szombat, június 07, 2008

Néhány hír ISAF országokról

Az előző posztban rosszul adtam meg a Népszabi interjúm linkjét, köszi Dani, kijavítottam.

Egy pár NATO ország hírét akartam ma összeszedni. A francia 700 fős felajánlásnak meg lett a helye. A nagy része Kapisza tartományban megy, ami ha jól elmlékszem Pandzsír völgyben van. Van ott egy körzet, Tagab, ahol al-Kaida, tálib ellenállásról beszélnek, de a terület szín tiszta tádzsik. Szerintem ott valami hadúr van, aki lehet, hogy segít a két társaságnak, de biztos valami százéves vitája van egy másik hadúrral a környéken, aki történetesen a kormányban van, vagy Kapisza kormányzója, rendőrfőnöke, hadura stb. Talán a francia felajánlásból PRT lesz egyszer? Nekik még úgy sincs.

A hír érdekessége még, hogy bejelentették azt is, hogy a 700 fő egy része Uruzgánba fog menni, ahol OMLT-t fognak működtetni, gondolom majd együtt a hollandokkal és a magyarokkal.

Norvégokról, meg a bázisaikról múltkor írtam. Most olvasom, hogy a majmanai PRT bázist a leggyenygébbnek tartják a norvégok. Azt írja a cikk: When the Norwegian force was asked what it needed to defend itself, it asked for 120 troops and long-range weapons. A mobile reaction force was also ordered, so that the allied garrisons in the area could assist each other if any of them came under heavy attack.
Initially they were offered 100 men and long-range weapons. This was pared down to what was termed an absolute minimum of 76, still including mortars.
The most recent tally has fallen to 46 soldiers, with no long-range arms. These will instead be put into storage in Mazar-e-Sharif. This is the sequence of events which has caused tempers to fray.


Hát ez nem valami bíztató. Elég idegesek lehettek a katonák. Nem találom, hogy hol de azt olvastam a norvégok kivonják/kivonták az északi régióban működő gyorsreagálású erőiket (Quick Reaction Force), amit a németek vettek át. Helyettük Kabulba küldenek katonákat, akik kiképzéssel fognak foglalkozni. Ez ha jól emlékszem 100-150 fős létszámcsökkenéssel fog járni. (hétfőn volt a Magyar Nemzetben egy interjú Tömböl Lászlóval, ahol a kérdező egyik kérdésében azt sugallta, hogy a NATO országok csökkentik létszámukat - talán norvégokra gondolt? Mindenesetre csúnya általánosítás).

A lengyel hadügyminiszter kisebb vihart kavart, amikor kabuli látogatása során kijelentette, hogy Hekmatyart bíróság elé kellene állítani két újságíró meggyilkolásáért a 90es évek elején. Hogy honnan ez a kiemelt figyelem? Ahogy kivettem a hírekből, Sikorsky miniszter emigrációban élt és újságíróként járt Afganisztánban ebben az időszakban. Így lehettek személyes emlékei. Hekmatyar szóvivője azonnal bosszúval fenyegetett, és beígérte a lengyel csapatoknak a kiemelt figyelmet.

Egyébként itt még találtam egy infot a lengyel kontingenssel kapcsolatban (tavaly decemberi):
The 400 number is confirmed. That will include 180 pilots and ground crews for the eight helicopters Poland is sending with the 3rd rotation. What are the remaining 220 people is everybody's guess.

A blog a 2007-es év legjobb katonai blogja volt, főleg persze Afganisztánnal foglalkozik.

Még egy hír lengyelekről: Canada to share Polish choppers in Afghanistan. Sokat mondó, ezek szerint a kanadaiak megismerik a szovjet ipar egyik csodáját. Két Mi-17-es mind a kanadaiak, mind a Kandahárban települ lengyel különleges alakulatok támogatásá fogja szolgálni. (még egy apróság a cikkből. A kanadai PRT-ban 300 katona és 25 nem-katona dolgozik)

Egy ritka hír Portugáliáról (épp most kezdődik a portugál-török meccs). Lisszabon küld egy OMLT Afganisztánba augusztustól. Ha jól értem a cikket egy már kint van de hazajön hat augusztusban, 15 fős és majd kimegy egy másik. Nem nagyon értem, mert úgy tűnik a most kint levő csak váltásnyi időszakra ment ki. Még egy szállító repülőgéppel is bővülni fog a ISAF flottája. AZ OMLT mellett jelenleg 161 fő van Afganisztánban, a Kabulban adnak QRF-t.

Végül egy gondolat erejéig Bryan Buddról, aki a brit ejtőernyős ezred katonájaként posztumus Victoria keresztet kapott. Önfeláldozásának köszönhetően megmentette katonái életét. Még 2006-ban történt az eset. Victoria keresztet nem osztanak gyakran, és ritkán kapja élő katona. Budd a 13 volt, aki ilyet kapott a második világháború óta.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyszerű a blogja péter!!!

Péter Marton írta...

A franciák szerintem is fognak PRT-t csinálni.
Ami Sikorskit illeti... Le kéne fordítani az Afganisztánról írt könyvét sürgősen. Valaki...?
Én annyira nem tudok lengyelül, meg amúgy is kiadó kéne.