kedd, június 10, 2008

Magyar katona halála III.

Nos a kérdésekre részben kaptam választ, de van amit nem értettem. A legegyszerűbb kérdésnél maradva, hogy akkor magyarok szedhetnek-e IED-t, azt mondták hivatalos forrásból (mondom haj ól értettem), hogy Baglánban igen. Tehát, ha IED-t találnak, akkor már nem hívnak máshonnan EOD teamet.

A esti híreket hallgatva, az Info rádió egész érdekes híreket közölt, aztán megnéztem a weboldalukat és ezt láttam: Az InfoRádió értesülései szerint a területen egy amerikai konvoj mellett történt robbanás. Az első detonáció után a csapat védekező állást vett fel, majd a területért felelős magyar egység tűzszerészeitől kértek segítséget. A szakemberek először robottal próbálták meg elmozdítani a megtalált újabb szerkezetet, de nem sikerült. Az egyik magyar tűzszerész közelebb ment, a robbanószerkezetet ekkor feltehetően távirányítással hozták működésbe a merénylők. A detonáció után értesüléseink szerint tűzharcra is sor került.

Ebben két érdekes információ van, hogy a amerikaiakra robbantottak és hogy utána tűzharc volt.

Mindenképpen érdekes hogy az InfoRádió értesülései szerint, hiszen a lehetséges források elég szűkösek: katonák a táborban, magyar NGO-k, helyi afgán rendőrfőnök, amerikai katonák. Talán az előbbi kettőt lehet rentábilisnak tekinteni. Hogy ezek történtek-e valójában, még egy egy két forrással beszélni.

Az amerikaik jelenlétén először meglepődtem, aztán emlékeztem, hogy ott voltak akkor is a magyar táborban, talán 3 vagy Humwee-val. Ha nem a Inforádió verzióját veszem, akkor az történt, hogy a teherautót ért IED robbantás után (HM verzió) az amerikaiakat értesítették először, akik kimentek a helyszínre és ők szóltak a magyaroknak.

Nem értettem, hogy miért nem a magyaroknak egyből, meg hogy mit keresnek ott az amerikaiak. Tudtommal északon nincsenek amerikai egységek. Aztán beugrott, hogy a baglán dzsadidi körzetben jelenleg az ANCOP és az őket mentoráló amerikai erők helyettesítik a rendőrséget. Mi az ANCOP?
The ANCOP is a new police force that was conceived in mid-2006 after AUP’s ineffective response to the May 2006 riots in Kabul. The ANCOP mission is to maintain civil order in Afghanistan's seven largest cities, to provide a robust and mobile police presence in remote, high-threat areas and to serve as a rapid-reaction force to support other police in an emergency. They will have strong leadership, better training (16 weeks training by German trainers in Mazar-e-Sharif) and better equipment than the AUP and ANAP. eventually with special weapons and tactics (SWAT) capability. The expectation is that the force will be able to respond effectively to urban unrest and rioting.

Hol vannak a jelenlegi baglán-dzsadidi rendőrök? Mazarban.
The program, called "Focused District Development," targets police officers in areas key to commerce and security, mainly in the south and east. Officers in these districts are being sent to regional training centers staffed by Western military personnel and by police officers hired by U.S. security firm DynCorp. There, the Afghan policemen train for eight weeks.

Ők is egy ilyen Focused District Development re vannak beiskolázva, mivel a járáson átvezető út gondolom kiemelt prioritást élvez az ISAF számára. Állítólag az ANCOP-ot dicsérték egy ismerősömnek (nem katona és nem rendőr), de hogy mit változtat nyolc hét képzés a rendőrökön, mikor a szakmai alkalmasság mellett ugyanolyan probléma a felszereltség, infrastruktúra és a korrupció? Bár elvileg az előbbi kettőben feljavítják őket (járművek, épület), amit így nem lehet megoldani az a korrupció. A rendőrök parancsnoki állásoknak állítólag szabott áruk van. Ezt több helyről hallottam. A új parancsnoknak nem csak ki kell termelnie a befektetését, de mivel egy hierarchikus lánc része, felfelé továbbra is tejelnie kell. S így a beosztottjait is kényszeríti a korrupcióra. Talán nem mindenhol van így, de sok helyen igen.

Szóval mi történik, mi változhat, ha visszajönnek a baglán-dzsadidi rendőrök.

Na jó kicsit eltértem a tárgytól. Szóval így kerülhettek oda az amerikaik, akik gyakorlatilag helyben voltak. Talán hallották is, hozzájuk, vagy inkább az ANCOP-hoz szóltak be először az afgánok. Az amerikaiak miután biztosították a helyszínt, kihívták a magyarokat, hátha van egy második robbanószer. És volt.

Nincsenek megjegyzések: