szerda, július 30, 2008

Újabb robbantás Baglánban

Ide passzol az IRIN hír egy része:
Only 12.16 percent of NGO security incidents reportedly took place in the south (in part due to the fact that fewer NGOs operate there) compared to 20.28 in central provinces, including Kabul, and 19.26 percent in the north from 1 January to 15 July, according to ANSO.

Eleven NGO workers have died in over 68 security incidents involving aid agencies in 24 of Afghanistan's 34 provinces so far this year, ANSO said. There has been a sharp rise in the number of attacks on NGOs by criminal gangs - mostly for financial gain, and primarily in the central and northern provinces.

In the south and southeast, aid agencies have been targeted by armed groups "primarily due to the perception that their activities are furthering government of Afghanistan goals", ANSO said

Ez az Ökumenikusok közleménye:

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet afgán munkatársa a vidékfejlesztési minisztérium helyi irodájába tartott, amikor nem messze tőle felrobbant a bomba.

Július 29-én, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor robbanás történt az afganisztáni Pul-E-Khumriban. A magyar Tartományi Újjáépítési Csoport táborába vezető út mellett elhelyezett, motorkerékpárra erősített távvezérlésű házi készítésű robbanószerkezet feltehetőleg idő előtt robbant fel.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi, afgán munkatársa a robbanás időpontjában a helyszín közelében tartózkodott, és szemtanúja volt az eseményeknek. A robbantásban két gyermek könnyebben megsérült.

Mint ismeretes a Segélyszervezet Afganisztánban 2001-től kezdődően több mint egy milliárd forint értékben hajtott végre segély- és fejlesztési programokat összesen 350 ezer közvetlen kedvezményezett részére, főként nemzetközi és magyar külügyminisztériumi támogatással
.

Bővebb információ: Bálint Gábor, fejlesztési tanácsadó, (30) 749 22 74

Állítólag az egyik robbantót (vagy akik annak hisz) elfogta a rendőrség mintha valami veszekedés tört volna ki két robbantó között és ezért indult be előbb? Zavaros. És persze nem tudni, hogy kinek tették le, ez egy forgalamas szakasz, ott a fejlesztési minisztérium, a magyar bázis stb. Állítólag a tévében nyilatkozni fog a MöSZ afgán embere, én a TV2-ről tudok. Állítólag én is nyilatkozni fogok, és most majd megválogatom minden szavam :)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos ez az újabb robbantás is azt mutatja számomra, hogy a helyi "urak" többet nem tekintenek minket vendégnek. Amíg szívesen látott vendégek voltunk, addig biztosították a sérthetetlenségünket. Az pedig külön elgondolkoztató, hogy ez a robbantás PeK-ben történt, ahol a PRT projektjeinek jelentős része eddig is realizálódott. Ráadásul pont abban a kerületben, amelyre éppen biztonsági okok miatt eddig is kiemelt figyelmet szenteltek a magyarok. :(

Üdv: Lippai Péter