sikerül még az ANA -t is belevonni akiknek adott esetben több háttér információ áll rendelkezésre mint a nemzetközieknek ( megnézném, hogy az akciót elrendelő ANA parancsnok kinek a törzsébe/klánjába tartozik.
Még az "exit strategy" is majdnem sikerül mert a bombázás után a helyszinen elég sok fegyvert is találnak ( bizonyiték tényleg tálibok voltak itt ) Mint utóbb kiderül Y hadúr/törzsi vezető rokonságát egy angol biztonsági cég védi jó pénzért.( nagyon jó pénzért )
Flasbang

Ui: Petraeus azzal kezdte, hogy még több katona kell a helyzet megoldásához. Hát ez inkább amolyan tipikus " hagyományos" pk-i gondolkodásra utal nem pedig forradalmian új dologra :)))

wape írta...

Balint,

Tudom innen Bp-ről könnyű, de nekem erős a meggyőződésem, hogy Moktada asz-Szadr enm fog véres kardot kapni Iranbol, vagy ha fog nem fog tudni vele kezdeni sokat. AZ iraki hadsereg es rendorseg mar egy kicsit mas allapotban van mint 2006-2006-ben.

Es politikailag sem lenne mar kifizetodo asz-Szadrnak, aki szerintem meg nem tudta eldonteni, hogy vallasi vezetp legyen (attol meg 15-20 ev tanulasra van, de nagyobb a presztizse apja miatt) vagy politikai vezeto legyen (amiben eleg jo, de a csaladi tradicioval valo teljes szakítast jelentene - ugy egy tobb szazeves tradiciorol beszelukn egy erosen tradiconalis tarsadalomban)

Szerintem marad politikus, de az erőszak tekintetében sem o sem a miliciaja nem lesz meghatarozo.

Szunnita-siita ellentet nem tudom hogy valoban letezik-e (szeritem nem) de furcsa mod a 2004 és 2007 kozotti idoszak kivetelevel a szakirodalom nem foglalkozott vele. Ez mit jelent?

A sajtoval itt most nem foglalkoznek.
üdv
Péter

Névtelen írta...

Péter
Az utóbbi 2-3 hónapban nem követtem ott az eseményeket valószínű hogy jobban értesült vagy nálam.

Irakot sztem (mint a mesebeli tojásemberkét) nem nagyon lehet már összeragasztani. A siíta-szunnita ellentétet ugyanolyan politikai problémának látom, mint az itthonit. A régi és az új elit vetélkedése ott vallási itt ideológiai lepel alatt zajlik.

Arra nagyon kíváncsi leszek mi lezs amikor elkezdik kivonni az ami csapatokat.