kedd, június 10, 2008

Magya katona halálára

11 felé írtam egy posztot a Baglánban elhunyt magyar katona haláláról, de egyszerűen nincs fent. 2 körül volt egy sajtótájékoztató, de csak kevés új részlet derült ki. A gondola.hu azt írja az MTI alapján:
Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta azt a robbanást, amely miatt Afganisztánban egy magyar tűzszerész egy robbanóeszköz hatástalanítása közben életét vesztette kedden kora reggel - közölte Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a szaktárca sajtótájékoztatóján. Az MTI azon kérdésére, ki lehet-e zárni, hogy távirányítással robbantották fel az eszközt, a parancsnok közölte: a vizsgálat még nem tart itt, "semmit nem tudunk kizárni" - tette hozzá. Bocskai István, a szaktárca szóvivője elmondta, az 1978-ban született Kovács Gyula főtörzsőrmestert a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

Ez volt a reggeli hír az origon, ja azóta updatelték:

Hajdú elmondta: a katona halálát okozó bomba legalább 25 kilós volt, a robbanás helyén komoly kráter keletkezett. A detonációban nem sérült meg a helyszínen tartózkodó 2 segédtűzszerész, valamint a 2 sofőr. A katonák először egy speciális robottal próbáltak hatástalanítani a bombát, mivel ez nem vezetett eredményre, ezért kénytelenek voltak maguk hozzányúlni a bombához.

A posztumusz hadnaggyá előléptetett katonáról, Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője azt mondta: 2005-ben lett első osztályú tűzszerész, soron kívül kétszer léptették elő. Számos speciális képességet biztosító tanfolyamon vett részt. Kovács Gyulát Szekeres Imre honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította. Bocskai elmondta: az elhunyt katona hozzátartozóit személyesen keresték meg. A gyászhírt közlő katonát egy pszichológus is elkísérte.

Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban dolgozó kilenc magyar tűzszerészt - akiknek az a feladatuk, hogy úgynevezett improvizált robbanószerkezetek derítése fel és hatástalanításának - kedden visszarendelték a táborba - közölte Bocskai. A táborban gyásznapot rendeltek el, a katonákkal pszichológus és tábori lelkész foglalkozik.

A sajtótájékoztatón állítólag elhangzott, de ez í hírekben nincs benne, hogy ez egy kettős robbantás volt. Egy afgán járművet ért robbantás (nem derült ki a sajtótájékoztatón, hogy haltak-e meg afgánok????), és erre kihívták a magyarokat. Nem voltam ott, úgyhogy nem tudom, hogy azért, hogy nézzék meg, vagy azért mert észrevették a második bombát.

Amennyiben tényleg két IED-s akció volt, úgy azt szinte biztos tálib/al-Kaida akció volt, lévén, hogy ezt szakérők a két szervezet taktikjának ítélik, és már máskor is követtek el ilyen merényleteket Irakban és Afganisztánban. Nem értem a kettős robbantás tényét, hogy lehetett kihagyni a hírekből, nem lehetünk köldöknézők ennyire?

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már hallom is az álpacifista csapatok kiabálását "magyarokat haza". Persze ilyenkos senki sem gondol arra, hogy a hősi halált halt katona hány ember életét mentette meg a munkájával, hány gyereknek van meg a lába neki köszönhetően. Az én reakcióm erre az esetre az, hogy több embert, pénzt és felszerelést kell küldenünk.

Névtelen írta...

Kedves Evetke, kicsi lányom!

Nem kellene beszüntetni a bizalmas infók hazaszivárogtatását?

Ez a Wágner Péter jól, túl jól értesült, és ez abból 9 napból nem fakadhat, amit kint töltött Afganisztánban... De Neked nagy cimborád volt, el voltál tőle ájulva... Informátora van a csapatban, és ez csak Te lehetsz...

Szóval kicsit kapj Magadhoz, és nem kéne nyomni haza olyan dolgokat, amikhez semmi közöd, még PSYOPS-osként sem...! Az afgánok között PSYOPS-olj, ne haza felé!

wape írta...

Az ember ilyenkor bizonytalan, hogy mit csináljon az olyan beírásokkal, ami mint most "névtelentől" kaptam.

Ha letörlöm még azt hiszi valaki, azért tettem, mert valami igaz ebből és nem akarom, hogy a fent maradjon a neten, ráadásul a saját blogomon.

A szöveg annyira rossz indulatú, paranoiás és konfúzus, hogy magyarázkodni nincs nagyon mit rajta.

Abban sem vagyok biztos, hogy "névtelen" "eaven" szólt-e, mert Evetke-nek címezte (???????, az ki lehet) és ház "eaven" sem írt semmi olyat amivel meg lett vádolva.

A burkolt dicsérethez (az állítólagos jól értesültségemről) annyit, hogy ezen a blogon nincsenek titkok í. Ezeket az információkat bárki megszerezheti, aki elég időd szán olvasásra, beszélgetésre, gondolkodásra és persze magára az írásra.