csütörtök, augusztus 14, 2008

Kritikus gondolatok a grúz konfliktus középtávú hatásairól

Update: Egy újabb olvasótól kapott javaslat alapján, alulra még feltettem egy linket és egy térképet.

Amire tegnap nem tettem kísérletet Grúzia és Dl-Oszétia kapcsám, Eaven nevű olvasóm megtette. Néhány eredeti és non-konform gondolat a grúz konfliktus középtávú hatásairól. Kicsit meghúztam őket, a teljes gondolatmenet az előző poszt kommentjében.

Grúzia
1; A vereség rákényszeríti a lakosságot és a politikát a szakadár területek elvesztésének elfogadására. Kénytelenek szembenézni vele, hogy a visszaszerzésük nem reális. Vagyis Grúzia határai végül rendezésre kerülnek. Ez pedig előfeltétele a Nato és Eu csatlakozásnak. Ami viszont az egyetlen garanciája a békének.
2; Ezzel a háborúval végképp elvesztette támogatását minden oroszbarát erő ezzel lehetetlenné téve a visszarendeződést még ha névleg vagy tettekben is orosz barát politikát folytató utódja lesz a jelenlegi kormánynak.

Eu
1; Az USA világhatalmi státusa töretlen de a helyzet nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok közel jár a határaihoz, bár szerintem még nem érte el. Oroszország eddig sem tartozott a megbízható partnerek közé de ezzel végképp megmutatta, hogy sem barátként sem érdemes rá hagyatkozni - a Dél-Oszét főváros orosz győzelem ide vagy oda romhalmazzá vált - sem kiszámítani nem lehet. Az Eu nem tett ugyan sokat de az nyilvánvaló, hogy mástól úgy ahogy őszinte segítséget nem lehet mástól remélni. Ez nem hangzik soknak pedig nagyon jelentős.
2; A lengyel-balti összhangzás jól mutatja, hogy lassan de formálódik a közös felépés
Oroszországgal szemben, ami ellenpontozza az orosz divide et impera eddig sikeres hatását és háttérbe szorítja a német álláspontot.
3; A köztudomású energiafüggőség elleni cselekvést ösztönzi a most már bizonyítottan parttalan jó viszonyra törekvés helyett.

Összefoglalva a helyzet kényszerítő erejénél fogva nő az Eu összefogás Oroszországgal
kapcsolatban - én nem mondanám, hogy orosz-ellenesség inkább a közös fellépés hatásosságának felismerése - másrészt pusztán azért mert a többi fél nem jön szóba felértékelődik az Eu szerepe a világpolitikában.

Meglepő térkép a grúz és orosz csapatok elhelyezkedéséről augusztus 11. állapot szerint (benne a grúz enklávékkal Csinvali mögött). Ezen a blogon van korábbi térkép is és frissebb is, de más jellegű.
Itt pedig egy forum, ahol dél-oszétiái és grúz harcokról van szó, de egész érdekes, részletes infomációkkal. Pl. ilyenekkel: Russian peacekeepers has called for the air support 7 times, 4 times Mi-24 we flying out just to push Georgian Su-25 out. From soviet side it's MiG-29 as recon all the time in the air, and Mi-24 with KMGU and FAB-100, on the ready Mi-24 with AAMs and Igla's. On the ground it's Ossetinian Igla's and Russian Tunguskas.

Losses. From the beginning artillery strikes were corrected by the israeli UCAV's. They were taken down (looks like by jamming hardware - loosing link with base UCAV goes down). Near Tskhinvali Ossetenian army has taken down Georgean Su-25 with Igla. Later Georgean has lost three Iroquois UH-1 helis with rifles and maybe Russian BMP 30 mm gun. Later Russian Mi-24 pilot saw on the ground crashed two Georgean Su-25, one old MiG (maybe MiG-21) and Mi-24 squad took down another UH-1.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igazán megtisztelő, hogy leközölted.

wape írta...

eredeti dolgokat bármikor :)

Névtelen írta...

