hétfő, szeptember 22, 2008

Francia rajtaütés még

Nem tudom miként fog alakulni a magyar részvétel Afganisztánban, ha komolyan vehető az amerikai hadügyminiszter azon kijelentése, miszerint: The US is seeking $20bn from its allies to help stabilise Afghanistan as it plans to send thousands more of its own troops to confront the growing insurgency in the country, American officials disclosed yesterday.

Ebből a pénzből akarják öt év alatt megduplázni az afgán hadsereg létszámát, mert ez exit strategy egyik alapeleme. Szerintem nem lesz ilyen egyszerű, mert
- egy ekkora hadsereg csak addig működik, amíg finanszírozzák
- a kivonulás után is a külföld fogja finanszírozni
- azzal, hogy nem lesz nemzetközi jelenlét a péntek elköltésekor még nagyobb lesz a korrupció, saját zsebre dolgozás
- megkezdődik a hadsereg degradálódása, a nem-szakmai alapon induló karrierek, informális kapcsolatok előkerülése
- hadsereg felbomlása, új hadurak
- nem tudom ekkor hol lesznek a tálibok, ha még lesznek, akkor itt a polgárháború ideológiai síkon is adott lesz.

Tehát valahogy a kivonulást ebből a szempontból át kell gondolni. Az eredeti cikk szerint a Budapesten megrendezésre kerülő NATO honvédelmi miniszterek informális találkozóján október 9-10, ezt is szóba akarja hozni Gates. Kíváncsian várom, és persze azt is, hogy nekünk kell e majd növelni létszámot vagy pénzbeli támogatást.

A francia balszerencsés akcióval kapcsolatban újabb részletek szivárogtak ki: French soldiers unprepared for Taliban ambush: report. Első mondat: A secret NATO review obtained by The Globe and Mail shows. A cikk hosszú, úgyhogy tényleg meg lehetett nekik a doku. Nem szemezgetek ki mindent, mert érdemes elolvasni, a körülményekről, az területről. Itt van grafikával is bemutatva. Néhány szerint nagyon fontos dolog:
- Az jelentés is kiemeli a mesterlövészek jelenlétét, mint újszerű és szinte példátlan szerintük is
- Nem szimpla tálib akció volt, hanem valszeg több csoport gyűlt össze az akcióra. Érkezhettek Pakisztánból is külön (pl. a mesterlövészek):A similar, temporary grouping of fighters assembled before the French ambush, two Western security officials said, adding that the attackers cannot be described as purely Taliban; they likely included fighters from the Taliban movement, but also from Gulbuddin Hekmatyar's Hizb-i-Islami network, and perhaps from other groups. Senior officials said they suspect the involvement of Hazrat Noor, an extremist leader from South Waziristan, in the lawless tribal areas of Pakistan. A report in the French magazine Paris Match suggested a local commander named Farouki may be responsible. Yet another insurgent leader, Mullah Rahmatullah, has also taken credit for the ambush. Originally a commander for Hizb-i-Islami in the Uzbin valley, Mr. Rahmatullah now reputedly gets funding for his activities from both the Taliban and Mr. Hekmatyar.
- Az egész leírásból úgy tűnik, hogy a franciák ezt egy könnyed kirándulásnak vették: The French did not have enough bullets, radios and other equipment, the report said. The troops were forced to abandon a counterattack when the weapons on their vehicles ran out of ammunition only 90 minutes into a battle that stretched over two days. One French platoon had only a single radio and it was quickly disabled, leaving them unable to call for help.
- A támadás akkor érte őket, amikor éppen egy hegygerincre akartak felmászni, hogfy ott elfoglalják a magaslati pontokat

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

600 lőszer a géppuskához azért nem annyira kevés. Ahogy irták is 90 percig tudtak tüzelni. Inkább az lehetett a gond hogy a hires "quick reaction force" mi a nyavalyáért nem ért oda 90 perc alatt. ( 45 perc lenne a standard )
Ha meg nem volt csak egy rádiójuk akkor hogy hívták a légi fedezetet? A sniperek alkalmazása tényleg meglepő és nem jó fejlemény.A legvalószínűbb hogy külföldiek voltak.Bár az meg megint érdekes ha volt sniper akkor hogy van az hogy a 10 áldozatot közelről lőtték le.
Flashbang

CSDP Blog írta...

Bocs, ha mar ismert dolgokat ismétlek, nem volt idom mindent elolvasni. Franciaktol szarmazo informacioim szerint (ezt a linkelt abra is mutatja) tokéletes csapdat készitettek a talibok.
A francia patrouille (és a kikuldottek jelentos hanyada) csupa olyan fiatalokbol all(t) akiknek nincs még semmilyen harci tapasztalatuk. A kikuldott francia kontingens egységei ( ld. pl. itt : http://www.lefigaro.fr/medias/2008/08/19/141ee0c8-6ddc-11dd-9e3a-dd5e775e7933.jpg ) még nem harcoltak sehol egyutt, sot, allitolag kozos hadgyakorlaton sem talalkoztak, azaz az egymas kozti kommunikaciojuk igencsak nehézkes...

A domborzati viszonyokbol adodoan az amerikaiak nem tudtak ugy loni a gépekrol a talibokra, hogy kozben a franciak ne keruljenek tuzvonalba. A legfurcsabb a francia szakértok szerint az (amire keresik a valaszt), hogy a franciak a pancélozott jarmuvek toronylovegeit miért nem a jarmuveken belulrol vezérelték (a franciaknal erre tobb mint 25 éve fejleszették ki a video-taviranyitasi rendszeruket) hanem a jarmuveken kivulrol.
( + Ne felejtsuk el, az altalanos fejetlenséget francia részrol noveli, hogy a nyaron botranyos korulmények kozott kirugtak a szarazfoldi erok vezérkari fonokét a Caracassone-i loszerbotrany miatt. Es szintén a nyar elején indult be az uj Fehér Konyv objektivainak teljesitése mely a francia katonai réteg teljes ellenallasa mellett folyik...)