vasárnap, június 01, 2008

ISAF utánpótlás és Kelet-Afganisztán

Nem először volt hír, hogy a Khyber hágónál a paki oldalon ismét támadás ért egy konvojt, amely utánpótlást szállított az ISAF-nek. Sok minden van ebben a hírben, de ami aggasztónak tűnik, hogy állítólag a helyi bazárban már lehet amerikai Berettát venni, amely leesett a teherautókról. Nem tudom elképzelni, hogy fegyverszállítmányok Pakisztánon keresztül menjenek.

A naponta áthaladó teherautók száma 500-ról lecsökkent 250-re egy másik hír szerint. In Khyber, US weapons and other supplies - boots, camouflage uniforms and rucksacks - are openly for sale.

Ezért fontos az a hónapos mellékhír a bukaresti csúcsról, hogy a NATO és Oroszország egyezséget között arról, hogy nem harci eszközöket majd az utóbbi, szárazföldön keresztül is el lehet juttatni az ISAF-nek. Találtam egy cikket,a mely számokat is tartalmaz, hogy mit fog ezzel spórolni a NATO, amely jelenleg mindent repülővel szállít oda. Jelenleg egy tonna áru eljuttatása 14000 dollárba, azaz majd 2.500.000 millióba kerül! Ez a szállítási költség 300-350 dollár/tonnára csökkenthető ha működni kezd a vasútvonal a két pont között. Jókora különbség.

Közben megy a vita, hogy Kelet-Afganisztánban most jobb vagy rosszab-e a helyzet mint korábban volt. Úgy negyed évvel ezelőtt az amerikaiak képesek voltak tanulni hibáikból, jobban használták fel CIMIC (CERP) pénzeiket. Most jelentek meg infok, hogy talán annyit még sem javult a helyzet. Marton Petinek itt egy kis összefoglalója, de a friss posztok is jók. Barnett Rubin szintén foglalkozik a témával, nála van táblázat is, amiből a tendenciák is láthatóak.

A Newsweek remek esszéje szintén Kelet-A-ból, ahol Ghazni-i tálib parancsnokokkal beszélgettek. Kiderül miként sikerül integrálni a helyi egységekbe a paki arcokat.
És ha valaki azt mondja, gond van a NATO katonákat fel kell készíteni a afgán misszióra, a másik kultúrára, a helyi szokásokra, akkor ezt érdemes elolvasnia, mert a világ kicsi, a problémák ugyanazok: "They make mistakes with the people, as they don't know the local customs and values." Punjabis who don't speak Pashto are especially prone to offend and upset the locals, he says, and they can be picky about their rations, too. They prefer black tea to the green tea local Pashtuns drink, and they crave chili-spiced foods that are not part of the local diet.

Hehe

Önkéntesekből rengeted van, viszont a tavalyi év megviselte a középvezetői szintet. More than 100 midlevel Taliban commanders were killed last year, the NATO officer says—and Yar admits the insurgents suffered heavy losses of key men. He estimates that perhaps up to half the deputy commanders in Ghazni have died, seriously impairing the Taliban's command and control capability.

Azért az mindig megnyugtatós, ha az ellenfél is elismeri. A napokban jött egy hír, hogy ilyen történt Logarban is. Az első napok híreiből csak az derült ki, hogy harcok vannak ott, aztána végén kiderül, hogy miért.

A lengyelek egyébként hivatalosan is bejelentették, hogy októbertől át fogják venni Gháznit. Jelenleg kb. 1200 katonájuk van kint, de nem egy helyre koncentrálva, igaz főleg Kelet-Afganisztánban

Ja és még egy hír Ghazniról. A ISAF és afgán erők pár napja foglaltak vissza egy körzetet, illetve annak központját (max. pár ezres város) a táliboktól, akik néhány napja lerohanták. Ennyit a helyi tálibokról.

Eközben még jött néhány hír a Korengal völgyről. Itt egy interjú Tom Hetheringtonnal, aki győztes World Press Photo-t készítette egy a Korengalban harcoló amerikai katonáról.

Ez a két cikk Syed Saleem Shahzad tollából jelent meg az Asia Times Online-on. A szerző rendszeresen bennfentesnek tűnő híreket hoz a táliboktól. Most hozzájuk csatlakozva gyalog kelt át a NWFP-ból Kunarba, találkozni helyi tálibokkal és interjút készíteni a Kunar és Núrisztánért felelős tálib parancsnokkal .. Informatív cikk a ellenzék helyi állapotáról.
The new leaders of the anti-American resistance in Afghanistan, however, are cut from a different cloth. They are despised and victimized by the ISI and often condemned by tribal elders. ...

A második cikk általános beszámoló az út viszontagságairól és az ott tapasztalt helyi viszonyokról.

Itt egy írás arról, hogy az amerikai hadsereg miként igyekszik a fejlesztésekkel is eredményt elérni Kunarban, a helyi PRT kapcsán aztán persze van szó mindenről, így a PRT-k általános hasznosságáról is.

Nincsenek megjegyzések: