péntek, augusztus 01, 2008

Köszönjük a lengyeleknek - Magyar mini UAV-k

Még mielőtt hozzáfognék most hallom a Kossuth Krónikában, hogy az egyik legismertebb amerikai lépfene szakértő öngyilkos lett, mert ráterelődött a gyanú, hogy 2001 után ő küldött lépfene baktériumokat szenátusi képviselők, nem kicsi al-Kaidás pánikot okozva akkor az USA-ban. Egy megfordult kutató!

Szóval a lengyelek. Miért kell ilyen teátrálisan örülnöm nekik, különös tekintettel Grzegorz HOŁDANOWICZ-nak, a Raport c. lap főszerkesztőjének? Mert ő az aki engem, minket szakértői információval lát el arról, amivel itthon rosszízű vitát kapcsán hallunk. Mi ez? A magyar UAV-k.

A fejemben a témáról csak annyi ugrik be, hogy a Magyar Nemzet valamit kritizált rajta, a HM reakciójára nem emlékszem. Rákeresek a neten, elmegy vele egy félórám és csak annyit találok, amit a Nemzet írt júli 24-én (még nincs fent a neten, csak egy summary:
Kudarcot vallott a honvédség kis méretű pilóta nélküli repülőgépekkel (Mini UAV) történő felszerelése), illetve szintén a Nemzetben Balogh Zoltán egy mondatos említése (Például a régóta ígért pilóta nélküli felderítő repülőgépek (UAV) beszerzésével is gondok adódtak).

Ennyi. Szép?

Ha információkra vagyok kíváncsi rá kell találjak egy forumra, ahol valaki szórakozásból az egyik lengyel katonai szakújságíró írásait fordítja. Lengyelről angolra.

Mielőtt röviden összefoglalnám a cikket, csak a jól ismert fájdalmamra térnék rá. Szakújságírás hiányosságai (bár a katonai sajtó elég jó, csak kicsit történész szemléletű) és a HM zártsága. Bár most igazából a HM egyáltalán nem tehet róla, végül ne már nekik kelljen hirdetni a saját haditechnikájukat. Szóval amit nem értek, hogy ha egy lengyel újságíró meg tudta írni, akkor egy magyar miért nem tudta. Miért nem jutott utána kérdezni csak akkor, amikor téma lett az UAV-k beszerzése, vagy mostanában a nem működése.

A hír nem friss tavalyi, de annyi mindent tudni meg a magyar UAV-ról, hogy el vagyok ámulva. Először is nem izraeli, hanem lengyel (izraeli technikával is). Lehet ezt senki sem mondta, csak figyelmetlenül olvasva (lám én is beleesek ebbe) a MN cikkéből ez jött (
izraeli repülőgép-ipari forrásból).

Mi került mennyibe?
According to the contract signed by Hungarian MoD and WB Electronics in the middle of December 2006, two systems - three UAVs in each - and the operator stations built in the all-terrains vehicles, supposed to be delivered last Spring. The contract is worth 690 thousands Euros, including costs of the vehicles prepared by the Hungarian side. WB Electronics disclosed last December that its offer was not higher than 400 thousands Euros.

2007 júliusában érkezett meg Magyarországra és a 24ik Bornemissza Felderítő Zászlóalj kezeli majd.

A beszerzésről.
Három cég az elsőfordulóban: Hungarian Combat Kereskedemi Kft. (IAI partner, selling BirdEye 400 system), Elbit Systems with their Skylark I and WB Electronics. Elbit és WB a másodikban.

A WB jobb árral és
communication system - with its digital data link and on-board computers, nyert.

Az újságíró véleménye dicséret a HM-nek, megnyugtató a magamfajta érdeklődőknek:
The procedure was transparent, leaving no place for for suspicion of incorrect evaluation.

Tehát vettünk hat UAV-t,
azaz két rendszert. Mindegyik rendszer legalább két kamerával, egy thermo-vision (hő?) kamerával, egy Mercedes Benz 270BA6 járműre szerelt operációs állomással és egy hordozható állomással az operator számára.

Ezek az egyik UAV egy emberrel, hogy lehessen látni az arányokat.
Ez az UAV feje szétszerelve:
A Mercedes felszerelve
Ez meg a kézi állomás

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Alla hu akhbar!!!

Névtelen írta...

