vasárnap, július 13, 2008

Újabb magyar tűzszerész halála

Szomorú hírrel kezdődtek a ma esti híradók, megint meghalt egy magyar katona Baglánban. Ráadásul a tűzszerész csoport új parancsnoka, aki Kovács Gyulát váltotta. Hogy történhetett ez?

A baleset körülményeiről az alap MTI hír itt. A lényeg: A tragédia körülményeiről szólva annyit mondott, hogy magyar idő szerint szombaton, reggel hat órakor kapott bejelentést a tartományi újjáépítési csoport tűzszerész részlege, hogy a tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak. A magyar katona az egyik helyi rendőrrel kezdte meg a felderítést, eközben történt, eddig tisztázatlan körülmények között a robbanás, amelybe Nemes Krisztián belehalt. A rendőr kórházba került, még mindig eszméletlen állapotban van - tette hozzá Nagy Andrea Éva.

20.01-es a hír. 20.30 kor még volt egy videokonferencia a parancsnokhelyettessel, aki elmondta, hogy PEKtől északra, 48 km re találtak a helyiek 2 robbanó szerkezetet, egy 107 mm BM-1 rakétát, és egy 122 mm-es repesz romboló gránátot. Szóltak a rendőröknek, azok meg a magyaroknak. A magyarok kihívták a kunduzi német PRT-t biztosítani, aki kijöttek jammerekkel. Ők, a horvát MP-k és magyar biztosítók biztosították a helyszínt. Nekem érdekes részlet volt, hogy mesterlövész párok is ki lettek helyezve. Gondolom azért nehogy valaki a közelből vagy távolból indítsa a IED-kat. Gondolom a jammer is ezt szolgálta.

Ezt követően Nemes Krisztián posztumusz őrnagy egy afgán rendőrrel megközelítette a bombákat, amelyek közül az egyik vagy mindkettő felrobbant. A őrnagy meghalt, a rendőrt a folyóba vetette a légnyomás (volt ott egy folyó? milyen folyó?), a magyarok kimentették és jelenleg korházban van. Magyarok kihallgatják.

Nem értem egyszerűen. Ha ott volt a jammer és alaposan biztosítva volt a helyszín, akkor elvileg se rádióval/telefonnal, se dróttal nem lehetett volna működésbe hozni. Remélem most már a magyar média nem feledkezik meg és kihajtja azt a jelentést a HM-ből hónapok múltán.

Ez a HM első sajtóközleménye. Itt egy rövid színes a QRF-ről, akik mindig elsőnek mennek ki. Most is gondolom ők mentek. A gyorsreagálású erőkbe beosztott tűzszerészek eddig ötvenháromszor hagyták el a tábort, hogy a háborúk után itt maradt, fel nem robbant lövedékeket a kijelölt gyűjtőhelyre szállítsák vagy megsemmisítsék. Úgy értsem az utolsó PRT-ban?

Itt a HM bővített híre a videokonferencia után. Ugyanaz asszem, amit én is írtam.

Itt van Nemes Krisztián életrajza, az elmúlt öt évben nem volt külföldi misszióban.

Elvileg most összevonva fog történni a két eset kivizsgálása. A megfelelő felkészítést követően újabb tűzszerész parancsnok fog kiutazni a táborba, addig beszüntették a magyarok az ezirányú tevékenységet.

Nem tudom mikor kellene ezekről beszélni, de talán az ilyen alkalmakkor, hogy most akkor milyen is a biztonsági helyzet Baglánban. Javul, rosszabbodik? Kik a helyi rossz arcok? Kik a helyi tálibok, mennyire aktivak? Mióta? Észlelték a magyar katonák a helyzet rosszabbodását. Sajnos a HM nem tájékoztat ezekről, a újságírók meg nem kérdeznek. Itt van egy hír pl. két újabb rossz arcról az utolsó női hadúr kapcsán: "Kaftar (az öreg hadúrnő) is allied with a local Taleban commander Mullah Dad-e Khuda, who has recently escaped from Bagram prison,” said one resident, speaking on condition of anonymity. “She also has ties to another local warlord called Imam-e Sabz [the Green Imam]. They control all the drug trafficking routes."

According to this man, the trio have been operating in opium poppy-growing areas, offering farmers protection and fighting off the police.

“If she is not imprisoned, she will come back as she’s done before,” he said..

The whereabouts of the rest of Kaftar’s militia remains a mystery. According to local residents and officials, she had more than 200 armed men under her command.

A sajtóorgánumok ahogy így elnézem a különböző sajtótájékoztatón megjelenő tagjaikat, úgy küldenek embert, hogy akik épp ráér. Jó talán hétvégén, mikor Balaton Sound van, ez érthető. De nincsenek egyelőre Afganisztán felelőseik, de ha jól látom még honvédségi felelőseik se.

Mikor elhangzott a videokonferencián, hogy jammer és IED, mindenki a sajtószóvivőhöz rohant, hogy azok mit jelentenek? A leterhelt kollégák tehát valszeg még darab hírt nem olvastak életükben angolul Afganisztánról.

