kedd, július 15, 2008

Új hírek a robbantás kapcsán?

Tegnap nyilatkoztam a TV2-ben és végül is pont az jött ki, amit nem akartam mondani. Állítólag a Lánchíd rádióban kiforgatták a szavaimat vasárnap. Hiába, figyeljen oda az ember, ha nyilatkozik.

Egy pár kérdést azért felvetett a tegnapi gondolkodás. Tudom, szombati hírek még nagyon körülbelüliek, pontatlanok voltak, azóta meg nincsenek hírek, úgyhogy abból kell kiindulni.

Hogy lehet, hogy az afgán rendőr túlélte a robbantást, Nemes pedig nem. Ha együtt mentek oda.
egyik olvasóm felvetette, hogy a tűzszerész részleget nem hívták haza az első robbantás után, hanem Nemes személyében új parancsnokot küldtek hozzájuk. Ha ez igaz, akkor a következő problámák vannak vele. A HM bejelentette még az első robbantás után, hogy hazahívja az tűzszerész egységet. De nem hívta. Vagy hazahozta, majd ugyanazat új parancsnokkal újra kivitte. Valószínűtlen a szállító kapacitásokat figyelembe véve. Olvasom szerint a régi egység, új parancsnokkal az a probléma, hogy: A NATO szabályok szerint ha egy tűzszerész szakasz balesetben elveszíti a parancsnokát akkor az egész szakaszt le kell cserélni... Korábban angoloknál történt hasonló ott cserélték az egész csapatot.Nekem tüzszerész is mondta , hogy ez az eljárás.

Ott vannak a jammerek, zavaróeszközök. A híradásokból az derül ki, hogy Nemes hozzá sem nyúlt a bombához, éppen megközelítette, amikor a robbanás megtörtént. És tényleg nem lehettek olyan közel, ha az afgán rendőr túlélte. Egyébként sem szokott a tűzszerész valakivel a bombához közelíteni, ha hozzá akar nyúlni. Vannak olyan hírek miszerint rajta sem volt a védőruha, és ez teljesen reálisnak tűnik ebben az esetben. Szóval a jammerek nem jammeltek

A mai Magyar Nemzetben van egy érdekes cikk arról, hogy Simon Attila parancsnok éppen itthon van, mert az újság információi szerint: több panaszbejelentés is érkezett ellene. Nos, ez mindenképpen érdekes, gondolom sose derül majd mik lehettek a panaszok. Sajnos a cikk nincs fent a neten (megpróbálom elkérni a szerzőtől), van benne egy sajtóhiba (Mazai helyett Madari), és szintén felveti az alapkérdést: ha van jammer, miért robbant a romba. Mondjuk nem értem a szerző értetlenkedését afelett, hogy miért kellett a németeket segítségül hívni. Pl. a katonáknál a több mindig jobb mint a kevesebb. Aztán az eset Kunduzhoz, a német PRT-hoz szintén közel volt. Vagy a NATO már csak így működik. Feltételezem katonák ilyet nem maguk döntenek. PEK is bejelentette az esetet a mazari központba, ők tanácsolták/mondták/utasították a németek kivonulását.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A szívás az, amit most olvastam a honvedelem.hu-n.
A NATO megérti, ha ezentúl nem vállal Magyarország tűzszerészi feladatokat Afganisztánban.

A honvédelmi kommunikáció a professzionális hadseregről és arról, hogy a magyarok mindenhol a legjobban teljesítenek (lsd. HM honlapján lévő cikkeket pl. a győriek sikeréről vagy arról, hogy még a németek járműveit is csak mi tudtuk megszerelni), nos mindezen óriási csorba eshet.

Persze én örülök ennek a clintoni "ti vagytok a világ legjobb katonái" felfogásnak, mert teljesen az ellenkezőjét sulykolták a magyarokba ezidáig.

Van erre egy mondás: volt egy ember, aki egész életében úgy oldotta meg a matekfeladatokat, hogy a függelékből kimásolta a megoldásokat bízván azok feltétlen helyességében. A helyzet viszont az, hogy azok tényleg helyesek is voltak. :)