csütörtök, július 31, 2008

"Cenzúrázott" kommentek

Kedves olvasók, barátaim,

Még kb egy hónapja úgy látom elállítottam valamit a beállítások menüpontban, ezért egészen mostanáig nem jelenhetek meg az azóta tett kommentek. Amelyek nagy örömömre voltak szép számban. Reményeim szerint visszaállítottam a blogot eredeti formájába, úgyhogy kérek mindenkit, hogy írjon megint ha kedve támad. Elnézést kérek mindenkitől, akiben azt a látszatot keltettem, hogy cenzúrára várnak a hozzászólások.

Három vagy négy új olvasót biztos láttam. Írt egyszer Gyarmati István. Megtisztelve érzem magam. Egyszer Deák Péter. Azt is köszönöm. Plaszeb és Ariana régebbi arc, nekik is közzönöm. Veteran neven is kaptam egy kommentet. Enyém a megtiszteltetés, fogok rá reagálni ismét.

Olvasóm lett egy rettentően barátságtalan NGO/fejlesztés párti névtelen. Őt is üdvözlöm. Kicsit karcos kommentjeire röviden annyit üzenek, hogy ha elolvassa a régebbi posztokat, vagy rákattint a fejlesztések kulcsszóra a blogon jobb oldalt, akkor ott talál a fejlesztésekről is szép számban. A legtöbb írásomban, különösen a hosszabbakban, mindig megemlékezem a fejlesztési feladatokról, pontosan azért mert egyoldalú volt a tájékoztatás.

Idézem gondolatait (egy részét): ...Ott tartunk, hogy a külügy újságolvasásból tájékozódó bértollnokát, önjelölt biztonságpolitikai szakértőjét kellene a döntéshozóinknak meghallgatniuk HR bizottsági üléseken?? Jajj. Miért nem szól egyetlen írás sem a PRT igazi céljáról, a fejlesztésről, az újjáépítésről? Talán mert érdemben a civil oldal nem is végez ilyesmit?? Tereljük a figyelmet a katonákra, nehogy feltűnjön valakinek az alapfeladat ellátásának hiánya. Tisztelt biztonságpolitikai szakértő úr, mit is ír a hogyishívják a civil projektek biztonságra gyakorolt hatásáról, esetleg önálló kútfőből egy gondolatát ha megosztaná a tudatlanokkal.

Régebben rendszeresen kapott ezért a HM kommunikációja, mert a saját tevékenységükként állították be a bagláni fejlesztéseket. A probléma ott van, hogy a fejlesztésekről nagyon kevés a információ, a Külügyminisztérium nem kommunikálja ezt (ezekről is írtam) a segélyszervezetekről pedig ritkán lehet hallani. De ha tesznek valamit, beszámolok róla, mert van olyan a kapcsolatunk, hogy külön is értesítenek róla nekik is nehéz hírt adni magukról a médiában. A saját írások alatt levő cikkek és tanulmányokban van szó ezekről a szervezetekről. Némi nagyképűséggel, csak én írtam róluk :)

Végül pedig megbántott kommentelőmnek most már itt a lehetőség, hogy ha valami tartalommal hozzá tud járulni, hogy jobban megismerjük a kinti fejlesztéseket, azok fontosságát, a nemzetközi tanulságokat, a nemzetközi közösség (NGOk) afganisztáni problémáit stb. akkor bátran írjon a komment szekcióba és ossza meg gondolatait (esetleg kevésbé személyeskedő stílusban) az blog olvasóival. Hajrá! De tényleg.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

proba

Névtelen írta...

müxik
na azér'

Névtelen írta...

az NGO-k, civil fejlesztések védelmében:
a MÖSZ 2007 évről szóló letölthető éves jelentésében 10 oldal csak az afganisztáni fejlesztésekről szól. Ezen kívül a KÜM és civil szervezetek több száz millió forint nemzetközi (nem magyar adófizetők pénze) forrásokat húztak be a Baghlani fejlesztésekbe. (www.segelyszervezet.hu)

és még lehetne sorolni...

nem lehet katonai és politikai mandátummal objektív és semleges humanitárius, fejlesztési feladatokat ellátni - sztem, a katonák által végzett fejlesztésnek mindig van katonai/politikai célja.

Névtelen írta...