Nemrég mesélte egy ismerősöm, hogy az egyik Szekeres út alkalmával az egyik kereskedelmi csatornánál nem volt jelentkező az útra a nagytehetségű fiatalok körében. Most az két újságíró arról beszélgetett, hogy mi a b. francot keresünk mi kint ott?

És a norvégok? A németek? A kanadaiak és az angolok, akik nagy számban hallnak meg? Mert ha az állampolgár kérdezi, ám legyen, ilyen van. De mi van ha az újságírót sem érdekli.

Nem tudunk túllépni azon, hogy nem vagyunk már csak úgy magunk. Elismerem minket nem fenyeget bin Laden, a hetes buszon sem lesz öngyilkos merénylő, repülőgép sem fog csapódni a parlamentbe. Nincs kézzelfogható veszély, valóban. De a szövetségeinknél van. Sajnos.

Állítólag a kábítószer is onnan jön, amit a magyar gyereket szívnak. Tudjuk ebben az ügyben nem lett jobb a helyzet. Sőt rosszabb lett. Egyelőre a nemzetközi közösség nem találja a megoldást, de én mindig arra gondolok, hogy mi lenne ha nem lennénk ott? Jobb lenne? Meg arra is gondolok, hogy a hárommal ezelőtti kocsimban nyáron mindig benzin szag volt. És a szakszervizben nem jöttek rá két éven keresztül. Pedig ott nem voltak olyan kaotikusak az állapotok? Hogy jön ez ide? Úgy hogy el sem gondolkodunk azon, hogy milyen nehéz ott kint csinálni, valamit, eredményt elérni. Mert annyi disztraktáló tényező van és lenne akkor is ha néhány tízezren nem harcolnának ellene. Hát kábítószerügyben három éve vannak súlyos gondok, öten ötféle képpen akarják megoldani. Nem mindenkinek egyforma a bukszája és a befolyása. Harcok folynak közben? Csoda ezek után, hogy nem jön a gyors siker?

Nem tudom, talán a magyar újságírókat is embeddelni kellene a Mission Teamekbe. Nyomjanak le egy két-négynapos túrát. Kísérjék el az EOD-t, amint aknát hatástalanítanak. Igen. Erre sem a hazai média, sem a HM nincs felkészülve.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.indavideo.hu/video/A_lenyeg_elvesz_a_forditasban

Sztem megjatszott a dolog de a lenyeget mutatja mennyire nem egyszeru ott dolgozni

Névtelen írta...

A magyar újságírókat betonban kellene embeddelni mert annyira ostobák.A HM meg jobban figyelhetne miket hazudik össze vissza. Az első esetnél azt állították van a magyar katonáknak jammere. Ha van, akkor most miért kellett a kunduzi németektől kérni?
Sajnos az sem csodaszer most tényleg működött és mégis megtörtént a baj.
Azon kivül a NATO szabályok szerint ha egy tűzszerész szakasz balesetben elveszíti a parancsnokát akkor az egész szakaszt le kell cserélni. Mi megint a "magyaros" megoldást választottuk kiküldtünk egy parancsnokot. Részvétem a családjának. Ami hiányzik a hivatalos életrajzból : három gyerek maradt árván utána.

wape írta...

Hello Nevtelen,

Ugy emlekszem a HM azt mondta az elso eset utan, hogy hazahivajak a EOD teamet. Akkor ezek szerint nem hivatak haza, hanem kijott egy uj parancsnok.

Ez a NATO szabaly le van valahova irva, ugy ertem nyilvanos?

koszi
wp

Névtelen írta...

Láttalak a TV2-ben :)
Szerintem nem volt jól vágva, mert igaz éppen beestem, de nem nagyon értettem az egészet. Na majd megnézem mégegyszer.

Olvastam az újságban, hogy várják az önkéntes új tűzszerészt... Sajnos el tudom képzelni mennyire önkéntes az, amikor egy erősen korlátozott létszámból várják az új jelöltet.

Névtelen írta...

Biztos le van írva valahol. De hogy pontosan hol azt nem tudom. A NATO nk kb 1500 élő parancsa van az állományra vonatkozóan Korábban angoloknál történt hasonló ott cserélték az egész csapatot.Nekem tüzszerész is mondta , hogy ez az eljárás.
ISAF SOP ban benne lehet de az nem nyilvános.

wape írta...

Kedves Névtelen

Értem, köszönöm.

Kedves plaszeb,

A riporter félreértette amit, mondtam, így tényleg nem volt értelme. Azt próbáltam neki magyarázni, hogy három lehetőség van, és az időzítés ugyanolyan esélytelen mint a többi, mert nem lehet 1x órával korábban pontosan beállítani egy vekkert. Erre nem azt hozta ki a valószínű robbanás okának? Mindezt az én számba adva. Az éjszakai adásból legalább kivették.