Akkor miért is nincsenek kinnt Afganisztánban ha már megvannak tavaly óta? Valami olyasmi lehet mint a tüzszerész robot meg a jammer. Megvolt a robot de jammer nelkul nem küldték ki. Aztán mégis kiküldték ( mert még az jobb mint a semmi) Sajnos nem jött be.Mégis csak kellett volna rá és akkor most legalább két tüzszerészzel több lenne.:(

Névtelen írta...

honnan tudod, hogy nincsenek? ;) Lehet, hogy a HM ezt is évtizedekre titkosította, így valójában vannak kint ilyenek. (amúgy egész pontosan a nevük: Sofar Mini-UAV; tehát nem egy PredatorB :D)

Névtelen írta...

Annó, amikor kikerült a hír, hogy beszerzik ezeket a mini-UAV-okat, az Index katonai fórumán már összeszedtük ugyanezen infókat. Szóval nem kell feltétlenül angol (lengyel, bantu stb) nyelvű fórumokat böngészni a hasonló adatokért:)

Névtelen írta...

Biztosan tudom, hogy nincs a PRT ban UAV se mini se nagy. Pedig szinte nincs olyan nemzet akinek ne lenne. A mieninket a németek szokták néha kisegíteni de az mégse olyan mintha állandóan ott lenne.

Névtelen írta...

Biztosan tudom, hogy nincs a PRT ban UAV se mini se nagy. Pedig szinte nincs olyan nemzet akinek ne lenne. A mieninket a németek szokták néha kisegíteni de az mégse olyan mintha állandóan ott lenne.

Névtelen írta...

Szervusz Névtelen!

Mostanában egyébként elég gyorsan változnak a dolgok a PRT háza táján! Ezzel persze nem óhajtom cáfolni az infóidat!

A németek kinti kinti "Drohne" - akciói jól mutatják, hogy melyek ezen eszközök alkalmazásának korlátai. Ráadásul jelen esetben közeli hatótávolságú eszközökről van szó. Nagy körültekintéssel lehet csak őket használni és nem szabad tőlük csodát várni. Ügyesen alkalmazva őket, hasznos infókat adhatnak.

Üvd: Lippai Péter

wape írta...

Kaif,

A google első ötven vagy száz találatából sajnos nem jött ki az index forum. Tedd ide a linket, ahol elolvashatjuk, hogy mit szedtetek össze, és nézd meg a google-on mi jön ki most ha beütöd, hogy mini UAV.
köszi
Péter

Névtelen írta...

1. A magyar UAV fejlesztes kezdeteirol:
http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/magyar_honved/a_pilota_nelkuli_repulogepekrol

(Megjelent a boldogult Uj Honvedsegi Szemleben)

2. Kicsit regi, de ez is hasznos:
http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/a_pilota_nelkuli_felderitesrol

3. Azt en rosszul tudom, hogy Pacsirta neven mar letezik kiserleti magyar UAV?

Udv, es koszonom
Panzer

Névtelen írta...

Vagy a Skylark-okra vonatkozhat az info? ("magyar fejleszesu UAV-ket lattam rola fotot valamelyik Haditechnikaban)

Udv,
Panzer

Névtelen írta...

szerintem erre gondolt névtelen: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9081361&go=70403846

amúgy az index fórumát én is sokat olvastam régen, de a blogok éppen annak hiányosságait (felsorolni itt most sok lenne) kiküszöbölvén sokkal többet érnek.

Névtelen írta...

bocs, Kaif írta.

wape írta...

Linkeket köszönöm. Igen, a forumozás általában nem helyettesíti a blogot, ahogy a blog sem az újságcikket. A jelzett forumot, cikkeket megnéztem, köszönöm, Kaif, Panzer és Plaszeb, az infok ott vannak, de alaposan szétdobálva.

Névtelen írta...

Látom, némi késésssel érkezte vissza, és már betették helyettem...
kedves Péter, a fórum sajnos már csak ilyen, szétdobálva vannak a dolgok, bár a fórumkereső segíthet néha.
Egyébként nem ott volt róla szó főként, ahol plaszeb olvtárs linkelte, hanem http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=7000&na_step=500&t=9098576&na_order= alatt, skyflash 2007.11.28 15:01:16 (24867) hozzászólásnál kezdődik a dolgok leírása. ott gyakorlatilag minden összeszedtünk, ami akkor publikus infó volt atenderkiírástól kezdve egy-két tesztig.

Névtelen írta...

lovely jubbly fantastic thanks so much

my page - accident claims