kedd, augusztus 05, 2008

Elfogták a bagláni robbantót?

Mit olvasok a mai AP hírben Afganisztánról: Four policemen killed in Afghanistan: In more fighting, the US military said "several" militants were killed Sunday in the northern province of Baghlan in an operation to capture a militant leader responsible for bomb attacks on troops, the force said. The militant was captured, it said in a statement.

Egy másik hírből azt is megtudni, hogy ez Tala Wa Barfakban történt.

Sajnos a megfogalmazásból nem derül ki pontosan, hogy a baglani robbantásokért felelőssé tett embert/csoportot akarták-e elfogni? Az sem érthető világosan, hogy a vezetőt fogták-e el. Első olvasásra azt mondanám, hogy igen, igen. Az amerikai csapatok a bagláni robbantásokért felelőssé tehető csoportot/embert keresték, és sikeresen elfogták a vezetőjét.

Rámegyek a hm.gov.hu honlapjára és nem látok semmit (viszont van egy hír afgán tűzszerészek alapképzéséről). Ha nem is a robbantót fogtak el, attól meg erről a hírről be lehetne számolni, főleg ha már az amerikaiak beszámoltak róla. Szurkolok azért is, hogy valaki olvassa a magyar médiából ezt az AP hírt és hívja fel az illetékes minisztériumokat további információkért. Hátha meg tudjuk legalább a nevét az elkövetőnek. Vagy a monogramját. Vagy a csoportjáról két egy mondatot - én már annak is örülnék.

Kit foghattak el: Név szerint én csak két olyan hadúrról olvastam idáig nyilvános forrásból (kb még másik ötven-száz biztos lehet), akik kormány ellenesek (azokból is lehet több is): local Taleban commander Mullah Dad-e Khuda, who has recently escaped from Bagram prison,”... another local warlord called Imam-e Sabz [the Green Imam].

A google első száz találata ezt az egy forrást dobja ki.

Van még itt egy harmadik személy is, akinek nevét nem ismerjük, így akár azonos lehet a valamelyikkel a fenti kettő közül. A németek próbálták meg elfogni valamikor talán február március tájékán, nagy hepaj volt belőle állítólag, mert nem volt egyeztetve a németek akciója sem a magyarokkal, sem az afgán biztonsági erőkkel.

Német különleges alakulatok megpróbálták tehát elfogni azt a személyt, akit akkor a robbantásért felelősnek tartottak. Ha jól emlékszem Csesmesír-ben történt az eset, pár km-re PEK-től. A német cikk szerint az akció azért nem sikerült, mert a németek ROE-ja nem tette lehetővé az elsőként való tüzelést, innen az alcím: Not licensed to kill.

License to kill címmel egyébként két igazán remek szám is van. Az egyiket Bon Dylan énekli az Infidel c. albumon (Mark Knopfler az egyik gitárnál), a másikat Gladys Knight a hasonló című James Bond filmhez.

A németek szerint a tettes egy igaz tálib, ő felelős a bagláni cukorgyári öngyilkos robbantásért és én is csak most tulajdonítok neki jelentőséget: útszéli bombák telepítéséért. Remek kapcsolatokkal rendelkezik Pakisztánban. Brrr. Készítenék vele egy interjút.

Szóval a KSK elitalakulat hetekig figyelte, követte, kutatta (maga a cikk is kicsit ilyen meseszerű stílusban adja elő), majd egyik éjszaka körbe vették, megközelítették és amikor a tálib ezt észrevette, hagyták elmenekülni, mert nem lőhettek rá. Pedig tudtak volna.

Lehet, hogy ez volt a magyarok embere is?

A cikk még sok mindennel foglalkozik, főleg a németek gondjaival Észak-Afganisztánban, csapaterősítés, feladatok, korlátozások stb.

Váltottam annak idején egy pár emailt az egyik újságíróval, nekem úgy tűnt,főleg most újraolvasva a cikket, hogy a forrásaik elég szűkösek lehettek a bagláni akcióval kapcsolatban, azért volt kénytelen ilyen színesen megírni az elejét. Ez a német akciónak ha jól tudom él a magyar folklórban is, de azt még nem írta meg magyar újságíró.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes. Azt nem csodálom, hogy a magyar sajtóban semmi nem jelent meg erről, de hogy a minisztérium honlapján se legyen még csak gy kis utalás se az már furcsa... Kommunikációs nehézségek? :)

Egyébként nagyon tetszik az oldalad, naponta olvasom! Köszönet a sok erőfeszítésért, amit belefektetsz!

wape írta...

én köszönöm az olvasást,
Péter

Névtelen írta...

http://tv2.hu/2008-07-30/Bomba_robbant_az_afganisztani_magyar_tabor_mellett_-_VIDEO/ ennek a robbantásnak fogták el a tetteseit