Sziasztok! Egy picivel lejebb van egy nem "X"-elt változat is :) abban a fórumban. Egy másik fórum a veszteségekkel foglalkozik http://forum.meta.ua/topic/t/45605/asc/45.html a nyelve orosz, illetve helyenként ukrán és angol. Ha a 2. oldalon valaki a bombázógép alatti "фото" linkre megy találhat képeket. Egy része a képeknek elég gyomorforgatóak, és egyoldalúak (értsd halott civil oszétokat és halott "agresszorokat" mutatnak többek között, az emberi méltóságot teljesen figyelmen kívült hagyva), ezért nem raktam be ide közvetlenül a linket.

pjotr

Névtelen írta...

Elolvastam a konfliktusról írt dolgozatot. Tetszett különösen a nemzetközi jogi részben találtam olyasmit ami számomra újdonság volt. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy mintha lett volna a Belavezsai egyetménynek (Belaveskaya Pushcha) egy olyan orosz olvasata miszerint a FÁK megalakulása-kori határokat ismerik el de csak addig míg az adott ország a FÁK tagja marad. A kérdést Grúzia kilépése valamint Ukrajna és Oroszország Krimmel és Szevasztopollal kapcsolatos vitája teszi aktuálissá.

Névtelen írta...

Ha valaki nem tud oroszul az is érti: a nagy piros bekebelezte a kis kéket. Mintha egy endocitózist látna az ember. Meg '56-ot... :(

Névtelen írta...

Én is elolvastam a KI dolhozatot, nagyon tanulságos, ezúttal is köszönet a linkért!

Mindenesetre szerintem a katonai vereség ellenére a háború egyértelmű erkölcsi győztese Grúzia és személy szerint Saakashvili elnök. Ha a 'nyugati' diplomácia megfelelőn kezelik a kérdést, komoly az esély arra, hogy a súlyos vereség ellenére a fronton, végül mégis pozitív végkicsengése legyen a dolognak Grúzia és az EU számára is.

Az mindenesetre nagyon rosszul festene, ha Oroszország fegyverrel vétózná meg néhány olyan ország EU ill. NATO csatlakozását, akiket ő nem szívesen látna a 'nyugat-orientációjú' szervezetekben. Emlékeztet ez valamire - úgy ötven éve történt...

Névtelen írta...

Elnézést az ismétlésekért és az elütésekért. Késő is van, meg a billentyűzet is idegen.

Névtelen írta...

Még egyszer elnézést, mert a gépem megtréfált. Úgy látszott, hogy átment az üzenet.

Az oroszoknak nincs szüksége fegyverre az EU-val szemben. Van az ő oldalukon egy "nagy piros kerék"! Az energiaéhség nagy úr!

Még mindig nem értem, hogy ki, vagy mi vette rá a grúzokat erre az öngyilkos akcióra.

Szerintem már az elején egyértelmű volt, hogy az oroszok mit fognak lépni. Ők egyenrangúnak tartják magukat az USA-val. Márpedig az USA sem tett volna másként, mint ahogy soha sem tett másként hasonló helyzetben. (Grenada, Panama, Kuba, stb.)

És akkor még ott van Koszovó is. A függetlensége elismerésekor már várható volt, hogy az oroszok be fogják nyújtani a számlát Koszovóért.

Itt nem az emberi viszonylatban értelmezett jog és etika a meghatározó, hanem a reálpolitika "hatalmi-joga".

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

"The alliance was set to offer new practical and political support for the government in Tbilisi, and Georgia would be given a clear route map to Nato membership, he said." (BBC News idézi David Miliband brit külügyminisztert)

Úgy tűnik kivételesen kellő összhang van a NATO-n belül, és végül igazam lesz abban, hogy Grúzia végül pozitívan jöhet ki a konfliktusból. Amit évekig nem sikerült elérni a megosztottság miatt, azt egy elhibázott orosz akció végül összehozta a grúzoknak.

Névtelen írta...

a political capitalra folkerult par napja egy flas report (angolul) Az orosz-grúz konfliktus hatása a közép-kelet európai államokra cimmel, en meg nem olvastam el, szal nem tudom h jo erdemes e, de ha vkit erdekel innen lehuzhato:

http://www.politicalcapital.hu/letoltes/20080814_pc_flash_georgiaconflict_cee_080814.doc