kedd, június 10, 2008

Magyar katona halála II.

Állítólag elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy hol volt az esemény, a hírekből ez is kimaradt. Valahol Baglán Dzsadid és Pul-i Khumri között. De ott betonút van? Akkor mi jelentőséget tanúsítsunk annak a mellékmondatnak a de. 11 órás MTI hírnek, hogy másodrangú úton történt az esemény? Mi ennek a jelentősége?

Amit szeretném, ha valaki már tisztázna egyszer nekem, hogy mikor, ki, mit szed fel. Vannak a magyar tűzszerészek, a NGO Halo Trust, (ezekről tudok, láttam én is őket), és vannak még olyan ISAF tűzszerészek, akiket IED esetén kell hívni. Tavaly azt mondták ezek belgák és Mazarból jönnek, most azt mondták az újságírók , hogy németek és Mazarból vagy Kunduzból jönnek. Ez még lehetséges is. Ez a három kategória a potenciális "kik".

Mit lehet felszedni, azaz a potenciális "mik"? Vannak a sima lőszer és robbanószer raktárak (amiket néha "találnak"), építkezés során megtalált robbanószerkezetek, stb. Ezeket ismereteim szerint (de lehet tévedek), a magyar tűzszerészek biztosítják először, mert őket értesítik a helyiek. Majd ezután a HALO Trust jön ki mentesíteni.

Ha aknákat vagy aknamezőket találnak, azt alapból a HALO Trust mentesíti. Nagy területeket, mezőket, útszéleket.

És akkor vannak a IED-k. Idáig azt hittem, ha ilyet lát valaki, akkor értesíti a magyarokat, akik lezárják, kordont vonnak és értesítik a régen belga, most német egységeket. De most nem ez történt, mert megrobotoztuk a cuccot.

Arra tudok gondolni legjobb indulattal, hogy közben változott a feladatmegosztás az ISAF RC(N)-on belül, és valamikortól már a magyar tűzszerészek is szedhettek fel IED-t. Talán ezért kaptak robotot, talán kutyákat is, és új profi ventilátoros kanadai bombaruhát (ezeket jegyeztem meg a bemutató alkalmával).

Ha ez így van, akkor jó lenne ha gyorsan megerősítené nekem valaki, mert a riporterek egyre csak azt kérdezik tőlem, hogy de miért a magyar katona ment ki, ha a németeket kellett volna megvárni?

Nincsenek megjegyzések: