hétfő, július 07, 2008

Kabuli robbantás és viták az a tálib mozgalmon belül?

Most olvasom, hogy Kabulban öngyilkos merénylő támadta az indiai nagykövetséget, mintegy 40 afgán halt meg, a bejáratnál tovább nem jutott az elkövető. Hát igen. Indiaiakat máskor is ért már támadás. A két ország óhatatlanul és történelmileg jó viszonyban van a közös ellenség, Pakisztán miatt. Így aztán néha a tálibok, néha meg gondolom a a paki titkosszolgálat le-lecsap indiai vendékmunkásokra, konzulátusokra, ás most a nagykövetségre. A indiaaiaknak Kabulban van egy hatalmas üres telkük az egyik főút mentén. 2006-ban még üresen állt, nem tudom azóta ráépítették e a követséget, vagy ez még az előző épület.

Valahol egyébként logikus a tálibok azon lépése, hogy Kabult meghagyják ezeknek a látványos merényleteknek. Elnöki parádé, Serena hotel, nagykövetség robbantások, stb. Most olvasom, hogy a kabuli rendőrfőnököt is leváltották (a kandahárit is), helyére a kunduzit nevezték ki. Nevéből ítélve (Salangi) ő is valami tádzsik, pandzsíri lehet.

Talán a legérdekesebb múlt heti hír, miszerint Dzsalaluddin Haqqaninak elege lett (Jalaluddin Haqqani Challenges Mullah Omar’s Leadership of the Taliban ): The open letter to Taliban fighters and other Afghan insurgents is written in the Pashto language under the logo and title of the “Islamic Emirates of Afghanistan.” Haqqani’s message describes Mullah Omar as an illiterate person and claims that his erroneous decisions might cause the collapse of the Taliban (Payman Daily [Kabul], June 14). As stated in Haqqani’s letter, it is time for the neo-Taliban to change the head of the Taliban leadership council. Haqqani claims to have consulted many Taliban commanders who were in agreement that this is the right time to bring about changes in the leadership (a full facsimile of the letter is published at www.kabulpress.org/my/spip.php?article1816).

Ha igaz lenne, talán megszólalnának mások is az ügyben.

Barnett Rubin is írt ma egy posztot az india robbantásról. Kb hasonló következtetésre jutott a Haqqani-Omar ügyben is, igaz neki voltak helyi segítői, akik utánanéztek a dolognak Kabulban. A tálibok nem ismerték el a robbantást.

A hírtől függetlenül megjelent egy másik hír is, eszerint Omár molla megpróbál elvegyülni Quettában (Kvettában) és feladta harcos tálib kinézetét: ... the Taliban founder has turfed his trademark turban, trimmed his beard and begun wearing sunglasses... Omar is now a religious imam and has led Friday prayer services at a mosque next to a medical clinic in Quetta's Saleem plaza

Mondja egy volt barátja, Zaher, aki sokat találkozott vele, mostanában pedig Kandahárban. Azt kell mondjam, a kanadai katonák megérkezés magával hozta a kanadai újságírókat, és ez kifejezetten jó hatással van a információáramlásra. Alaposak, igyekeznek, eredeti ötleteik vannak.

Ha a két hír között lenne összefüggés, azt hihetném valami információs stratégia része, amely célja, hogy Omár mollát valahogy személyében járassák le. Ezért nincs is akkora nemzetközi visszhangja, mert nem angol nyelven kell a híveket elbizonytalanítani.

Igen, lehet már erre is szükség van. Mostanában többször olvasom, hogy Afganisztán nagyobbak a veszteségek mint Irakban a szövetséges erők között. 2001 szeptembere óta ennek megfelelően a 08 júniusi volt a legtöbb áldozatot követelő is.

A blog végvére itt két hosszabb nyári olvasmány. Az egyik egy könyv, Before Taliban (Marton Péternek köszönettel), ami fent van full textben a neten. Kicsit antropológia. Nurisztánnal foglalkozik, és az afgán polgárháborúval kezdődik. Nurisztán volt az első, amely a kommunista hatalomátvétel hírére fellázadt és minden meglevő (és egyébként is jelképes) kormányzati ellenőrzést lerázott. A folyamatot helyben egészen a tálibok felbukkanásáig követi és nem társadalomtörténetet ír, hanem néhány, hatalommal rendelkező személy törzsfőnök, szúfi vezető, mudzsahed parancsnok (ezek néha ugyanazok, néha különbözők) életét követi végig. Pech völgy, a szomszédos Korengal völgy, stb. minden említésre kerül.

A második egy remek írás (Amid U.S. Policy Disputes, Qaeda Grows in Pakistan), amely az USA cross border al-Kaida üldözésének történetét tekinti át. Olyanok derülnek ki belőle, hogy különleges alakulatok titokban ott voltak a FATA-ban a paki erőkkel, kaida üldözés céljából. Vagy hogy az afgán és paki CIA-sok (ott állomásozó) súlyos , szerintem anyázós vita folyt arról, hogy akkor a paki kormány rejtegeti-e bin Ladent. Mindtkét állomás annyira az adott kormány álláspontját tette magáévá, hogy a központból kellett beavatkozni.

4 megjegyzés:

Szlankó Bálint írta...

nem tudom melyik ures telekre gondolsz, ez az a nagykovetsegi epulet volt, ami az afgan belugyminiszterium mellett all (vagy vele szemben, mar elfelejtettem) a belvarosban, egesz kozel az EU-nagykovetseghez. annal furcsabb az ugy, hiszen az utca mindket vegen rendorsegi csekkpoint van.

Névtelen írta...

Az üres telek az még mindig üres. Ami viszont érdekes, hogy még hullottak a cserepek a levegőböl amikor amikor már bejelentették, hogy Pakisztán a bűnös. Ennyire azért nem jó a helyi titkosszolgálat, mert ha az lenne megakadályozta volna a merényletet.
Ellenben a múlt hónapban az afgán elnök megfenyegette Pakisztánt hogy bevonul a határon túlra is ha nem hagynak fel a kormányellenes erők támogatásával.

Névtelen írta...

Juniusban valóban sok áldozat volt a CF részéről de ezen nincs mit csodálkozni mert tavasz óta folyamatos ofenzíva van délen. megpróbálják megállás nélkül nyomni a felkelőket a határ felé. Ilyenkor persze sok a veszteség is.Nincs jobb megoldás mert ha megállnak akkor megint van idő pihenni szervezkedni stb. Eddig két esetben sikerült megállásra és állóharcra kényszeríteni őket Mind a két esetben csúnyán elvéreztek a technikai fölénnyel szemben. A helységnevek most nem jutnak eszembe de utána nézek.Annyira elfogytak, hogy a határ túloldalán már a paki szervek is beszálltak a toborzásba.

wape írta...

Na ezekre a juniusi offenzivakra es helysegnevekre en is kivancsi lennek. Teljesen elkerulte a figyelmemet. Az india kovetseg telket feltettem a blogra, de gondolom mar ugy is megneztetek :)

Ha a telek meg mindig ures es kovetseg meg ott van ahol balint mondja, akkor lehet, hogy meg mindig nem epitettek fel az uj kovetseget az indaiak. Talan majd most.