Aztán a MÖSZ mit is csinált eddig Baglanba Mert hangzatos igéretek voltak eredményről már kevesebb szó eseik Na nem a neten hanem a valóságban

Névtelen írta...

Hogy mit is csinált a MÖSZ?, hm... Igazából személyes sértésnek is vehetem a névtelen hozzászóló megjegyzését, de nem, ezt nem teszem, mert tudom mit csináltunk. (ez nem ígéret, ez már bizonyíték :-) mert nem kevés munkánk/munkám van a dologban, nem beszélve a több száz helyi kollégáról, 2001 óta. Szívesen várom a hozzászólót, hogy személyesen mutassam meg neki bármelyik projektünket augusztus, szeptember folyamán a helyszínen.

Névtelen írta...

nem én követtem el a kritikát, de tudnék sok olyan embert, aki szívesen kiutazna, de végig se hallgatják őket. (ha már négy fiatalnak összejött úgy, hogy a kutya nem hallott róluk a médiumokban) ;) Van közöttük újságíró, lelkész, jogász és kevésbé agyontanult, de a honvédség iránt érdeklődő néhány fiatal.

Névtelen írta...

Tisztelt Bálint Gábor!

Úgy gondolom, hogy MÖSZ afganisztáni tevékenységét nem csak helyszínen és személyesen, de a magyar média adta lehetőségekkel élve sem ártana minél szélesebb körben hírdetni, mihamarabb. Szerintem sokan és sokat tanulhatnának belőle!

Tisztelettel: Lippai Péter

Névtelen írta...

Gondolom azert agusztusban vagy szeptemberben mert addig a derek MOSZ dolgozok szabadsagon lesznek ( ahogy szoktak) OK szept 15 a PEK -i MOSZ villa elott talalkozunk. Sarga Toyota taxival fogok erkezni :))

Névtelen írta...

Kedves Névtelen!

Valamiért olyan érzésem van, hogy Te nem csíped a MÖSZ-t. Megtudhatom, hogy mi az oka?

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Kedves Névtelen ( LippaiPéter)
Nem csak a MÖSZ t hanem más hasonló szervezeteket sem birok akik az állam bácsitól megszerzett
( lenyúlt) pénzeket saját fenntartásukra forditják elsősorban és csak a maradék megy a célországba mindenféle használhatatlan de hangzatos programokra.
Ha az vagy akinek gondollak akkor te pontosan tudod milyen "óriási " eredményeket értek el a magyar NGO -k Baghlanba.

Névtelen írta...

Szervusz Névtelen!

Szerintem az leszek, akinek gondolsz. Különben mit keresnék itt? :) Én csak azt tudom, amit egy éve láttam ott. Azóta sok minden változhatott az NGO-k körül is. Ezért kértem Gábort, hogy próbáljanak meg szélesebb körű tájékoztatást adni. Kintlétünk során is az volt a benyomásom, hogy a munkájukról keveset tudunk és hiányosak az róluk alkotott véleményünk. Ők kevésbé propagálják a tevékenségüket és ezért hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy a PRT az NGO-k területén hatékonyabb, mint ő maguk.

Egyébiránt még a MH se ad teljes képet a kinti CIMIC - tevékenységéről, pedig a saját honlapján nagyon sok ilyen cikk jelenik meg. A CIMIC viszont nem NGO - tevékenység még a legnagyobb hasonlóság ellenére sem!

Az elmúlt hetek eseményei sajnos - szerintem!!! - arra késztetnek minket, hogy átgondoljuk az egész küldetés lényegét és az NGO-k illetve a PRT-feladatait és lehetőségeit. Az NGO-k régi sérelme a katonai jelenlét, amit a PRT-k nem tudnak levetkőzni. Az idegen egyenruha és a mögötte álló "katonás gondolkodásmód" mindig is célpontja lesz az afgán ellenállásnak!

Pár kérdés bennem is felmerült NGO/PRT viszonylatban. Ha élesen szét akarjuk választani őket, akkor miért van az, hogy bizonyos minisztériumok nem az NGO-kkal végeztetik el a projekteket és helyette a PRT-t bízzák meg azok végrehajtásával?

Üdvözlettel: Lippai Péter

Névtelen írta...

lehet jönni máskor is :-)